Brann og brannsikkerhet: Slik får du et mer brannsikkert hus
Brannvarslere, branntepper, komfyrvakt og brannslukkere. Her er seks ting som kan redde både hjem og liv.
Artikkelen inneholder annonselenker.
Når boligen din brenner, kan det stå om sekunder eller minutter. Du har ingen tid å miste, for selv en liten brann kan raskt føre til stor katastrofe.
Så langt i år har 38 personer omkommet i brann, ifølge Brannstatistikk.no . Det er 38 menneskeliv for mange. Ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, har over 80 prosent av de omkomne i brann, omkommet i boligbrann.
Desember er den måneden i året hvor det forekommer flest husbranner. Vi tenner stearinlys, lager mat, fyrer i peisen og bruker mye elektrisitet. Over halvparten av alle husbranner starter på kjøkkenet, etterfulgt av stua.
Komfyren er verstingen. Hele 13,6 prosent av alle boligbranner som brann- og redningsvesenet rykket ut til i 2020, var nemlig forårsaket av komfyren.
Men til tross for den dystre statistikken er det heldigvis flere ting du kan gjøre for å hindre total katastrofe:
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen1. Installere komfyrvakt
Å installere komfyrvakt er kanskje noe av det smarteste du kan gjøre. Tørrkoking av kjeler er fort gjort og kan potensielt være livsfarlig. En komfyrvakt er en sensor som du enkelt tilkobler komfyren. Dersom en overoppheting skulle oppstå, vil den gi alarm og kutte strømmen til komfyren før det oppstår brann.
Se utvalget av komfyrvakter her.
2. Brannvarsler og røykvarsler
Røykvarsler er påbudt i alle boliger og er det viktigste du kan ha i hus. Ifølge sikkerhverdag.no, sover rundt en halv million nordmenn hver natt uten å ha mulighet for å bli varslet dersom det skulle oppstå brann.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKravet er at du skal ha en røykvarsler i hver etasje, som skal monteres på det høyeste punktet i taket og minimum 50 centimeter fra veggen. Jo flere røykvarslere du har, jo tryggere er du. Aller helst bør du ha en røykvarsler i hvert soverom, og minst én røykvarsler per 60 kvadratmeter.
Artikkelen fortsetter under annonsenDet anbefales å velge optiske røykvarslere, som kan «se» de giftige partiklene i røyken og dermed varsle deg enda tidligere – ved for eksempel en ulmebrann.
Å seriekoble røykvarslerne er også smart. Da går alle røykvarslerne av samtidig, selv om det bare er ett av apparatene som registrerer røyk. Røykvarslerne fra Housegard Origo er optiske og radiokommuniserende røykvarslere som skal være litt smartere. Systemet er trådløst og varsler også ved varme, og lar deg koble til opptil 30 enheter i samme system.
Se hele utvalget av røykvarslere hos Kjell & Company her.
3. Brannslukningsapparat
I tillegg til påbud om røykvarsler, er det også påbudt med husbrannslange eller brannslukningsapparat som inneholder minimum 6 kilo skum eller pulver. Begge deler skal kontrolleres og vedlikeholdes med jevne mellomrom.
Sjekk utvalget av brannslukkere til hus og hytte, bil og båt her:
Artikkelen fortsetter under annonsenKjell & Company / Elektroimportøren
4. Brannteppe
Et brannteppe er et supplement til brannslukningsapparat og er kjekt å ha. Og du trenger flere! Ha gjerne ett teppe i bilen, i båten, på hytta og ett eller flere tepper hjemme. Med et brannteppe kan du slukke mindre branner på for eksempel tekstiler og gryter.
5. Housegard Firestopper Slukkespray
Skulle det oppstå liten brann - for eksempel på bordduken eller i et stearinlys - er slukkespray på boks et langt mer hendig produkt enn et brannslukningsapparat. Ha gjerne flere slukkesprayer i hus, og plasser dem i utsatte rom som kjøkkenet, vaskerom og teknisk rom.
Denne slukkesprayen fra Housegard er miljøvennlig og dessuten enkel å tørke vekk etter bruk.
Kilder: dsb.no, sikkerhverdag.no og norskbrannvern.no
5 enkle tiltak du kan gjøre for å hindre husbrann:
- Installer komfyrvakt.
- Ikke lad mobiltelefoner, PC og nettbrett om natta. Unngå også å la vaskemaskin og tørketrommel gå mens du sover.
- Bestill en el-sjekk av det elektriske anlegget i boligen din. Under en el-sjekk blir blant annet sikringsskap, brytere, brannslukningsapparater og røykvarslere sjekket nøye.
- Lev etter føre-var prinsippet. Hva gjør dere hvis brannalarmen gå? Hvor møtes dere? Hvor er brannstigen, og vet alle i huset hvordan man bruker brannslukningsapparatet? Foreta gjerne brannøvelser hjemme, slik at dere har en klar plan for hva dere skal gjøre dersom ulykken skulle skje.
- Kontroller batteriene i røykvarsleren jevnlig. Husk at også brannslukningsapparatene med pulver må snus opp-ned innimellom, og husk at også apparatene går ut på dato.