Oppskrift: Slik lager du ripssyltetøy

<p>Rips er opprinnelig et viltvoksende bær, men det er de dyrkede ripsene vi i dag kjenner best. </p>
Rips er opprinnelig et viltvoksende bær, men det er de dyrkede ripsene vi i dag kjenner best.  Foto: Colourbox.com

Som hagebær er ripsen et av de mest hardføre bærene i Norge. Som syltetøy er den uslåelig.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Ripssylting har vært kjent fra 1600-tallet, og innen 1700-tallet var ripsbuskene blitt svært utbredt i landet vårt. I dagens norske hager finnes det svært mange ripsbusker, men det er liten kommersiell produksjon sammenliknet med bringebær og jordbær.

(Saken fortsetter under)

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Den friske, syrlige smaken har gjort rips til en populær ingrediens når vi skal kose oss. Rips brukes til å lage saft og gelé, som fyll i pai sammen med andre bær, som pynt på kaka eller nytes naturell til is eller i en skål med melk. Men ikke minst egner rips seg ypperlig til å lage syltetøy.

Å lage ripssyltetøy er veldig enkelt, det er bare å følge oppskriften under:

Du trenger:

  • Med Good Grips målebeger fra OXO kan du enkelt avlese mens du heller. Kjøpes hos bakerenogkokken.no. Foto: Bakeren og Kokken
    Med Good Grips målebeger fra OXO kan du enkelt avlese mens du heller. Kjøpes hos bakerenogkokken.no. Foto: Bakeren og Kokken
    1 kg rips
  • 3 kilo sukker
  • 0,5 liter vann
  • Norgesglass

Bakeren og Kokken har et stort utvalg av målebegre og måleskjeer, sjekk ut her.

Dette er fremgangsmåten:

Det aller første du gjør, er å sterilisere glassene du skal bruke. Fyll opp en stor kjele med kaldt vann og legg så glassene – i tillegg til lokk og pakninger/stikker – i kjelen. For mange er Norgesglass det ultimate syltetøyglasset – ikke bare egner det seg ypperlig til sylting, det gjør seg også perfekt til servering og dekorering på bordet.

Det anbefales at du også legger selve klypen som du skal løfte glassene opp med, samt øsen du skal bruke for å få lagt syltetøyet over på glass, i kjelen. Deretter skrur du platen på full varme og koker opp. Når vannet koker, lar du alt ligge oppi og småkoke mens du går i gang med å lage ripssyltetøyet.

Se hele utvalget av Norgesglass hos Christiania Glasmagasin

(Saken fortsetter under)

Først renser du ripsene før de skylles i kaldt vann. Ripsen legges så i en ren kjele.

Det er viktig å få kokt alle bærene grundig på kortest mulig koketid, derfor er det anbefalt å koke små porsjoner av gangen. Kok opp bærene i omkring 8-10 minutter under stadig omrøring. Benytt en slikkepott eller en sleiv til å røre godt i bunn slik at det ikke svir seg. Rist gjerne litt på kjelen underveis.

Etter rundt 10 minutter tar du kjelen av kokeplata og blander sukkeret inn i bærene. Rør grundig rundt til alt sukkeret er oppløst mens du gir syltetøyet et nytt oppkok.

Kjelesettet fra WMF, bestående av tre kjeler (6 liter, 3,5 liter og 2 liter), er i solid Cromargan rustfritt stål og kan fås her.

(Saken fortsetter under)

For å sikre at du får et blankt og rent syltetøy, skal du fjerne skummet som danner seg på toppen under koking med en øse. Skummet kan dessuten inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet.

Plukk glassene du skal bruke opp av kjelen og legg de over på et rent kjøkkenhåndkle. Bruk en klype eller en gaffel for å løfte lokkene opp av det kokende vannet.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Hell litt på glassene slik at vannet renner ut. Det er viktig at det ikke kommer noen bakterier på innsiden av glassene, på pakningene eller på innsiden av lokket, så bruk rene (gjerne kokte) redskaper i denne prosessen.

Nå fyller du glassene med det varme ripssyltetøyet, fyll opp cirka to centimeter fra kanten. Pass på så du ikke søler noe av syltetøyet på kanten. Dersom uhellet er ute, må du tørke det bort med et rent kjøkkenpapir før lokket skrus på. En porsjon gir cirka to liter ferdig syltetøy.

Med dette sleivesettet signert Rosti Mepal fra Bakeren og Kokken er det ingen sak å få syltetøyet trygt over fra kjele til glass.

(Saken fortsetter under)

Når glasset er fylt opp med ripssyltetøy, skrus lokkene godt fast før syltetøyglassene snus opp-ned. La de stå slik i noen timer til de er nedkjølt og så kan du sette dem inn i kjøleskapet.

Så lenge det står mørkt og kjølig, er syltetøy holdbart i mange måneder etter det ble laget – men det er så lenge du ikke åpner lokket på glasset. Så snart lokket er tatt av, synker holdbarheten til et par uker. For å sikre at syltetøyet holder seg ekstra lenge, er et godt tips å benytte en ren skje når du skal ta deg litt ripssyltetøy.

Denne pakken fra Christiania Glasmagasin inneholder det meste du trenger til å safte og sylte.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet. Artikkelen inneholder kommersielle lenker, som gir ABC Startsiden en provisjon ved kjøp av produkter/tjenester via disse lenkene.