Oppskrift: Slik lager du plommesyltetøy

Plomme kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden. Vi kjenner til over 2000 sorter plommer.
Plomme kommer opprinnelig fra Vest-Asia, men dyrkes i dag over hele verden. Vi kjenner til over 2000 sorter plommer.  Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det saftige, aromatiske plommekjøttet gjør seg utmerket på glass. Og oppskriften er veldig enkel å følge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Artikkelen inneholder annonselenker.

Du trenger ikke ha bugnende frukttrær i hagen i vakre Hardanger for å kunne nyte smaken av plommer. Opprinnelig stammer den fra Vest-Asia, men i dag dyrkes den over hele verden og de største kan være på størrelse med et lite eple.

Plommetreet er en såkalt kulturplante som har oppstått som en hybrid mellom de viltvoksende artene kirsebærplomme og slåpetorn. Her i Norge skriver de første seg fra vikingtidsgraver i Agder.

(Saken fortsetter under)

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Plommesyltetøy er midt i blinken som smakfullt pålegg på brødskiva, som kakefyll eller dessert.

Å lage plommesyltetøy er veldig enkelt, det er bare å følge oppskriften under:

Til 2-3 glass med plommesyltetøy trenger du:

  • Med Good Grips målebeger fra OXO kan du enkelt avlese mens du heller. Kjøpes hos bakerenogkokken.no. Foto: Bakeren og Kokken
    Med Good Grips målebeger fra OXO kan du enkelt avlese mens du heller. Kjøpes hos bakerenogkokken.no. Foto: Bakeren og Kokken
    1 kg plommer
  • 1,5 dl vann (vannmengden avhenger av plommene – faste plommer krever mer vann sammenliknet med bløte)
  • 300-400 gram sukker
  • 2-3 stjerneanis (valgfritt)
  • 1 sitron
  • Norgesglass

Bakeren og Kokken har et stort utvalg av målebegre og måleskjeer, sjekk ut her.

Dette er fremgangsmåten:

Det aller første du gjør, er å sterilisere glassene du skal bruke. Fyll opp en stor kjele med kaldt vann og legg så glassene – i tillegg til lokk og pakninger/stikker - i kjelen. For mange er Norgesglass det ultimate syltetøyglasset – ikke bare egner det seg ypperlig til sylting, det gjør seg også perfekt til servering og dekorering på bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det anbefales at du også legger selve klypen som du skal løfte glassene opp med, samt øsen du skal bruke for å få lagt syltetøyet over på glass, opp i kjelen. Deretter skrur du platen på full varme og koker opp. Når vannet koker, lar du alt ligge oppi og småkoke mens du går i gang med å lage plommesyltetøyet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se hele utvalget av Norgesglass hos Christiania Glasmagasin.

(Saken fortsetter under)

Skyll plommene grundig i kaldt vann. Deretter deler du de opp i to eller fire biter slik at du korter ned litt på koketiden. Du trenger ikke fjerne plommesteinene ennå.

Plommene legges så i en ren kjele sammen med stjerneanis der det hele kokes opp under stadig omrøring. Plukk ut steinene etter hvert som de flyter opp til overflaten. Benytt en slikkepott eller en sleiv til å røre godt i bunn slik at det ikke svir seg. Etter cirka 15-20 minutter tar du gryten av plata og har i sitronsaft.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Tilsett sukker og rør rundt mens du smaker deg frem til hvor mye du skal putte i. Rør godt rundt til alt sukkeret er oppløst (tar cirka to minutter). Deretter trekker du kjelen tilbake på platen og varmer opp på ny. La den stå og småputre i omkring 20-30 minutter til plommesyltetøyet har tyknet. Dersom du vil smake til med stjerneanis, puttes det i kjelen når det gjenstår et kvarter av koketiden.

Kjelesettet fra WMF, bestående av tre kjeler (6 liter, 3,5 liter og 2 liter), er i solid Cromargan rustfritt stål og kan fås her.

(Saken fortsetter under)

Plukk glassene du skal bruke opp av kjelen og legg de over på et rent kjøkkenhåndkle. Bruk en klype eller en gaffel for å løfte lokkene opp av det kokende vannet. Hell litt på glassene slik at vannet renner ut. Det er viktig at det ikke kommer noen bakterier på innsiden av glassene, på pakningene eller på innsiden av lokket, så bruk rene (gjerne kokte) redskaper i denne prosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå fyller du glassene med det varme plommesyltetøyet - fyll opp cirka to centimeter fra kanten. Pass på så du ikke søler noe av syltetøyet på kanten. Dersom uhellet er ute, må du tørke det bort med et rent kjøkkenpapir før lokket skrus på.

Med dette sleivesettet signert Rosti Mepal fra Bakeren og Kokken er det ingen sak å få syltetøyet trygt over fra kjele til glass.

(Saken fortsetter under)

Når glasset er fylt opp med velduftende plommesyltetøy, skrus lokkene godt fast før syltetøyglassene snus opp-ned. La de stå slik i noen timer til de er nedkjølt og så kan du sette dem inn i kjøleskapet.

Så lenge det står mørkt og kjølig, er syltetøy holdbart i mange måneder etter det er blitt laget – men det er så lenge du ikke åpner lokket på glasset. Så snart lokket er tatt av, synker holdbarheten til et par uker og det må det stå i kjøleskapet til glasset er tomt. For å sikre at syltetøy holder seg ekstra lenge, er et godt tips å benytte en ren skje når du skal ta deg litt plommesyltetøy.

Denne pakken fra Christiania Glasmagasin inneholder det meste du trenger til å safte og sylte.