Hvordan tilberede kjøttet perfekt på grillen

Det finnes mange måter å gi kjøttet ekstra smak på; fra marinader og krydderblandinger, til urter og ingredienser som sitrus og sukker. Ofte er allikevel det enkle det beste – som generøst med salt og pepper på begge sider.
Det finnes mange måter å gi kjøttet ekstra smak på; fra marinader og krydderblandinger, til urter og ingredienser som sitrus og sukker. Ofte er allikevel det enkle det beste – som generøst med salt og pepper på begge sider. Foto: Weber

Det er få dufter som vekker like deilige sommerminner som kjøtt som tilberedes på grillen. Samtidig er det verdt å vite at ved grilling av kjøtt er det størrelsen som teller.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Når sommerværet viser seg fra sin beste side og gradestokken kryper over 20 pluss, kommer grillene frem for alvor i parkene, hagene og på balkongene. Det er på slike dager vi strømmer til butikkene for å handle råvarer som vi kan hive på grillen. Men kunsten å grille perfekt kjøtt er ikke nødvendigvis noe som kommer av seg selv.

Anette Fjelleng Hansen er matfaglig rådgiver i MatPrat. Hun er utdannet kokk, har bachelor i samfunnsernæring og brenner for å bygge kunnskap om mat og matlaging. Foto: Sara Johannessen / MatPrat
Anette Fjelleng Hansen er matfaglig rådgiver i MatPrat. Hun er utdannet kokk, har bachelor i samfunnsernæring og brenner for å bygge kunnskap om mat og matlaging. Foto: Sara Johannessen / MatPrat

– Hemmeligheten er kanskje å lære seg enkle teknikker som gjør at man får perfekt kjøtt hver gang, men, selvfølgelig når du griller kjøtt skjer det også en kjemisk reaksjon mellom aminosyrer og karbohydrater i kjøttet som gir en jevn, brun stekeskorpe, forklarer Anette Fjelleng Hansen, matfaglig rådgiver i MatPrat, til ABC Brand Studio.

Den kjemiske reaksjonen kalles Maillard-reaksjon, et navn den har fått etter den franske kjemikeren Louis Camille Maillard (1878-1936) som i 1912 studerte reaksjoner mellom aminosyrer og sukker. Maillard-reaksjoner inntreffer ifølge Store norske leksikon ved steketemperatur 140-160°C.

– Reaksjonen gir ikke bare en pen farge og deilig lukt, men i tillegg fantastisk smak på kjøttet! Og hos de fleste av oss vekker det minner om varme sommerdager når vi lukter og smaker grillet kjøtt, utdyper Fjelleng Hansen som er utdannet kokk og har grill som et av sine ekspertfelt.

(Saken fortsetter under)

Det finnes en grill for alle. Sjekk utvalget innen kullgrill, gassgrill, elektrisk grill og pelletsgrill hos Weber. Foto: Weber
Det finnes en grill for alle. Sjekk utvalget innen kullgrill, gassgrill, elektrisk grill og pelletsgrill hos Weber. Foto: Weber

GRILLEKSPERTEN ANBEFALER

Førsteklasses griller for enhver grillmester

Unngå disse klassiske grillfellene

Som alltid når du skal ta i bruk grillen, er det viktig å sørge for at den er grundig rengjort på forhånd. Den kulinariske opplevelsen kan fort gå på en smell hvis du ikke har fjernet restene etter gårsdagens fiskemiddag før du legger på sommerkotelettene.

En ren grillrist forhindrer at rester fra gårsdagens middag ødelegger dagens meny. Denne grillbørsten fra Weber rengjør risten effektivt. Foto: Weber
En ren grillrist forhindrer at rester fra gårsdagens middag ødelegger dagens meny. Denne grillbørsten fra Weber rengjør risten effektivt. Foto: Weber

– Det er en klassisk grillfeil å ikke ha rengjort grillen og skrubbet risten slik at usmak ikke overføres til det du skal grille. Mange legger dessuten på alt for mye på en for liten grill. Engangsgriller egner seg til grillpølser, ikke flintstek, forteller Fjelleng Hansen før hun fortsetter:

– Det er også mange som ikke venter lenge nok når de bruker kull, og det blir smak av tennvæske som er brukt eller temperaturen ikke er optimal.

Hva slags type kjøtt kommer best til sin rett på hvilken type grill?

– Grillpølser, grillspyd og mindre kjøttstykker kan egne seg på engangsgriller eller små griller. Større stykker og hele fileter tilberedes på litt større griller. Noen liker godt å grille på kull, og mener det gir best smak, andre sverger til gass som gir rask opptenning og god kontroll. Større stykker kan også tilberedes i en smoker.

(Saken fortsetter under)

GRILLEKSPERTEN ANBEFALER

Den autentiske grillsmaken: Anbefalte kullgriller

Skal man temperere kjøttet før grilling?

Dersom du har god varme på grillen og du har tørket godt av kjøttet først, er det ifølge Fjelleng Hansen ikke noe i veien for å ta kjøttet rett fra kjøleskapet og legge det på grillen.

– Tidligere anbefalte man å temperere kjøttet på benken, og du kan gjerne gjøre dette, men temperaturforandringen vil være minimal med en halvtime på benken. Kjøttet bør derfor ligge lengre ute dersom det skal tempereres, og man bør da ha matsikkerhet i bakhodet.

Hvilke råd vil du gi når det kommer til selve grillingen av kjøtt?

– Tørk godt av kjøttet, pensle det med olje og krydre med salt og pepper. Alternativt kan du lage en krydderblanding som du gnir inn over hele kjøttet, eller legger det i en marinade.

product image

BLUETOOTH-TERMOMETER

iGrill 3

Termometeret måler kjernetemperatur på maten du tilbereder og temperaturen inni selve grillen.
Kjøp her1.468,95 krWeber

Sørg for at grillen er god og varm. Samtidig må du være obs på at olje og marinade har lett for å ta fyr hvis du har på for mye.

– Grill mindre stykker på direkte varme, altså direkte over varmekilden. På større stykker bør du brune kjøttet på direkte varme og grille det videre på indirekte varme, som vil si et stykke bort fra varmekilden. Bruk også kjernetemperatur-måler på større stykker – da har du bedre kontroll. Når kjøttet er ferdig grillet, skal du la det få hvile slik at saftigheten bevares før du begynner å skjære i det.

WEBER

Anbefalt tilbehør og verktøy til grill

Noe av det du bør investere i når du skal behandle kjøtt på grillen, er et kvalitetssikkert sett med grillklyper.

– Unngå å stikke i kjøttet med gaffel eller andre ting, da vil en del av kjøttsaften sive ut. Invester også i en god grillbørste som du kan bruke underveis i grillingen ved behov, råder Fjelleng Hansen.

Premium grilltang i rustfritt stål fra Weber har god lengde som gjør at du slipper å ha fingrene for nær den varme grillristen. Foto: Weber
Premium grilltang i rustfritt stål fra Weber har god lengde som gjør at du slipper å ha fingrene for nær den varme grillristen. Foto: Weber

Oppskrift på tomahawk med grillet søtpotet

Hvis du skal unne deg litt ekstra, er en marmorert tomahawk tingen.

Dette er rett og slett en entrecôte med bein som gjør seg ekstra kul til servering, og den har blitt mer og mer populær. Som tilbehør anbefales søtpoteter som er lagt ned i kullet på grillen og bakt ferdig.

product image

GRILLEKSPERTEN ANBEFALER

Genesis II E-330 GBS Gassgrill

Allsidig og kraftig gassgrill, toppmodell med 3 + 1 brennere
Kjøp her15.748,95 krWeber

Oppskrift på grillede koteletter med tomat og mozerella

Koteletter er enkelt å hanskes med, og anses av mange som perfekt for grilling. Her er det blitt gjort en italiensk vri, der kotelettene er toppet med mozzarella og småtomater vendt i pesto. Super grillmat som smaker fortreffelig sommer som vinter.

product image

Anbefalt produkt

Studio Blue-skåler fra Denby

Sett på fire små skåler (13 cm) som passer like godt til matlaging som til pasta, suppe og ris.
Kjøp her679 krBakeren og Kokken

Oppskrift på grillet flintstek med spicy coleslaw

Perfekt grillet flintstek er kjempegodt og sammen med spicy coleslaw med ananas og vårløk blir det mat man husker. Snitt flintstekene i svorsiden for å unngå at de krøller seg under grilling.