Slik kan du få økonomisk støtte ved å bytte til varmepumpe.
Denne saken er betalt av Toshiba.
Ifølge Miljødirektoratet finnes det om lag 75 000 parafinkaminer i Norge i dag, og omtrent like mange har oljefyr. Innen 2020 må alle som bruker dette som oppvarming med fossilt brensel gå over til andre energiløsninger. Da blir det nemlig forbudt å bruke fossil fyringsolje til oppvarming av bygninger. Målet med forbudet er å redusere klimagassutslippene.
– Forbudet vil gjelde alle som fyrer med fossilt brensel i oljekamin eller parafinkamin hjemme, eller på hytta hvis den har innlagt strøm, forteller Hilde Kari Nylund i ABK AS som importerer Toshiba varme pumper.
Hun legger til at det ikke er lov å bytte til bioolje uten å tømme, rense og justere den eksisterende tanken først, noe som ifølge Norsk varmeteknisk forening koster mellom 6000 og 9000 kroner.
Få støtte til fjerning
Myndighetene stiller strenge krav til hvordan olje- og parafintanker håndteres når de skal fjernes. Tanken må renses før du kan grave den opp eller demontere den, og det er ofte en kostbar prosess.
– Hvis du samtidig installerer luft-til-luft-varmepumpe eller en annen fornybar energikilde, gir Enova 6000 kroner i støtte til å fjerne kamin og tank. Vær obs på at denne støtten halveres i 2019 og forsvinner i 2020, så her gjelder det å være rask, sier Nylund, og understreker at erstatter du kaminen med strøm, for eksempel med panelovner, har du ikke krav på Enovastøtte.
Enovatilskuddet gir støtte til energitiltak i din bolig.
Billig i bruk
Varmepumpe er et godt alternativ for de aller fleste boligeiere. De er billigere i bruk, både sammenlignet med bioolje og strøm, og gir mye gratis energi fra omgivelsene.
– En varmepumpe gir rundt 2,5-3,5 ganger mer varme enn hva den bruker i strøm i løpet av året. Bytter du til varmepumpe, får du dermed lavere energiregning. Selv om en luft-til-luft-varmepumpe koster litt, vil du tjene den inn igjen i løpet av tre til seks år, avhengig av hva slags modell du velger, og hvordan du bruker varmepumpen, sier Hilde Kari Nylund.
Rask installasjon
Selve varmepumpen må installeres av en sertifisert fagperson, og en standard montering pleier ikke å ta mer enn omtrent en halv dag.
– En autorisert Toshiba-forhandler vil gi deg gode råd om hvilken modell som passer for dine behov, og hvor du kan plassere varmepumpen for å få mest mulig ut av den, sier Nylund.
Varmer og kjøler
I tillegg til å gi boligen din en stabil innetemperatur, kan en luft-til-luft-varmepumpe også kjøle ned boligen på varme dager, noe som er mer og mer aktuelt, spesielt i nye og godt isolerte boliger.
– Det er verdt å merke seg at denne kjølingen ikke koster mye energi. Sånn sett er varmepumpe en trygg og smart løsning å satse på, forteller Hilde Kari Nylund.

Energifrigjørende
– Du kan dekke seksti prosent av oppvarmingsbehovet ditt med en luft-til-luft-varmepumpe. Hvis du årlig bruker 11000 kWh på oppvarming, kan du spare 3900 kWh eller mer, litt avhengig av hvor effektiv varmepumpen din er, sier kurs- og informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening.
Besparelsen gjør at strøm kan frigjøres til andre formål, som for eksempel lading av elbil.
– Det finnes flere land utenfor Norge som har behov for fornybar strøm, derfor mener vi at energieffektivisering er lønnsomt både for deg og miljøet, sier Gulbrandsen, og legger til at det siden 2014 har vært en økning i totalmarkedet for varmepumper i Norge.
– Etter fjorårets kalde vinter og årets varme sommer, har nok mange sett at varmepumper gir jevn og komfortabel temperatur hele året.