Oppskrift på salater, focaccia og potetsalat: Tilbehøret som løfter grillmaten
Når du inviterer til grillfest med familie eller gode venner, så kan tilbehøret være det som hever den kulinariske opplevelsen noen ekstra hakk opp på skalaen.
Artikkelen inneholder annonselenker.
På samme måte som grillpølser er mer enn bare lomper og ketchup, blir ikke grillet fisk eller en utsøkt svinekotelett det samme på tallerkenen uten sunt og godt tilbehør som i tillegg er enkelt å lage. Tilbehøret kommer i et rikt utvalg der det til syvende og sist handler om å slå seg litt løs.
– Det meste går til det meste – med noen unntak, forteller matfaglig rådgiver i MatPrat, Anette Fjelleng Hansen, til ABC Brand Studio.
– Det kommer selvfølgelig litt an på hva du skal servere. Men en frisk og god salat passer ofte like godt til kjøtt som til fisk. Det samme gjelder for grillede grønnsaker, samt urtesmør og kryddersmør. Men jeg ville kanskje holdt grillsausen unna den grillede laksen, fortsetter hun.
(Saken fortsetter under)
GRILLEKSPERTEN ANBEFALER
Førsteklasses griller for enhver grillmester
Gjør klar på forhånd
Det meste av tilbehøret kommer best til sin rett når det er laget på forhånd, nettopp fordi du slipper å stresse ekstra underveis i selve grillingen.
– Hvis du skal ha mye tilbehør på grillen, så gjør klar en dressing, et urtesmør eller noe annet som er med på å løfte tilbehøret på grillen, forteller Fjelleng Hansen, som har grill som et av sine ekspertisefelt.
Et tilbehør hun alltid lager i mengder på starten av grillsesongen, er en god grillsaus.
– Den blir bare bedre og bedre når den står, og grillsaus passer til så å si det meste. Derfor kan du enkelt dra den frem på dager der du ikke har tid til å lage så mye annet tilbehør. Det gjelder også en god krydderblanding som kan brukes til å smaksette både kjøtt og fisk gjennom grillsesongen, forklarer Fjelleng Hansen før hun fortsetter:
– I tillegg er det alltid godt å ha syltede grønnsaker eller syltet rødløk stående, eventuelt annet tilbehør som egner seg på et glass i kjøleskapet. Kort vei til middag med andre ord!
Oppskrift på gresk salat
Grillmat uten salat er for noen det samme som vaffel uten brunost eller syltetøy. En smakfull og fargerik salat er ofte det naturlige tilbehøret, og det finnes flere alternativer å velge mellom.
– Gresk salat er kjent for mange og det er egentlig en utrolig enkel og smakfull salat som passer spesielt godt til lam, men også til grillet kylling eller storfe. Bruk gjerne noen gode, modne tomater, da blir salaten enda bedre, foreslår Fjelleng Hansen.
Oppskrift på asiatisk coleslaw
Hvorfor ikke prøve en frisk salat som virkelig byr på smak og hever sommerens grillopplevelse et par ekstra hakk?
– Her snakker vi spicy kålsalat som passer utmerket til grillet kjøtt, lyder tipset fra Fjelleng Hansen.
Oppskrift på grillet focaccia
Det er overraskende enkelt å varme brød på grillen, og ikke minst blir resultatet utrolig godt.
– Det er kanskje ikke det sunneste, men brød på grillen er bare helt fantastisk godt, sier Fjelleng Hansen før hun fortsetter:
– Deigen lager du på forhånd, så klapper du bare ut små runde leiver du legger på grillen. Disse kan toppes eller fylles med masse digg, eller bare spises som tilbehør til resten av grillmaten.
Oppskrift på fransk potet- og purresalat
Potetsalat med rømme og majones er en klassiker når det kommer til tilbehør på grillmattallerkenen. For de som tenker det er på tide med en variasjon, er denne franske potet- og purresalaten vel verdt å tilberede.
– Denne er en favoritt! Salaten er syrlig, veldig smakfull og passer spesielt godt til svin og lam. I tillegg er den oljebasert, som er midt i blinken for de som ikke er så glade i rømme eller crème fraîche.
Oppskrifter er hentet med tillatelse fra MatPrat.no, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.
GRILLEKSPERTEN ANBEFALER