Oppskrift: Slik lager du bringebærsyltetøy

<p>I Norge skiller vi mellom villbringebær som vokser i skogen og hagebringebær. Villbringebær er mindre, men har en sterkere aroma enn hagebringebær.</p>
I Norge skiller vi mellom villbringebær som vokser i skogen og hagebringebær. Villbringebær er mindre, men har en sterkere aroma enn hagebringebær. Foto: Colourbox.com

Hjemmelaget bringebærsyltetøy passer like godt til hverdag som til fest.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Sylting har vært kjent som konserveringsmetode i lang tid, og i Norge er det lange tradisjoner for å lage bringebærsyltetøy. Bringebærplanten stammer opprinnelig fra Midt-Asia og kom til Norge en gang på 1700-tallet. I dag er bringebær vanlig i store deler av landet, og selv om røde bær er den vanligste varianten, finnes det også svarte, gule, oransje og hvite.

Bringebærsyltetøy smaker utrolig godt til vafler, lapper og pannekaker, som pålegg på rundstykker og scones eller rett fra syltetøyglasset.

Å lage bringebærsyltetøy er veldig enkelt, det er bare å følge oppskriften under:

Med Good Grips målebeger fra OXO kan du enkelt avlese mens du heller. Kjøpes hos bakerenogkokken.no. Foto: Bakeren og Kokken
Med Good Grips målebeger fra OXO kan du enkelt avlese mens du heller. Kjøpes hos bakerenogkokken.no. Foto: Bakeren og Kokken

Du trenger:

  • 2 kg bringebær
  • 1 pose med jam syltepulver
  • ½ kg sukker
  • Norgesglass

Bakeren og Kokken har et stort utvalg av målebegre og måleskjeer, sjekk ut her.

Dette er fremgangsmåten:

Det aller første du gjør, er å sterilisere glassene du skal bruke. Fyll opp en stor kjele med kaldt vann og legg så glassene – i tillegg til lokk og pakninger/stikker – i kjelen. For mange er Norgesglass det ultimate syltetøyglasset – ikke bare egner det seg ypperlig til sylting, det gjør seg også perfekt til servering og dekorering på bordet.

Det anbefales at du også legger selve klypen som du skal løfte glassene opp med, samt øsen du skal bruke for å få lagt syltetøyet over på glass, opp i kjelen. Deretter skrur du platen på full varme og koker opp. Når vannet koker, lar du alt ligge oppi og småkoke mens du går i gang med å lage bringebærsyltetøyet.

Se hele utvalget av Norgesglass hos Christiania Glasmagasin.

(Saken fortsetter under)

Først renser du bringebærene, deretter skyller du dem i kaldt vann. Bringebærene legges i en ren kjele der de kokes opp under stadig omrøring. Benytt en slikkepott eller en sleiv til å røre godt i bunn slik at det ikke svir seg.

Når bringebær blir varme, begynner de å slippe væske. Når det begynner å koke i kjelen, tilsetter du syltepulveret for så å røre godt rundt og la det koke videre i omkring to minutter. For å fjerne skummet som flyter opp på toppen, bruker du en øse.

(Saken fortsetter under)

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Når syltetøyet med syltepulveret har kokt i to minutter, trekkes kjelen vekk fra varmen og nå tilsetter du sukkeret. Deretter rører du godt rundt i cirka to minutter til alt sukkeret er blitt løst opp.

Kjelesettet fra WMF, bestående av tre kjeler (6 liter, 3,5 liter og 2 liter), er i solid Cromargan rustfritt stål og kan fås her.

(Saken fortsetter under)

For å sikre at du får et blankt og rent syltetøy, skal du fjerne skummet som danner seg på toppen under koking med en øse. Skummet kan dessuten inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Plukk glassene du skal bruke opp av kjelen og legg de over på et rent kjøkkenhåndkle. Bruk en klype eller en gaffel for å løfte lokkene opp av det kokende vannet. Hell litt på glassene slik at vannet renner ut. Det er viktig at det ikke kommer noen bakterier på innsiden av glassene, på pakningene eller på innsiden av lokket, så bruk rene (gjerne kokte) redskaper i denne prosessen.

Nå fyller du glassene med det varme bringebærsyltetøyet, fyll opp cirka to centimeter fra kanten. Pass på så du ikke søler noe av syltetøyet på kanten. Dersom uhelle» er ute, må du tørke det bort med et rent kjøkkenpapir før lokket skrus på.

Med dette sleivesettet signert Rosti Mepal fra Bakeren og Kokken er det ingen sak å få syltetøyet trygt over fra kjele til glass.

(Saken fortsetter under)

Når glasset er fylt opp med velduftende bringebærsyltetøy, skrus lokkene godt fast før syltetøyglassene snus opp-ned. La de stå slik i noen timer til de er nedkjølt og så kan du sette dem inn i kjøleskapet.

Så lenge det står mørkt og kjølig, er syltetøy holdbart i mange måneder etter det ble laget – men det er så lenge du ikke åpner lokket på glasset. Så snart lokket er tatt av, synker holdbarheten til et par uker. For å sikre at syltetøyet holder seg ekstra lenge, er et godt tips å benytte en ren skje når du skal ta deg litt bringebærsyltetøy.

Denne pakken fra Christiania Glasmagasin inneholder det meste du trenger til å safteog sylte.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet. Artikkelen inneholder kommersielle lenker, som gir ABC Startsiden en provisjon ved kjøp av produkter/tjenester via disse lenkene.