Oppskrifter: Hvordan lage hjemmelaget is på 1-2-3
Med kun få ingredienser kan du nyte smaken av egenprodusert sorbet, iskrem og saftis hjemme på ditt eget kjøkken.
Artikkelen inneholder annonselenker.
Det er kanskje ikke den mest intrikate desserten som er å oppdrive, samtidig vil mange av oss hevde at det er ingen dessert som smaker like godt som is.
Det finnes mange ulike typer is du kan velge mellom, som for eksempel sorbet, semifreddo, kulfi, parfait, italiensk Gelato og softis. Samtidig smaker is minst like godt helt på egen hånd som den gjør som en søt avslutning på et måltid.
Visste du at tradisjonen med spiseis strekker seg flere tusen år tilbake i historiens kokebøker?
Søte fristelser fra Kina
Det skal ha vært selveste Marco Polo (1254-1324) som ble den første til å introdusere europeerne for spiseis fra Kina. Ifølge oppdageren hadde folket i Østens rike spist en blanding av most frukt og hakket is siden 3000 år før vår tidsregning.
Snart ble den også en kulinarisk favoritt i Europa. Ved å blande is og snø med kanel, fioler, honning og ulike typer tørkede frukt, lagde de romerske og greske kokkene i oldtiden «iskrem». Flere av ingrediensene er fremdeles i bruk den dag i dag.
Denne desserten ble et kulinarisk høydepunkt når det ble invitert til gjestebud. Blant annet sies det at det kunne straffe seg for de ansvarlige dersom det ble tomt for is ved festbordet til keiser Nero (37 evt. – 69 evt.).
Hovedingrediensen var is fra breer og snø fra fjellene som ble hardstampet i trekledde jordhull og så dekket til med strå og mandler. Dermed hadde man tilgang til is også om sommeren.
Det du trenger til hjemmelaget is
Morsomme isformer fra Lékué
Mote ved kongelige hoff
Med tiden gikk kunsten å lage spiseis i glemmeboken, inntil en konditor på Sicilia en gang i middelalderen fant ut at man kunne fremstille kunstig is ved hjelp av salpeter. Ved en rekke europeiske hoff ble is etter hvert stor mote på 1500-tallet.
Italienerne var de første til å utvikle ismaskiner, og på midten av 1600-tallet åpnet den aller første iskrembutikken dørene for sultne kunder i Paris. Her hjemme i Norge har iskrem vært produsert kommersielt siden Hennig-Olsen Is startet opp i 1924, og sammen med finnene er vi det europeiske landet som spiser mest iskrem per innbygger.
Det er med andre ord god grunn til å påstå at vi har en egen mage for is, så vær varsom når du leser gjennom disse oppskriftene – det er overhengende fare for at du lar deg friste.
Oppskrift: Enkel saftis med juice, bær og frukt
Frisk og enkel saftis med favorittbærene dine. Del opp frukt eller bær og legg bitene i isformer. Fyll på med eple- eller appelsinjuice og legg formene i fryseren til dagen etter.
Det du trenger til hjemmelaget is
Ispinneformer
Oppskrift: Fløteis på pinne
Lite slår en deilig fløteis, og du må ikke nødvendigvis i kiosken for å skaffe deg en slik godbit. Her er en enkel oppskrift på fløteis på pinne som smelter på tungen.
Du trenger:
- 4 eggeplommer
- 1 dl sukker
- 4 dl kremfløte
- Eventuelt sjokolade, bringebær eller annet du vil smaksette isen med
- Ispinneformer
Slik gjør du:
Skill eggeplommene fra eggehviten og pisk eggeplommene sammen med sukkeret til lys og luftig eggedosis. Pisk fløten til krem og vend den forsiktig inn i eggedosisen. Hvis du ønsker å smaksette isen kan du gjøre dette nå, for eksempel med hakket sjokolade, bringebær eller sjokoladepulver.
Fyll blandingen i isformer og sett dem i fryseren i minst fem timer.
Det du trenger til hjemmelaget is
Ispinner
Oppskrift: Rask bringebær- og yoghurtis
Lag en forfriskende is av bringebær og yoghurt, perfekt på varme dager eller som dessert midt i uka når du er fysen på noe godt.
Du trenger:
- 250 gram frosne bringebær
- 1 dl appelsinjuice
- 2 dl tyrkisk yoghurt
- 2 ss flytende honning
Slik gjør du:
Miks alle ingrediensene sammen, og fyll røren i ispinneformer som du setter i fryseren i minst 4-5 timer. Invester i noen kule iskremformer som imponerer, så kan du lage mer is så ofte du ønsker.
Lag iskrem som en proff med en ismaskin
Dersom du er en lidenskapelig is-elsker, er en ismaskin nærmest for obligatorisk å regne. De finnes i ulike størrelser og varianter, og tar iskrem-laging til et nytt nivå.
Det du trenger til hjemmelaget is
Ismaskiner
Sjekk utvalget av iskremmaskiner hos:
Kitchentime - Bakeren og Kokken
Server isen som en proff
Is smaker godt når man skal kose seg litt ekstra, ikke minst når man har gjester på besøk, kosestund med familien eller kanskje en søt avslutning på et romantisk måltid. Og det finnes flere gode verktøy som effektivt hjelper deg med å servere isen med stil:
Fargerikt alternativ med avkjølende slush
Hvis du ikke skulle ha tid eller tålmodighet til å vente til isen har stivnet, eller du rett og slett trenger noe iskaldt her og nå for å holde varmen på avstand, så er det ingen grunn til å kjøre til nærmeste butikk for å kjøpe is.
På under fem minutter kan du nemlig fikse både deg selv og gjestene dine en leskende, iskald slush. Eller kanskje det er på tide med en Frozen Margarita?