Oppskrift: Slik lager du tranebærsyltetøy

<p>Tranebær har omtrent samme bruksområde som tyttebær, og kan lages syltetøy, gele, chutney og saus av. </p>
Tranebær har omtrent samme bruksområde som tyttebær, og kan lages syltetøy, gele, chutney og saus av.  Foto: Colourbox.com

I likhet med tyttebær smaker tranebær fortreffelig til søndagsmiddagen, særlig til kalkun. Og i likhet med de andre bærsortene er det enkelt å lage hjemmelaget tranebærsyltetøy.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Det er ingen som kan si sikkert hvorfor tranebæret har fått navnet sitt, men det spekuleres i om det kan skyldes at kronbladene på blomstene er bøyd tilbake slik at støvbærerne og griflene stikker frem. Denne kan minne om formen på et tranenebb, som samtidig gjør at tranebær skiller seg fra andre bærlyngarter som blåbær og tyttebær, der blomstene er mer klokkeformet.

Det vokser ville tranebær i Norge, men det importeres først og fremst tranebær fra USA og Canada som har en søtere og mer delikat smak sammenliknet med de nordiske. De importere bærene er dessuten større enn for eksempel tyttebær og kan bli opptil to centimeter i diameter.

(Saken fortsetter under)

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

På bruksfronten har tranebær samme status som tyttebær og brukes like gjerne til fyll i kaker og pai, og smaker fortreffelig som syltetøy. Mange foretrekker blant annet å servere tranebærsyltetøy til kalkun. De egner seg ellers godt til frysing og når tranebærene er tint opp, smaker de like godt som de gjorde da de var nyhøstet.

Å lage tranebærsyltetøy er veldig enkelt, det er bare å følge oppskriften under:

Du trenger:

  • Med Good Grips målebeger fra OXO kan du enkelt avlese mens du heller. Kjøpes hos bakerenogkokken.no. Foto: Bakeren og Kokken
    Med Good Grips målebeger fra OXO kan du enkelt avlese mens du heller. Kjøpes hos bakerenogkokken.no. Foto: Bakeren og Kokken
    2 kg tranebær
  • 1 kilo sukker
  • Norgesglass

Bakeren og Kokken har et stort utvalg av målebegre og måleskjeer, sjekk ut her.

Dette er fremgangsmåten:

Det aller første du gjør, er å sterilisere glassene du skal bruke. Fyll opp en stor kjele med kaldt vann og legg så glassene – i tillegg til lokk og pakninger/stikker – i kjelen. For mange er Norgesglass det ultimate syltetøyglasset – ikke bare egner det seg ypperlig til sylting, det gjør seg også perfekt til servering og dekorering på bordet.

Det anbefales at du også legger selve klypen som du skal løfte glassene opp med, samt øsen du skal bruke for å få lagt syltetøyet over på glass, opp i kjelen. Deretter skrur du platen på full varme og koker opp. Når vannet koker, lar du alt ligge oppi og småkoke mens du går i gang med å lage tranebærsyltetøyet.

Se hele utvalget av Norgesglass hos Christiania Glasmagasin.

(Saken fortsetter under)

Rens tranebærene før de skylles i kaldt vann. Bærene legges i en ren kjele der du blander dem med sukkeret. Mos mange av bærene, men ikke alle.

Kok opp bærene i omkring 15 minutter under stadig omrøring. Benytt en slikkepott eller en sleiv til å røre godt i bunn slik at det ikke svir seg. Rist gjerne litt på kjelen underveis.

Etter 15 minutter tar du kjelen av kokeplata og lar tranebærsyltetøyet kjøles litt ned.

Kjelesettet fra WMF, bestående av tre kjeler (6 liter, 3,5 liter og 2 liter), er i solid Cromargan rustfritt stål og kan fås her.

(Saken fortsetter under)

For å sikre at du får et blankt og rent syltetøy, skal du fjerne skummet som danner seg på toppen under koking med en øse. Skummet kan dessuten inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet.

Plukk glassene du skal bruke opp av kjelen og legg de over på et rent kjøkkenhåndkle. Bruk en klype eller en gaffel for å løfte lokkene opp av det kokende vannet.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Hell litt på glassene slik at vannet renner ut. Det er viktig at det ikke kommer noen bakterier på innsiden av glassene, på pakningene eller på innsiden av lokket, så bruk rene (gjerne kokte) redskaper i denne prosessen.

Nå fyller du glassene med det varme tranebærsyltetøyet, fyll opp cirka to centimeter fra kanten. Pass på så du ikke søler noe av syltetøyet på kanten. Dersom uhellet er ute, må du tørke det bort med et rent kjøkkenpapir før lokket skrus på. En porsjon gir cirka to liter ferdig syltetøy.

Med dette sleivesettet signert Rosti Mepal fra Bakeren og Kokken, er det ingen sak å få syltetøyet trygt over fra kjele til glass.

(Saken fortsetter under)

Når glasset er fylt opp med velduftende tranebærsyltetøy, skrus lokkene godt fast før syltetøyglassene snus opp-ned. La de stå slik i noen timer til de er nedkjølt og så kan du sette dem inn i kjøleskapet.

Så lenge det står mørkt og kjølig, er syltetøy holdbart i mange måneder etter det ble laget. Men det er så lenge du ikke åpner lokket på glasset. Så snart lokket er tatt av, synker holdbarheten til et par uker. For å sikre at syltetøyet holder seg ekstra lenge, er et godt tips å benytte en ren skje når du skal ta deg litt tranebærsyltetøy.

Dennepakken fra Christiania Glasmagasin inneholder det meste du trenger til å safte og sylte.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet. Artikkelen inneholder kommersielle lenker, som gir ABC Startsiden en provisjon ved kjøp av produkter/tjenester via disse lenkene.