Så enkelt sparer du penger – hver dag

Foto: Bjørn Stuedal/Landkreditt Bank

Få kontroll over økonomien med fem enkle grep.

Denne saken er betalt av Landkreditt Bank

Å sette av penger til sparing er ikke alltid like lett. Ambisjonen og viljen er der, men pengene strekker bare ikke til. Kjenner du deg igjen?

– Alt i alt handler det om å ha oversikt over egen økonomi. Før budsjett og sett opp et konkret mål for sparingen, for eksempel «sparing egenkapital til hytte». Det gir motivasjon, og kan bidra til at man enklere klarer å kutte ned på det daglige forbruket, råder Lars Johannessen, banksjef personmarked i Landkreditt Bank.

For det er nettopp fra det daglige forbruket man kan spare mest. De småpengene man bruker på en kopp kaffe hver eneste dag til og fra jobb, blir fort til tusenlapper. Og plutselig har du svidd av noen ekstra hundrelapper i måneden på en ny treningsjakke, kjøpt på impuls, selv om den gamle var bra nok. Landkreditt Bank anbefaler alle å bli generelt mer bevisste på eget forbruk.

– Ved å vise til et standard husholdningsbudsjett, kan vi hjelpe kunden med å få oversikt over hva han eller hun faktisk har råd til å sette av til sparing hver måned. Det er gjerne de første tusen kronene som er de vanskeligste å spare, sier Johannessen.

Les også: Dette bør du vite om bankinnskudd

Fem smarte sparetips:

1. Ut med impulskjøp – inn med forutsigbarhet

Tenk over hva du bruker penger på og styr unna impulskjøp. Planlegg alle innkjøp og legg mathandelen til én gang i uken, da unngår du å bruke både tid og penger på unødvendig småhandling. Fyll drivstoff kun på mandager, dropp take-away kaffen og tenk over om du virkelig trenger det du kjøper.

Eksempel:

En Caffè latte koster 40 kroner. En latte i hånda på vei til jobb hver dag vil koste deg 200 kroner i uka, eller 800 kroner i måneden. Kjøp heller en god termokopp og ta med egentraktet kaffe hjemmefra. Husk også at flere kaffebarer gir miljørabatt på kaffen om du tar med egen kopp.

2. Spar fra eget forbruk

Med SmartSpar fra Landkreditt Bank sparer du penger hver gang du bruker kortet. Velg selv om du vil spare et fast beløp eller runde opp til nærmeste hele 10-krone. Her kan du raskt spare mange penger – uten at du nødvendigvis merker det på brukskontoen.

Eksempel:

Du bruker kortet ditt i snitt tre ganger om dagen – hele året. Trekker du 10 kroner med SmartSpar for hvert kjøp, sparer du ca. 900 kroner i måneden – eller 11 000 kroner i året. Best effekt av SmartSpar får du ved å sørge for at alle småbeløpene fra kortbruken overføres rett til en sparekonto.

3. Benytt deg av rabatter du allerede har

En rekke kjøpesentre, butikker, boligbyggelag mm. gir rabatter på varer til alle sine medlemmer. Er du flink med å sjekke og benytte deg av medlemstilbudene, kan du spare mye her. Også flere kredittkort og bankkort gir ulike rabatter flere steder.

Eksempel: Du trenger materialer til den nye verandaen din, som i utgangspunktet koster 8 900 kroner. Som medlem i boligbyggelaget ditt får du hele 30 % rabatt på materialer hos en byggevarekjede, og plutselig har du spart 2 670 kroner.

4. Skjul sparekontoen

Ved å skjule sparekontoen fra nettbanken, «gjemmer» du bort sparepengene dine. Da skal det mye mer til før du går inn og flytter penger tilbake til brukskontoen for å dekke opp når brukskontoen blir tom.

5. Ja, det er lov å prute

Du kan være passivt støttemedlem flere steder enn hos treningssenteret. Mange har også et ubevisst forhold til banken og forsikringsselskapet sitt, og tenker ikke over at man kan presse ned både renter og pris.

Eksempel:

Din nåværende boliglånsrente er på 2,5 % på et lån på 3 millioner kroner over 25 år. Etter samtale med banken får du satt ned renten med 0,4 %. Dette vil gi deg en årlig besparelse på 12 000 kroner eller 1 000 kroner i måneden.

Les mer om sparing på Landkreditt Bank

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.