
7 ting du må vite om luft-luft varmepumper

Gå vinteren i møte med lavere strømregning og et sunnere inneklima.
Denne saken er betalt av Toshiba.
1. Slik virker en luft-til-luft varmepumpe
Luft-til-luft varmepumpe er den mest brukte varmepumpa i Norge. En luft-til-luft varmepumpe består i hovedsak av en utedel og en innedel. Kort fortalt, så henter utedelen varmeenergi fra luften ute og transporterer det inn i boligen din, mens innedelen fordeler den oppvarmede lufta jevnt ut i rommet. På varme sommerdager kan varmepumpen settes i aircondition-modus, for et kjøligere og mer behagelig inneklima.
2. Hvor bør varmepumpa plasseres?
Hvor du plasserer varmepumpa, er ikke uvesentlig. Det vanligste er å montere innedelen høyt oppe på veggen og i rommets lengderetning. Varmepumpa bør dessuten plasseres i det rommet du oppholder deg mest, som i stua eller på kjøkkenet. Det finnes også gulvmodeller for plassering nede langs gulvet. Mange velger også å plassere varmepumpen på soverommet, for å få en svalere temperatur å sove i. Siden soverom som regel ikke er veldig store, kan det være nok å velge en budsjettmodell.
Utedelen plasseres gjerne på en plass med ly, mest mulig skånet mot vær og vind. Det er viktig at ikke snø, is og løv dekker for luftgjennomstrømningen. Et varmepumpehus både skjuler og beskytter utedelen godt, og er kjekk å ha om du bor på et værutsatt sted.

Få gode råd om plassering av varmepumpe på en kostnadsfri befaring.
3. Spar strøm og penger
En varmepumpe produserer cirka tre ganger mer energi enn den bruker. De beste og mest moderne modellene kan spare deg for opptil 40% av kostnadene til oppvarming. Ved riktig bruk, kan du tjene inn varmepumpa allerede etter 3-4 års bruk. Økt strømpris gir kortere inntjeningstid.
4. Bedre innemiljø
Luft-til-luft varmepumper er utstyrt med luftfilter som renser luften for et renere og sunnere inneklima. De mest avanserte varmepumpene har også et avansert filter som effektivt rengjør luften ved å fjerne pollen, støv og til og med uønsket lukt.
5. Kaldt ute – varmt og godt inne
En moderne luft-til-luft varmepumpe er spesielt utviklet for å takle norske værforhold. Uansett hvor i landet du bor, skal en god varmepumpe kunne hente energi fra luften ute selv på røffe vinterdager.
Sjekk ut toppmodellen, Toshiba Daiseikai 9, som avgir høy varmeeffekt på selv de kaldeste dagene!
6. Levetid og vedlikehold
For at varmepumpa skal fungere optimalt, er det viktig med jevnlig vedlikehold. I filtrene på innedelen samler det seg fort støv, skitt, småfluer og pollen, som du enkelt fjerner selv. Utedelen må holdes fri for løv, beplantning og snø.
Er du flink med vedlikeholdet, vil du kunne ha glede av varmepumpa i mange år fremover. For øvrig anbefales det å få utført service på pumpa hvert andre år, for sjekk av blant annet luftfiltre, vifter, kraner og ventiler, termostat og kompressor.
7. Velg varmepumpe fra en seriøs forhandler
Alle varmepumper må installeres av profesjonelle fagfolk, faktisk er det ulovlig å installere den selv. EU krever nemlig at alle montører som jobber med kuldeteknisk montasje, som luft-til-luft varmepumper, skal være F-gass sertifisert.
En autorisert forhandler vil kunne gi deg veiledning om riktig bruk og vedlikehold, da det er viktig å følge produsentens anbefaling.
Kilder: toshibavarmepumper.no, varmepumpeinfo.no, enova.no.
Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet. Artikkelen inneholder kommersielle lenker, som gir ABC Startsiden en
provisjon ved kjøp av produkter/tjenester via disse lenkene.