Oppskrift: Slik lager du eplemos

<p>Eple har et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen. Når det gjelder vitaminer og mineraler har ikke eplet så høyt innhold. </p>
Eple har et høyt kostfiberinnhold som er gunstig for fordøyelsen. Når det gjelder vitaminer og mineraler har ikke eplet så høyt innhold.  Foto: Colourbox.com

Eplet har fristet oss siden det symboliserte den forbudte frukt i bibelhistorien om Adam og Eva. Det er neppe tatt ut av løse luften, for hjemmelaget eplemos smaker syndig godt.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Helt siden steinalderen har eplet fristet oss mennesker der det har hengt på frukttrærne, og i dag finnes de i et rikt antall varianter. Vi aner ikke når de kom til Europa fra Sentral-Asia, men den er blitt den mest dyrkede fruktsorten i tempererte strøk.

Her i Norge har det vært utstrakt dyrking av epler siden før 1700-tallet og du finner epletrær så langt nord som i Troms. Bruksområdet for epler er like stort som det er variert: de brukes i fruktsalat, til ost eller i pai, de smaker fortreffelig når de er stekt og bare navnet eplekake kan gi mange av oss vann i munnen.

(Saken fortsetter under)

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Epler egner seg også aldeles ypperlig til eplemos – eller eplesyltetøy om du vil – som smaker like godt uansett årstid.

Å lage eplemos er veldig enkelt, det er bare å følge oppskriften under:

Du trenger:

  • Med Good Grips målebeger fra OXO kan du enkelt avlese mens du heller. Kjøpes hos bakerenogkokken.no. Foto: Bakeren og Kokken
    Med Good Grips målebeger fra OXO kan du enkelt avlese mens du heller. Kjøpes hos bakerenogkokken.no. Foto: Bakeren og Kokken
    2,5 kilo epler (cirka 1,6 kilo skrelte epler uten kjerner)
  • 3 desiliter vann
  • 500 gram sukker
  • Norgesglass

Bakeren og Kokken har et stort utvalg av målebegre og måleskjeer, sjekk ut her.

Dette er fremgangsmåten:

Det aller første du gjør, er å sterilisere glassene du skal bruke. Fyll opp en stor kjele med kaldt vann og legg så glassene – i tillegg til lokk og pakninger/stikker – i kjelen. For mange er Norgesglass det ultimate syltetøyglasset – ikke bare egner det seg ypperlig til sylting, det gjør seg også perfekt til servering og dekorering på bordet.

Det anbefales at du også legger selve klypen som du skal løfte glassene opp med, samt øsen du skal bruke for å få lagt syltetøyet over på glass, opp i kjelen. Deretter skrur du platen på full varme og koker opp. Når vannet koker, lar du alt ligge oppi og småkoke mens du går i gang med å lage eplemosen.

Se hele utvalget av Norgesglass hos Christiania Glasmagasin.

(Saken fortsetter under)

Først skreller du eplene og skjærer ut kjernehusene, før de skylles i kaldt vann. Del så eplene i jevnstore biter og legg dem i en ren kjele der du tilsetter vann.

La eplene koke på svak varme i omkring 30 minutter, til de har kokt i stykker. Her kan du benytte en slikkepott eller en sleiv til å røre godt i bunn underveis slik at det ikke svir seg. Rist gjerne litt på kjelen underveis.

Tilsett sukker og kok opp under omrøring. Mengden sukker avhenger av hvor søte eplene dine er, det er derfor anbefalt at du smaker deg frem underveis til du får den «riktige» sødmen på eplemosen. La mosen koke i omkring fem minutter mens du ser til at alt sukkeret er oppløst.

Kjelesettet fra WMF, bestående av tre kjeler (6 liter, 3,5 liter og 2 liter), er i solid Cromargan rustfritt stål og kan fås her.

(Saken fortsetter under)

For å sikre at du får blank og ren eplemos, skal du fjerne skummet som danner seg på toppen under koking med en øse. Skummet kan dessuten inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten.

Plukk glassene du skal bruke opp av kjelen og legg de over på et rent kjøkkenhåndkle. Bruk en klype eller en gaffel for å løfte lokkene opp av det kokende vannet.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Hell litt på glassene slik at vannet renner ut. Det er viktig at det ikke kommer noen bakterier på innsiden av glassene, på pakningene eller på innsiden av lokket, så bruk rene (gjerne kokte) redskaper i denne prosessen.

Nå fyller du glassene med det varme eplesyltetøyet, fyll opp cirka to centimeter fra kanten. Pass på så du ikke søler noe av syltetøyet på kanten. Dersom uhellet er ute, må du tørke det bort med et rent kjøkkenpapir før lokket skrus på. En porsjon gir cirka to liter ferdig syltetøy.

Med dette sleivesettet signert Rosti Mepal fra Bakeren og Kokken er det ingen sak å få syltetøyet trygt over fra kjele til glass.

(Saken fortsetter under)

Når glasset er fylt opp med velduftende eplemos, skrus lokkene godt fast før syltetøyglassene snus opp-ned. La de stå slik i noen timer til de er nedkjølt og så kan du sette dem inn i kjøleskapet.

Så lenge det står mørkt og kjølig, er eplemos holdbart i mange måneder etter det ble laget – men det er så lenge du ikke åpner lokket på glasset. Så snart lokket er tatt av, synker holdbarheten til et par uker. For å sikre at syltetøyet holder seg ekstra lenge, er et godt tips å benytte en ren skje når du skal ta deg litt eplemos.

Denne pakken fra Christiania Glasmagasin inneholder det meste du trenger til å safte og sylte.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet. Artikkelen inneholder kommersielle lenker, som gir ABC Startsiden en provisjon ved kjøp av produkter/tjenester via disse lenkene.