Selge bolig eller refinansiere? Finn eiendomsverdien

Foto: Colourbox

I kommersielt samarbeid med Tjenestetorget.no

Uansett om du skal selge boligen din eller om du skal refinansiere boliglånet trenger du en verdivurdering av boligen. Hvis du kjøpte boligen for noen år siden er det ikke riktig å gå ut fra den prisen du betalte da. De siste årene har boligmarkedet steget, noe som betyr at mest sannsynlig har verdien på boligen din steget også - med mindre du bor på de få stedene i landet prisene har sunket. I tillegg kan oppussing og endringer på boligen ha økt verdien.

Finn eiendomsverdien med verdivurdering

To gode grunner for å ta en ny prisvurdering:

Kjøp av bolig : Hvis du skal kjøpe ny bolig er første steg i prosessen å finne ut hvor mye din nåværende bolig er verdt. Banken ønsker en slik verdivurdering for å estimere hvor mye mer den kan låne deg. Det betyr at du bør gjøre denne prisvurderingen før du kaster deg inn i budrundene. Du vil sannsynligvis behøve høyere lån, med mindre du går ned i boligstandard, -størrelse eller flytter til et område med mindre prispress. Økningen i lån tilsvarer som oftest prisen for din nye bolig minus det du får for din gamle.

I tillegg må du huske at det tilkommer en del kostnader, både ved kjøp og salg, slik som meglerkostnader, dokumentavgift (ved kjøp) og annonsering. Når du vet verdien av din gamle bolig kan du lettere sikte deg inn op det riktige nivået på bolig nummer to. Det kan jo hende megleren mener boligen er verdt mer eller mindre enn du selv så for deg. Gjør du en slik prisvurdering tidlig i kjøpsprosessen betyr det at du kan sikte deg inn på et riktigere prisnivå når du skal kjøpe.

Refinansiere: Selv om du ikke skal flytte kan en verdivurdering være smart. Når verdien på boligen øker, øker også bankens sikkerhet. Det vil si at lånet utgjør en mindre andel av boligverden. Eksempel: Du kjøpte en bolig for fem millioner for noen år siden og lånte 80% av kjøpesummen, totalt fire millioner. Nå har megleren vurdert den til å være verdt syv millioner. I tillegg har du allerede betalt ned lånet med 500 000. Det vil si at lånet nå kun utgjør 50 % av boligens verdi. Bankens sikkerhet har økt og de vil nå kunne tilby deg lavere rente på lånet. Verdiøkningen av din bolig er noe du som kunde må fortelle dem. Kostnader i forbindelse med refinansiering kan trekkes fra på skatten hvis formålet var å få lavere rente. Refinansierer du og må tinglyse lånet på nytt, for eksempel fordi du bytter bank eller utvider lånerammen, skal du heller ikke betale mer enn 200 kroner i nytt tinglysningsgebyr

Senk renten på boliglån

Et annet viktig poeng for å få en ny verdivurdering er at boligprisene nå er rekordhøye. Skulle prisene synke, vil banken ta den nyeste verdivurderingen som referansepunkt når du betaler ned lånet og krysser trinn på "sikkerhetsstigen". Har du kjøpt bolig med dine foreldre som kausjonister for egenkapitalen, noe stadig flere førstegangskjøpere gjør, vil dere kunne frigjøre foreldre for kausjon eller medlånetakeransvar tidligere enn planlagt.

Hvordan få en verdivurdering

Som regel kan banken basere seg på en verdivurdering foretatt av megler. da inviterer du en megler hjem og megleren gjør en besiktigelse og sjekker data for boligen. Normalt får du en prisvurdering oversendt på mail kort tid etter. I noen tilfeller vil banken ønske å ha vurdering fra takstmann. Selv om du ikke skal selge boligen med det første, men bare benytte verdivurderingen til å prute på renta, bør du se på denne operasjonen som en god mulighet til å "teste" eiendomsmegleren. Hvis han eller hun gjør et godt inntrykk kan det være lurt å bruke samme megler i en salgsprosess. Hvis du eier en bolig i et område med høy omsetning av boliger er det mulig banken også vil godt en oppjustering av boligverdien basert på kvadratmeterprisen for din type bolig. Hos boligmeklernes bransjeorganisasjon, Eiendom Norge, finner du statistikk fordelt på regioner og boligtyper. Men vil du en eksakt pris må du få utført en verdivurdering.

Hvordan finne eiendomsmegler?

Tjenestetorget.no kan du fylle ut skjema og velge hvilke eiendomsmeglere i ditt nærområde du ønsker tilbud fra. Da kan du enkelt sammenligne flere tilbud og velge det som passer deg best.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet. Artikkelen inneholder kommersielle lenker, som gir ABC Startsiden en provisjon ved kjøp av produkter/tjenester via disse lenkene.