Hagetips: Hvordan stelle hageroser og potteroser

Roser er mye brukt som prydvekster i hager og parker hvor de vokser enten som busker, hekker eller markdekkere.
Roser er mye brukt som prydvekster i hager og parker hvor de vokser enten som busker, hekker eller markdekkere. Foto: Colourbox.com

Blomstenes ukronede dronning har en egen evne til å gjøre omgivelsene både vakre og velduftende. Her får du tips til hvordan få roser til å trives og komme tilbake år etter år.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Helt siden antikken har rosen symbolisert både kjærlighet og sorg, og i dag forbinder vi den med fruktbarhet, renhet, skjønnhet og fortrolighet. Her i Norge fikk rosen en helt spesiell plass i dagene etter terrorangrepet 22. juli 2011, da hundretusener løftet røde roser mot himmelen i forbindelse med sørgemarkeringer.

Det finnes i dag mange hovedvarianter av roser, blant annet buskroser, stilkroser, klatreroser og markdekkende roser. Det eksakte antallet roser er imidlertid ukjent, stadig lanseres det nye varianter eller det oppdages ukjente, naturlige krysninger.

Roser er svært etterspurt som snittblomster og har en egen evne til å forvandle den stusseligste hage til et vakkert paradis. Slik har det ikke alltid vært – for det var en gang da rosen ble bannlyst av kirken.

Røde roser-dagen 12. juni

Røde roser-dagen er en årlig markering som faller på 12. juni og er feiring av rosen som det universelle symbolet på kjærlighet og romantikk. Her er noen tips til hvordan du kan feire dagen:

  • Belønn deg selv eller noen du er glad i med en bukett røde roser
  • Lær mer om historikken og botanikken til roser
  • Hvis du har en hage, bakgård eller balkong kan du bruke dagen på å lære om hvordan du selv kan dyrke dine egne røde roser
  • Les deg opp på historien om Rosekrigene som raste i England mellom 1455 og 1487. Historien, som er inspirasjonen bak «Game of Thrones» , kan du lese i Conn Igguldens romanserie «Rosekrigene».
  • Se klassikeren «War of the Roses» (1989) med Michael Douglas, Kathleen Turner og Danny DeVito i hovedrollene. Dramakomedien kan du streame hos Disney Plus.
Det finnes i dag roser tilpasset de fleste dyrkingsforhold. Foto: Colourbox.com
Det finnes i dag roser tilpasset de fleste dyrkingsforhold. Foto: Colourbox.com

Fra avgudsdyrking til jomfru Maria

Det var den greske dikteren Sapfo som omkring år 600 før Kristus omtalte rosen som blomstenes dronning, og allerede i antikkens Hellas og i Romerriket ble det dyrket roser i stor skala. Grekerne importerte blomstene fra Persia der de var så populære at ordet for «blomst» og «rose» var det samme.

For grekerne og romerne ble den et symbol på kjærlighetsgudinnene Afrodite og Venus.

product image

Si det med roser

15 røde roser med Champagnetrøfler

Gavepakken med 15 flotte røde roser og inkludert i prisen er en eske fylt med deilige Champagnetrøfler.
Kjøp her448 krInterflora

Da kristendommen gjorde sitt store inntog, ble en rekke blomster bannlyst.

Rosen, som av kirken ble forbundet med overdådighet, dekadense, avgudsdyrking og avgudsofring, ble raskt forkastet. Samme skjebne fikk blant annet lilje og fiol.

Men krigen mot rosen skulle vise seg å være nytteløst, så i stedet valgte kirken å innlemme den i selve kristendommen. Den hvite rosen ble symbolet på jomfru Marias jomfruelighet, mens den røde symboliserte Jesu blod. I Edens hage var rosen uten torner, de kom først etter at Adam og Eva nøt smaken av forbuden frukt fra Kunnskapens tre.

product image

Si det med roser

Sommerroser

Gavepakke med 20 flotte roser i sterke farger.
Kjøp her399 krInterflora

Velduftende barndomsminner med hageroser

I dag er roser for lengst blitt svært etterspurte både som hageblomster og som snittblomster. For hageekspert Espen Skarphagen, som til vanlig deler hagekunnskap og gode råd på bloggen Skarpihagen.no, gir roser en herlig nostalgisk følelse.

– Roser minner meg om bestemors hage, og min mor har alltid hatt masse roser i hagen. Derfor er roser er en plante jeg elsker og bare må ha i min egen hage. For meg er det også viktig at de har duft, forteller han til ABC Brand Studio.

En gammel regel sier at nye roser ikke må plantes der det har vokst roser før. Den gamle jorden må i så fall skiftes ut ned til en dybde på minst 50 centimeter. Foto: Colourbox.com
En gammel regel sier at nye roser ikke må plantes der det har vokst roser før. Den gamle jorden må i så fall skiftes ut ned til en dybde på minst 50 centimeter. Foto: Colourbox.com

Du skal ikke ha besøkt eller passert så mange parker og hager om sommeren for å oppdage at roser er svært populære prydvekster, enten det er som busker, hekker eller markdekkere. Skal du plante roser i hagen må du vite at de er en kvalitetsbevisst monark.

– Nok sol, litt luft rundt plantene og næringsrik jord er viktig for rosene. De vil også ha godt av jevnlig stell med soignering, og ekstra gjødsel utover sesongen.

product image

ANBEFALT PRODUKT

Plantejord (40 liter)

Plantejorden kan brukes ved all planting i hagen. Den kan også brukes til jordforbedring i bed og rabatter.
Kjøp herFra 34,95 krByggmax
product image

ANBEFALT PRODUKT

Hagegjødsel (7 kilo)

En velbalansert og klorfattig gjødsel. Kan brukes til de fleste planter i hagen.
Kjøp herFra 199 krByggmax

Perfekt for både hage og balkong

Til deg som går med planer om å plante dine første roser i hagen, anbefaler Skarphagen å lage en god, stor plantegrop og fylle den godt opp med kompost i bunnen.

– I tillegg vil jeg råde til å plante rosene dypt nok. De aller fleste roser har et podepunkt som ligger rett over jorden i pottene når man kjøper dem. Når de plantes bør podepunktet havne rundt 10 centimeter under jordoverflaten. Her vil det være mer beskyttet mot frost og kulde.

product image

ANBEFALT PRODUKT

Håndlaget krukke fra Bergs Potter

Det går fint å plante direkte i krukken, siden den har dreneringshyll i bunnen, og et fat som samler opp vannet.
Kjøp her169 krLuneHjem

– Når det gjelder de av oss som ikke har en hage tilgjengelig; hvordan er det å ha roser i potter?

– Roser i krukker fungerer helt utmerket. Tenk bare på at de får nok plass til røttene, og jevnlig påfyll med næring. I krukke kan det vært smart å gi dem en toppdressing hver vår. Det vil si å fjerne cirka 5 centimeter av det øverste jordlaget og legge på ny kompostjord.

product image

ANBEFALT PRODUKT

Blomsterjord (8,5 kg)

Egner seg til ny- og omplanting i krukker og blomsterkasser, både innendørs og utendørs.
Kjøp herFra 49,95 krByggmax

Hvordan beskjære hageroser og potteroser

Det kommer litt an på typen rose du har, men som en generell regel forteller Skarphagen at de kan beskjæres når bjørka har såkalte museører.

– Da klippes buskroser tilbake slik at de skyter tettere fra bunnen, sier hageeksperten før han fortsetter:

– Klatreroser derimot skal få lov til å strekke seg, og her fjernes bare døde grener. På eldre eksemplarer kan man fjerne de eldste greinene fra bunnen slik at de kan erstattes av nye, friske grener som har god blomstring.

product image

ANBEFALT PRODUKT

Beskjæringssaks

Midt i blinken for deg som bekjærer mye og ofte og som ønsker høy kvalitet på produktet.
Kjøp her720 krGardenStore

Beskjæring utover sommeren er viktig for de rosene som remonterer. Det vil si roser som kommer med gjentatt blomstring utover sommeren.

– Når vi klipper bort gamle blomsterhoder, vil det stimulere planten til å sette nye knopper raskere.

Det finnes cirka 250 ulike rosearter på den nordlige halvkule. Det eksakte antallet rosesorter er ukjent. Foto: Colourbox.com
Det finnes cirka 250 ulike rosearter på den nordlige halvkule. Det eksakte antallet rosesorter er ukjent. Foto: Colourbox.com

Syke grener bør brennes

Hvis du oppdager sykdom på rosene, kan det være lurt å klippe bort de grenene som er angrepet.

– Disse bør ikke i komposten, men derimot brennes eller kastes i søpla for å ikke smitte videre i hagen. Sakser og utstyr som har vært brukt til å klippe syke plantedeler, kan gjerne desinfiseres før bruk igjen.

product image

Vannbesparende vanning

Startpakke vanningssystem fra Gardena

Brukes til enkel og vannbesparende rotvanning av små planter, skjørere vekster og prydvekster.
Kjøp her359 krGardenStore

– Kan de samme rosene blomstre år etter år, og blomstrer de hele sommeren?

– Ja, absolutt! Rosene kan bli svært gamle, og jeg har selv en rose som er over 60 år gammel som blomstrer trofast år etter år. Har man engangsblomstrende roser, vil de gi én blomstring i løpet av sommeren. Velger du derimot roser som er remonterende, så vil disse kunne fortsette å blomstre helt frem til frosten kommer.

product image

ANBEFALT PRODUKT

Roserake med 10 pinner

Rosekrafse som passer ypperlig til raking og rensing av rosebedet der rosene står tett.
Kjøp herFra 99 krByggmax

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet. Artikkelen inneholder kommersielle lenker, som gir ABC Startsiden en provisjon ved kjøp av produkter/tjenester via disse lenkene.