Hvordan klargjøre båten for sommeren

Foto: Colourbox

Båtsesongen er endelig her. Vi har samlet en rekke tips om hva som er lurt å tenke på før du setter båten din på vannet. 

Artikkelen inneholder annonselenker.

Fritids- og småbåter er i full gang med å røre på seg etter vinterdvalen. Før sjøsetting er det flere oppgaver som må gjøres, blant annet vask, polering, bunnstoff og motorsjekk. Her gir vi deg ulike råd og tips om produkter som kommer til nytte når familiebåten skal klargjøres for sommerens maritime eventyr.

Rengjøring av båt

Den viktigste formen for vedlikehold en båteier kan gjøre, er vanlig rengjøring av båten. Det viktigste du gjør, er å vaske båten grundig innvendig og utvendig når den blir tatt opp etter sesongen. Da vil du spare tid og arbeid når vårrengjøringen starter, men det er ikke krise om du har ventet.

Vask hele båten ferdig før du setter i gang med polering. Da sikrer du deg at kraftige vaskemidler fra overbygget ikke kommer ned på poleringen. Vi ønsker jo ikke at poleringen er skjoldete og stygg.

Videre er det lurt å spyle undersiden med en høytrykkspyler slik at du garanterer at alt av smuss og saltrester fra sjøen kommer av båten. Vaskekjemikalier som båtvask og glassfiberrens er produkter som kommer godt med.

Under finner du en rekke produkter som gjør vaskingen enklere:

ANBEFALT PRODUKT

Rengjøring

product image

Rengjørings børste

Watski

499 krKjøp her
product image

Rengjøringssett med teleskopstang og børste

MarineOnline

356 krKjøp her
product image

Rengjøringsmiddel til båtdekk

Watski

270 krKjøp her
product image

Båtrengjørings power spray

MarineOnline

117 krKjøp her
product image

Lefant båtvask

MarineOnline

product image

ANBEFALT PRODUKT

Båtpleiesett med 2 børster

Teleskopskaft i aluminium 110-200 cm. Kan også brukes som båtshake. En myk og en hard børste følger med samt en båtshakekrok.
Kjøp her479 krWatski

Polering av båt

Polering kan være en tidkrevende og lang prosess. Vi anbefaler at båten skal gjennom tre ulike steg for å få en jevn og fin glans som forhåpentligvis holder hele sommeren.

Først ut i poleringsprosessen er rubbing som er en form for «pussing» av glassfiberen på båten. Produktet som brukes inneholder større korn enn poleringsmiddel og skaper små riper i båten. Dette brukes for å fjerne skrammer og hakk som kom på skroget i løpet av fjorårets sesong.

Etter rubbing går vi på med polering. Poleringen vil fjerne de små ripene som rubbingen laget i glassfiberen, samt gi båten mer glans. Det anbefales å jobbe i små partier på cirka 1x1 meter og poleringen bør gjøres i skyggen for å oppnå best resultat.

Mange vil si at polering av båten er hardt arbeid ettersom melkesyren raskt melder seg i armen. Da kan poleringsmaskin være et godt hjelpemiddel som kan gjøre jobben lettere for deg.

Helt til slutt kommer vi til voksing. Vi anbefaler å legge et lag med voks etter polering. Dette er ikke noe alle gjør, men produktet opprettholder glansen en lenger periode sammenliknet med hva polering ville gjort alene.

ANBEFALT PRODUKT

Polering

product image

Anbefalt tilbud

Poleringsmaskin

Turtle Waxer TW850-OSC. En kraftig poleringsmaskin med roterende og oscillerende bevegelser.
Kjøp her1619 krWatski

Påføring av bunnstoff på båt

Bunnstoff fungerer som en beskyttelse for skroget på båten. Stoffet påføres under vannlinjen og forhindrer alger og skjell i å feste seg. Det finnes ulike typer bunnstoff: hardt bunnstoff og selvpolerende bunnstoff. Hvilken du foretrekker er egentlig opp til deg, men produktene har forskjellige fordeler.

Selvpolerende bunnstoff er et glattere stoff som er enkelt å påføre båten. Produktet vil polere seg selv av båten i løpet av sesongen slik at ikke bunnstofflaget blir tykkere for hvert år.

Hardt bunnstoff har som navnet tilsier en hardere konsistens og blir sittende fast på skroget under hele sesongen. Produktet er robust, slitesterkt og passer til båter som trekkes opp på stranden eller en henger etter bruk. Produktene må vedlikeholdes like hyppig som selvpolerende, men må til gjengjeld pusses vekk for å unngå flere lag.

ANBEFALT PRODUKT

Bunnstoff

product image

Jotun selvpolerende bunnstoff

Watski

339 krKjøp her
product image

Jotun Watershield Bunnstoff Ferskvann

Watski

209 krKjøp her
product image

Primer

Watski

169 krKjøp her
product image

Trilux hardt bunnstoff

Watski

479 krKjøp her

Etter påføringen av bunnstoff er det på tide å lage en vannlinje. For å få rett og pen vannlinje, anbefales det å bruke maskeringsteip for best resultat. Som en huskeregel skal den være i kant med vannet og er som regel malt i hvitt.

product image

ANBEFALT PRODUKT

Rullesett

Praktisk komplett sett med miniruller og brett, maskeringstape, kost og rørepinne til stoffing av båt.
Kjøp her139 krWatski

Impregnering av kalesje

De fleste båter i en viss størrelse kommer i dag med en kalesje. Kalesjen er praktisk til beskyttelse og skjerming av all type vær, men dersom den lekker vann, mister den mye effekt. Derfor er det viktig å gi den kjærlighet i form av impregnering som øker holdbarheten med flere år og beskytter mot sopp, råte og mugg.

product image

Hvordan klargjøre båten til sommeren

Nordisk Yacht impregnering

Spesielt utviklet til impregnering av kalesje, vevde pressenninger og puter. Perfekt for å forhindrer angrep av sopp, mugg og mold.
Kjøp her217 krMarineOnline

Klargjøring av båtmotoren

Motoren er noe av det viktigste vi kan ta vare på ved båten. Om den blir ødelagt kan det bli en kostbar affære. Under finner du tre enkle grep du selv kan gjøre for å forhindre skade og unødvendig reparasjon på motoren:

Sørg for årlig oljeskift

Alle båteiere bør vurdere å bytte motor- og girolje hvert år. Dette er en god måte å forebygge motorhavari på og er en enkel og grei prosess som kan gjøres på verksted, men som du også fint kan klare selv.

product image

Hvordan klargjøre båten til sommeren

Total Neptuna Speeder olje

4-takts motorolje for utenbords motorer, syntetisk baser
Kjøp her153 krMarineOnline

Sjekk drivstofftank og kjølevannssystem

I tillegg er det viktig å bytte drivstoff og kjølevannsfilter. I løpet av vinteren kan det samle seg vann i filteret som igjen kan føre til vann i motoren. Dersom det er vann i filteret, bør det byttes og tappes før båten settes på vannet.

Tennplugger må byttes ut

Bytting av tennplugger er en viktig del av vårklargjøringen av båten siden de blir brukt til å starte motoren ved å sende små gnisninger. Dersom de er slitt, vil ikke gnistene bli sendt ut fra tennpluggen.

Dette kan føre til at motoren ikke vil starte, de