Hvordan tilberede kjøttet perfekt på grillen
Det er få dufter som vekker like deilige sommerminner som kjøtt som tilberedes på grillen. Samtidig er det verdt å vite at ved grilling av kjøtt er det størrelsen som teller.
Artikkelen inneholder annonselenker.
Når sommerværet viser seg fra sin beste side og gradestokken kryper over 20 pluss, kommer grillene frem for alvor i parkene, hagene og på balkongene. Det er på slike dager vi strømmer til butikkene for å handle råvarer som vi kan hive på grillen. Men kunsten å grille perfekt kjøtt er ikke nødvendigvis noe som kommer av seg selv.
– Hemmeligheten er kanskje å lære seg enkle teknikker som gjør at man får perfekt kjøtt hver gang, men, selvfølgelig når du griller kjøtt skjer det også en kjemisk reaksjon mellom aminosyrer og karbohydrater i kjøttet som gir en jevn, brun stekeskorpe, forklarer Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat, til ABC Brand Studio.
Den kjemiske reaksjonen kalles Maillard-reaksjon, et navn den har fått etter den franske kjemikeren Louis Camille Maillard (1878-1936) som i 1912 studerte reaksjoner mellom aminosyrer og sukker. Maillard-reaksjoner inntreffer ifølge Store norske leksikon ved steketemperatur 140-160°C.
– Reaksjonen gir ikke bare en pen farge og deilig lukt, men i tillegg fantastisk smak på kjøttet! Og hos de fleste av oss vekker det minner om varme sommerdager når vi lukter og smaker grillet kjøtt, utdyper Fjelleng Hansen som er utdannet kokk og har grill som et av sine ekspertfelt.
(Saken fortsetter under)
GRILLEKSPERTEN ANBEFALER
Førsteklasses griller for enhver grillmester
Unngå disse klassiske grillfellene
Som alltid når du skal ta i bruk grillen, er det viktig å sørge for at den er grundig rengjort på forhånd. Den kulinariske opplevelsen kan fort gå på en smell hvis du ikke har fjernet restene etter gårsdagens fiskemiddag før du legger på sommerkotelettene.
– Det er en klassisk grillfeil å ikke ha rengjort grillen og skrubbet risten slik at usmak ikke overføres til det du skal grille. Mange legger dessuten på alt for mye på en for liten grill. Engangsgriller egner seg til grillpølser, ikke flintstek, forteller Fjelleng Hansen før hun fortsetter:
– Det er også mange som ikke venter lenge nok når de bruker kull, og det blir smak av tennvæske som er brukt eller temperaturen ikke er optimal.
– Hva slags type kjøtt kommer best til sin rett på hvilken type grill?
– Grillpølser, grillspyd og mindre kjøttstykker kan egne seg på engangsgriller eller små griller. Større stykker og hele fileter tilberedes på litt større griller. Noen liker godt å grille på kull, og mener det gir best smak, andre sverger til gass som gir rask opptenning og god kontroll. Større stykker kan også tilberedes i en smoker.
(Saken fortsetter under)
GRILLEKSPERTEN ANBEFALER
Den autentiske grillsmaken: Anbefalte kullgriller
Skal man temperere kjøttet før grilling?
Dersom du har god varme på grillen og du har tørket godt av kjøttet først, er det ifølge Fjelleng Hansen ikke noe i veien for å ta kjøttet rett fra kjøleskapet og legge det på grillen.
– Tidligere anbefalte man å temperere kjøttet på benken, og du kan gjerne gjøre dette, men temperaturforandringen vil være minimal med en halvtime på benken. Kjøttet bør derfor ligge lengre ute dersom det skal tempereres, og man bør da ha matsikkerhet i bakhodet.
– Hvilke råd vil du gi når det kommer til selve grillingen av kjøtt?
– Tørk godt av kjøttet, pensle det med olje og krydre med salt og pepper. Alternativt kan du lage en krydderblanding som du gnir inn over hele kjøttet, eller legger det i en marinade.
Sørg for at grillen er god og varm. Samtidig må du være obs på at olje og marinade har lett for å ta fyr hvis du har på for mye.
– Grill mindre stykker på direkte varme, altså direkte over varmekilden. På større stykker bør du brune kjøttet på direkte varme og grille det videre på indirekte varme, som vil si et stykke bort fra varmekilden. Bruk også kjernetemperatur-måler på større stykker – da har du bedre kontroll. Når kjøttet er ferdig grillet, skal du la det få hvile slik at saftigheten bevares før du begynner å skjære i det.
WEBER
Anbefalt tilbehør og verktøy til grill
Noe av det du bør investere i når du skal behandle kjøtt på grillen, er et kvalitetssikkert sett med grillklyper.
– Unngå å stikke i kjøttet med gaffel eller andre ting, da vil en del av kjøttsaften sive ut. Invester også i en god grillbørste som du kan bruke underveis i grillingen ved behov, råder Fjelleng Hansen.
Oppskrift på tomahawk med grillet søtpotet
Hvis du skal unne deg litt ekstra, er en marmorert tomahawk tingen.
Dette er rett og slett en entrecôte med bein som gjør seg ekstra kul til servering, og den har blitt mer og mer populær. Som tilbehør anbefales søtpoteter som er lagt ned i kullet på grillen og bakt ferdig.
Oppskrift på grillede koteletter med tomat og mozerella
Koteletter er enkelt å hanskes med, og anses av mange som perfekt for grilling. Her er det blitt gjort en italiensk vri, der kotelettene er toppet med mozzarella og småtomater vendt i pesto. Super grillmat som smaker fortreffelig sommer som vinter.
Oppskrift på grillet flintstek med spicy coleslaw
Perfekt grillet flintstek er kjempegodt og sammen med spicy coleslaw med ananas og vårløk blir det mat man husker. Snitt flintstekene i svorsiden for å unngå at de krøller seg under grilling.
Oppskrift på grilet skinkebiff med maiskolbe
Med koriander, vårløk, chili og lime blir skinkebiff både frisk og sterk. Hot grillet skinkebiff med grillet maiskolbe er sunn og spicy hverdagsmat som inneholder mindre enn 550 kalorier.
WEBER
Vedlikeholdsutstyr til grill:
Oppskrifter er hentet med tillatelse fra MatPrat.no, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.