Hva er boligen din verdt? Slik får du riktig verdivurdering

Foto: Tjenestetorget

I kommersielt samarbeid med Tjenestetorget

Hva er boligen verdt?

Uansett om du skal selge boligen din eller refinansiere boliglånet, behøver du en verdivurdering av boligen. De siste årene har boligmarkedet steget markant. Det betyr at verdien av din bolig sannsynligvis er mye høyere enn da du kjøpte den.

Selge bolig? Få en verdivurdering

Hvis du skal kjøpe en ny bolig, er første steg i prosessen å finne ut hvor mye din nåværende bolig er verdt. Banken ønsker en slik verdivurdering for å estimere hvor mye mer den kan låne deg. Du vil sannsynligvis behøve høyere lån, med mindre du går ned i boligstandard, boligstørrelse eller flytter til områder med mindre prispress.

Verdivurdering for billigere lån

Økningen i lån tilsvarer prisen for din nye bolig minus det du får for din gamle, med tillegg for meglerkostnader, dokumentavgift og andre kostnader. Når du vet verdien på din gamle bolig, kan du lettere sikte deg inn mot det riktige nivået på bolig nummer to.

Men selv om du ikke skal flytte, kan en verdivurdering være smart. Når verdien øker, øker også bankens sikkerhet. Det vil si at lånet utgjør en mindre andel av boligverdien.

Slik får du verdivurdering

Som regel kan banken basere seg på en meglervurdering. I noen få tilfeller vil de ønske en vurdering fra takstmann. Selv om du ikke skal selge boligen med det første, men bare benytte verdivurderingen til å prute ned renten, er det en god mulighet til å ”teste” boligmegleren. Hvis hun eller han gjør et godt inntrykk, bør du huske på vedkommende til du skal selge boligen

Gjennom Tjenestetorget vil du komme i kontakt med flere meglere som kan komme hjem til deg og gi en verdivurdering. Du kan derfor enkelt vurdere hver megler.

Sammenlign tilbud fra flere lokale eiendomsmeglere og få en verdivurdering av boligen din gjennom dette skjemaet

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.