Luft er blitt den nye oljen: Tilbered favorittrettene sunt og godt med airfryer

Cosori Premium kan luftfritere de fleste matretter med lite eller ingen olje. Derfor vil du kunne tilberde mat med opp til 90% mindre fett.
Cosori Premium kan luftfritere de fleste matretter med lite eller ingen olje. Derfor vil du kunne tilberde mat med opp til 90% mindre fett. Foto: Cosori

Ved å skifte ut frityrkokeren med en airfryer, reduserer du mengden mettet fett betraktelig. Samtidig holder maten seg sprø utenpå og deilig saftig på innsiden.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Airfryer er elsket av matentusiaster verden over og har for alvor inntatt mange norske husholdninger denne våren. De er enkle å bruke og minner om frityrkokere, men den store forskjellen er at de ikke bruker varm olje i tilberedningen. I tillegg slipper du den forferdelige frityr-osen som gjerne fyller kjøkkenet etter endt bruk.

Så hvordan fungerer egentlig en airfryer?

Ved hjelp en kraftig vifte sirkuleres det varm luft rundt maten for å tilberede rettene raskt og sunt, samtidig som de får den samme sprø teksturen som en klassisk frityrkoker ville gitt. Det betyr at du for eksempel kan lage hjemmelagde pommes frites i en sunnere utgave.

product image

Airfryer

Best i test: Cosori Premium (svart)

Dette er en airfryer av topp kvalitet med unike funksjoner som overgår konkurrentene. Vunnet flere titalls best i test 2021-priser.
Kjøp her2990 krCosori.no

Reduserer risikoen for giftig akrylamid

Frityrstekt mat har som navnet tilsier en lei tendens til å inneholde rikelige mengder fett og kalorier. Dersom maten tilberedes i en frityrkoker, varmes den i en stor beholder fylt med olje. Ifølge Airfryers.no vil man bruke opptil 85% mindre olje ved tilberedning i en airfryer.

Selve steketiden i en airfryer er 25% raskere sammenliknet med en ovn, uten at noe av dette gir mindre sprø og smakfull mat.

product image

Airfryer

Best i test: Cosori Premium (hvit)

Kåret til en av verdens beste airfryere av Forbes. Et trykk på skjermen er alt som skal til for å begynne matlagingen.
Kjøp her2990 krAirfryers.no

Samtidig reduserer du risikoen for å få akrylamid i maten. På sine nettsider beskriver FHI akrylamid som et sannsynlig kreftfremkallende stoff som dannes i bruningsprosessen når vi steker matvarer som inneholder mye stivelse ved temperaturer over 120 grader.

Den eneste likheten med frityrkokeren, er at også airfryeren har avtagbar matkurv. Det skal riktignok sies at du kan bruke små mengder med olje i airfryeren. Men det er anbefalt at du pensler maten og ikke bare heller det oppi matkurven.

(Saken fortsetter under)

Et rotisseri-sett følger med airfryeren, som gjør at du kan tilberede en hel kylling eller stek i maskinen. Klikk på bildet for å komme til varen. Foto: Bakeren og Kokken
Et rotisseri-sett følger med airfryeren, som gjør at du kan tilberede en hel kylling eller stek i maskinen. Klikk på bildet for å komme til varen. Foto: Bakeren og Kokken

Vanlige feil å gjøre når man bruker en airfryer

  • Bruker ikke forvarme-funksjonen. Selv om dette er en ekstra funksjon, hjelper det å varme opp maskinen før bruk.
  • Overbelastning av kurvene, noe som hindrer maten i å få en jevn tilberedning fordi luften ikke er i stand til å sirkulere rundt maten.
  • Ikke vasker kurvene etter hver tilberedning.

Kilde: Cosori.no

Tryggere enn frityrkoker

Foruten en kraftig reduksjon i mengden mettet fett og risiko for fedme, er det langt tryggere å bruke en airfryer sammenliknet med frityrkoker som innebærer å varme opp en stor beholder full av olje. En airfryer varmes derimot opp uten at du risikerer søl, sprut eller at du ved et uhell berører den brennhete oljen.

For deg som liker å bake, så er det jo også fint å vite at airfryer egner seg ypperlig også til dette. Bare husk at den vil tilberede baksten raskere. Du kan derfor ikke bruke samme steketid og temperaturer som du gjør til vanlig i en klassisk stekeovn.

Enten du trenger å lage grønnsaker eller prøve hjemmelagde beguetter, kan airfryer-ovnen fra Princess takle oppgaven. Klikk på bildet for på komme til varen. Foto: Bakeren og Kokken
Enten du trenger å lage grønnsaker eller prøve hjemmelagde beguetter, kan airfryer-ovnen fra Princess takle oppgaven. Klikk på bildet for på komme til varen. Foto: Bakeren og Kokken

Sist, men ikke minst: Det er enkelt å rengjøre airfryeren etter bruk ettersom alle de avtagbare delene kan legges i oppvaskmaskinen. Aldri har rengjøringen opplevdes enklere.

Her er et utvalg modeller som vil gjøre matlagingen både enklere, tryggere og sunnere med et velsmakende resultat:

product image

Airfryer

Cosori Premium Smart

Tilbereder mat 1,5 ganger raskere enn en vanlig ovn og sørger for sprø og smakfulle resultater. Airfryer er kompatibel med app.
Kjøp her3490 krCosori.no
product image

Airfryer

Cosori Original

Her får du mye airfryer for pengene: Matkurven kan tilberede mat til en hel familie på 3-5 personer.
Kjøp her2490 krAirfryers.no
product image

Airfryer

Emerio Smart (5,5 l)

Kontroller tid, temperatur og velg mellom syv forhåndsinnstilte program på det brukervennlige displayet.
Kjøp her1099 krBakerenogKokken.no
product image

Airfryer

Hamilton Beach Digital (11 l)

Utstyrt med 8 forhåndsinnstilte program og fungerer både som air-fryer, miniovn, grill, pizzaovn, dehydrator og panini-grill.
Kjøp her2199 krBakerenogKokken.no
product image

Airfryer

Princess Digital Deluxe (4,5 l)

Du kan både bake, steke og grille maten helt uten olje. Digitalt betjeningssystem gjør det enkelt å velge tid og temperatur.
Kjøp her899 krBakerenogKokken.no
product image

Airfryer

Zulo Airfryer Flow

gjør matlaging til en lek og ikke minst sunnere. Uten olje og fett, kan du spise pommes frites med god samvittighet.
Kjøp her699 krMyStuff.no
product image

Airfryer

Electrolux Explore 6 (3,5 l)

Ovnen i rustfritt stål har kapasitet på 3,5 liter og 1800 watt. De avtagbare delene kan vaskes i oppvaskmaskin.
Kjøp her1951 krBakerenogKokken.no
product image

Airfryer

Tristar Mini Crispy Fryer

Praktisk non-stick-belegg gjør airfryeren lett å rengjøre og minimerer faren for at maten brenner seg.
Kjøp her565 krBakerenogKokken.no
product image

Airfryer

Tilbehørspakke (seks deler)

Inneholder kakepanne, pizzapanne, metallholder, flerbruksspydstativ med 4 spyd, silikonmatte og egg/muffins form med lokk.
Kjøp her999 krAirfryers.no

Du finner airfryers hos:

Airfryers / Cosori / Bakeren og Kokken