Derfor får du feriepenger

Feriepengene er en sum arbeidsgiver har lagt av til deg gjennom året. Les de gode rådene for å få mest mulig ut av pengene. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Feriepengene er en sum arbeidsgiver har lagt av til deg gjennom året. Les de gode rådene for å få mest mulig ut av pengene. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Og slik får du mest igjen for feriepengene.

Denne saken er laget for Axo Finans.

De aller fleste av oss får en pen sum på konto i juni hvert år, nemlig feriepenger. Det er arbeidsgivers ansvar å utbetale feriepengene, og du skal ha 10,2 prosent av det du tjente året før, eller 12 prosent hvis du har fem uker ferie. Har du fylt 60 år, øker beløpet med 2,3 prosent.
Undersøkelser viser at vi hovedsakelig bruker pengene på ferie, sparing og oppussing. Det er fort gjort å få dollartegn i øynene når feriepengene kommer på konto. Her får du noen gode råd for å få mest mulig ut av pengene arbeidsgiveren din har lagt av.

Ingen feriepenger fra Nav

Vet du hvorfor du får feriepenger? Og er det slik at du kan få dem i januar?
- Vi er heldige som har denne ordningen hvor arbeidsgiver setter av penger for oss. Dette er en godtgjørelse arbeidstager opparbeider seg, og den er nedfelt i ferieloven. Men vær oppmerksom på at ikke alle får feriepenger. Har du eget firma eller er frilanser, må du sørge for feriepengene selv, sier markedsdirektør i Axo Finans, Morten Armand Johansen.
Nytt av året i 2016 er at arbeidstagere som får dagpenger gjennom Nav, ikke får utbetalt ni prosent som feriepenger. Regjeringen begrunnet endringen med at arbeidstagerne trolig vil være i arbeid igjen året etter at de var ledige, og derfor ikke trenger pengene. Har du mottatt dagpenger i mer enn 52 uker, får du fire uker ferie med utbetaling av dagpenger, ifølge Nav.

Les også: Det kan være tusenvis å spare på denne lille jobben

Betal kredittkortgjeld

- Hva er det første jeg bør gjøre når jeg får feriepengene?
- Sjekk at summen stemmer. Dette står på lønnsslippen, i feltet som heter feriepenger til utbetaling. Har du kredittkortgjeld, betal ned denne før du bestiller deg en ferie. Sørg også for å betale andre regninger du har liggende. Er bufferkontoen tom? Da kan det være på tide å fylle opp denne. Et annet tips kan være å bruke en del av summen på langsiktig sparing.
- Dersom jeg trenger feriepengene i februar, har jeg krav på å få dem da?
- Hovedregelen er at du får dem i juni, men noen arbeidsgivere gjør unntak. Dersom du slutter i jobben, skal du få dem på siste utbetaling. Vær oppmerksom på at du må betale skatt av feriepengen hvis du får dem før årets slutt.
- Mange velger å bruke feriepengene til å pusse opp, bør jeg bruke pengene på dette i sommer?
- Hva er behovet? Har du et gammelt bad som trenger renovasjon, eller er det mer overflatene som skal endres? Tenk litt over behovene før du bestemmer deg.
- Er feriepenger skattefritt?
- Feriepenger er ikke skattefritt, men arbeidsgiver trekker deg litt ekstra i skatt gjennom året.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.