Lånet som er skreddersydd for deg over 60

Foto: BN Bank

Med SeniorLån kan du frigjøre kapital du har spart i boligen og få mer penger å rutte med som pensjonist. 

Denne saken er betalt av BN Bank.


Mange av oss drømmer om å nyte en fleksibel pensjonisttilværelse med stor økonomisk frihet. Kanskje vil du reise mer, pusse opp hus eller hytte, kjøpe båt, eller gi barn og barnebarn forskudd på arv. Kanskje er du tilnærmet gjeldfri og har god sikkerhet i boligen.

Likevel opplever du at pengene ikke alltid strekker til, og at du gjerne skulle hatt litt mer å rutte med i hverdagen. Men det finnes andre muligheter til bedre økonomi enn å ta opp dyre forbrukslån.

BN Bank har satset på løsninger for deg som er, eller snart blir pensjonist.

Et ekstra tilskudd til pensjonen

Judith-Karin Adolfsen er seniorrådgiver for BN Bank og ekspert på SeniorLån, et lån skreddersydd for deg over 60 år. Produktet har vært på markedet siden 2007, men ifølge seniorrådgiveren er det fortsatt mange som ikke er klar over hvilke muligheter lånet gir.

- SeniorLån passer for alle over 60 år som eier egen bolig beliggende i sentralt strøk, og som helt eller delvis har nedbetalt boliglånet sitt, sier Adolfsen.

Enkelt forklart gir SeniorLån mulighet for å frigjøre penger du har spart opp i boligen din gjennom mange år. På den måten kan du få et ekstra tilskudd til pensjonen, og nyte godt av litt romsligere økonomi. Og pengene, de bruker du til akkurat hva du vil.

Ingen nedbetaling

Judith-Karin Adolfsen er seniorrådgiver for BN Bank og ekspert på SeniorLån. - Med SeniorLån kan du bruke pengene dine på langt hyggeligere ting enn renter og avdrag, sier hun. Foto: BN Bank
Judith-Karin Adolfsen er seniorrådgiver for BN Bank og ekspert på SeniorLån. - Med SeniorLån kan du bruke pengene dine på langt hyggeligere ting enn renter og avdrag, sier hun. Foto: BN Bank

SeniorLån opererer med høyere rente enn tradisjonelt boliglån, men til gjengjeld har du flere andre fordeler.

- Trenger du bedre økonomi i hverdagen, er det som regel fordi du har for lav inntekt eller pensjon, og da hjelper det ikke stort å refinansiere på vanlig måte. Ved refinansiering må like fullt renter og avdrag betales, forklarer Adolfsen.

Med SeniorLån trenger du hverken betale renter eller avdrag underveis.

- Når du tar opp SeniorLån, får du en garanti fra banken om at du ikke blir etterspurt noen form for innbetaling på lånet så lenge du bor i boligen. Dermed kan du i stedet bruke pengene dine på langt hyggeligere ting enn renter og avdrag, sier seniorrådgiveren.

Så mye kan du låne

Hvor mange penger du kan låne avhenger av alderen din samt verdien og beliggenheten på boligen.

- En 60-åring kan låne cirka 25 % av boligens verdi, en 70-åring kan låne cirka 30 %, mens en 80-åring kan låne nesten 50 % av boligens verdi, forteller Adolfsen, og understreker at du ikke trenger å ha noen form for inntekt for å få innvilget SeniorLån.

- Men du må eie og bo i boligen, som er bankens sikkerhet for lånet. Boligen må heller ikke være heftet med for stort lån fra før.

Prøv SeniorLån kalkulatoren og se hvor mye du maksimalt kan låne.

Dette er SeniorLån

  • Du trenger ikke betale renter eller avdrag så lenge du bor i boligen. Rentene legges til lånet månedlig.
  • Du kan få lånet utbetalt som et engangsbeløp eller månedlige utbetalinger. Alternativt som en kombinasjon.
  • Hvor mye du kan låne med SeniorLån avhenger av din alder, samt boligens verdi og beliggenhet.
  • Du beholder eierskapet til boligen. Er verdien på boligen lavere enn lånet ved forfall, dekker BN Bank tapet.
  • Du kan når som helst avslutte låneforholdet.
  • Lånet tilbakebetales først ved permanent fraflytting fra boligen (f.eks. flytting til sykehjem) eller død.
  • Du kan hvert år trekke fra påløpte renteutgifter i skattemeldingen og få en ekstra skattefordel.
  • Lånet kan ikke kombineres med annen gjeld som hefter i boligen. Har du boliglån fra før må dette innfris med beløpet du får i SeniorLån.

Dette skjer med seniorlånet hvis du dør

Men hva skjer med lånet hvis du eller medlåntaker går bort?

- Når enslig låntaker, eller den siste gjenlevende av et ektepar faller fra, så må lånet gjøres opp. Den eller de som skal ordne med det, får 12 måneder på seg. Dette for å ha god tid til arveoppgjør, salg eller annen overdragelse av boligen, forklarer Adolfsen.

Dersom boligens verdi er høyere enn lånet, får arvingene pengene som er igjen. Er lånet høyere enn verdien på boligen, så dekker banken tapet. Eventuelle arvinger vil med det ikke arve gjeld.

- Arvespørsmål er generelt et vanskelig tema, for her er det mange faktorer som spiller inn. Det er ingen menneskerett å arve, men vi har inntrykk av at de aller fleste avklarer med arvingene før de tar opp et SeniorLån, sier seniorrådgiveren.

Finn lån og løsninger tilpasset deg og din livssituasjon.

Gjeldende priseksempel er: Nom. 4,65 % | eff. 4,77 % | kr 1 000 000 | o/15 år

tot. kr 2 011 658

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.