Oppskrift: Slik lager du kirsebærsyltetøy

<p>Kirsebær er en kilde til betakaroten og kostfiber. Betakaroten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. </p>
Kirsebær er en kilde til betakaroten og kostfiber. Betakaroten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.  Foto: Colourbox.com

Med kirsebærsyltetøy på glass, er du sikret fristende pålegg på skiva eller som deilig ingrediens til desserten.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Kirsebæret stammer fra områdene rundt Adriaterhavet, men i dag vokser det vilt flere steder i Europa. Kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi her kaller kirsebær.

Kirsebærsmaken er syrlig med en anelse sødme og derfor ansett for langt mer kompleks sammenlignet med moreller, hvilket gjør den perfekt til bærsauser. Den er populær både som varmet tilbehør til iskrem, som saft og ikke minst: hjemmelaget syltetøy.

(Saken fortsetter under)

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Å lage kirsebærsyltetøy er veldig enkelt, det er bare å følge oppskriften under:

Du trenger:

  • Med Good Grips målebeger fra OXO kan du enkelt avlese mens du heller. Kjøpes hos bakerenogkokken.no. Foto: Bakeren og Kokken
    Med Good Grips målebeger fra OXO kan du enkelt avlese mens du heller. Kjøpes hos bakerenogkokken.no. Foto: Bakeren og Kokken
    2,5 kilo steinfrie kirsebær
  • 1,25 kilo sukker
  • 5 desiliter vann
  • Norgesglass

Bakeren og Kokken har et stort utvalg av målebegre og måleskjeer, sjekk ut her.

Dette er fremgangsmåten:

Det aller første du gjør, er å sterilisere glassene du skal bruke. Fyll opp en stor kjele med kaldt vann og legg så glassene – i tillegg til lokk og pakninger/stikker – i kjelen. For mange er Norgesglass det ultimate syltetøyglasset – ikke bare egner det seg ypperlig til sylting, det gjør seg også perfekt til servering og dekorering på bordet.

Det anbefales at du også legger selve klypen som du skal løfte glassene opp med, samt øsen du skal bruke for å få lagt syltetøyet over på glass, opp i kjelen. Deretter skrur du platen på full varme og koker opp. Når vannet koker, lar du alt ligge oppi og småkoke mens du går i gang med å lage kirsebærsyltetøyet.

Se hele utvalget av Norgesglass hos Christiania Glasmagasin.

(Saken fortsetter under)

Så begynner du med å rense kirsebærene. Fjern stilkene før de deles i to slik at du kan fjerne steinene på innsiden, deretter skyller du dem i kaldt vann.

Kok opp sukkerlake, tilsett morellene og la alt sammen koke i 10 minutter uten lokk. Benytt en slikkepott eller en sleiv til å røre godt i bunn slik at det ikke svir seg. Du kan gjerne la noen av kjernene koke med.

Når de 10 minuttene er omme, legger du lokket på plass og setter kasserollen på et kjølig sted i et døgn.

Neste dag siler du av saften fra kirsebærene og koker den i cirka 40-60 minutter (uten lokk) til den er blitt tyktflytende. Deretter tilsettes bærene tilbake i saften og så koker du det hele opp igjen en fem minutters tid.

Kjelesettet fra WMF, bestående av tre kjeler (6 liter, 3,5 liter og 2 liter), er i solid Cromargan rustfritt stål og kan fås her.

(Saken fortsetter under)

For å sikre at du får et blankt og rent syltetøy, skal du fjerne skummet som danner seg på toppen under koking med en øse. Skummet kan dessuten inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet.

Plukk glassene du skal bruke opp av kjelen og legg de over på et rent kjøkkenhåndkle. Bruk en klype eller en gaffel for å løfte lokkene opp av det kokende vannet.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Hell litt på glassene slik at vannet renner ut. Det er viktig at det ikke kommer noen bakterier på innsiden av glassene, på pakningene eller på innsiden av lokket, så bruk rene (gjerne kokte) redskaper i denne prosessen.

Nå fyller du glassene med det varme kirsebærsyltetøyet, fyll opp cirka to centimeter fra kanten. Pass på så du ikke søler noe av syltetøyet på kanten. Dersom uhellet er ute, må du tørke det bort med et rent kjøkkenpapir før lokket skrus på.

Med dette sleivesettet signert Rosti Mepal fra Bakeren og Kokken er det ingen sak å få syltetøyet trygt over fra kjele til glass.

(Saken fortsetter under)

Når glasset er fylt opp med velduftende syltetøy, skrus lokkene godt fast før syltetøyglassene snus opp-ned. La de stå slik i noen timer til de er nedkjølt og så kan du sette dem inn i kjøleskapet.

Så lenge det står mørkt og kjølig, er syltetøy holdbart i mange måneder etter det ble laget – men det er så lenge du ikke åpner lokket på glasset. Så snart lokket er tatt av, synker holdbarheten til et par uker. For å sikre at syltetøyet holder seg ekstra lenge, er et godt tips å benytte en ren skje når du skal ta deg litt kirsebærsyltetøy.

Denne pakken fra Christiania Glasmagasin inneholder det meste du trenger til å safteog sylte.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet. Artikkelen inneholder kommersielle lenker, som gir ABC Startsiden en provisjon ved kjøp av produkter/tjenester via disse lenkene.