Varmepumpe før og nå

De aller første varmepumpene ble utviklet for flere tiår siden og var slettes ikke tilpasset nordiske forhold.

Denne saken er betalt av Toshiba

I dag har om lag halvparten av alle norske eneboliger og småhus varmepumpe som oppvarmingskilde.

Allerede så tidlig som i 1935 utviklet Toshiba en hermetisk kompressor for bruk i kjøleskap på det japanske markedet. Denne teknologien har fortsatt mange likhetstrekk med den som brukes i dagens varmepumper.

– I 1953 fant Toshiba opp en aircondition som kunne plasseres i vinduskarmen, forteller Katashi Tarekado. Han er kvalitetsingeniør for Toshiba varmepumper i ABK i Norge, og jobbet tidligere for Toshiba i Japan, som er blant verdens ledende varmepumpeprodusenter.

Fem grunner til å velge varmepumpe:

1. Varmepumper gir lavere energiutgifter

2. Varmepumper er miljøvennlige

3. Varmepumper gir enkel og effektiv oppvarming av boligen

4. Varmepumper gir god komfort og godt inneklima

5. Varmepumper kan brukes til effektiv kjøling

Mindre støy

Nesten ti år senere, i 1961, var Toshiba først ute med å lansere et split-system. En innovasjon som innebærer at luftkjøleren har en utedel og en innedel.

– Dette førte til betraktelig mindre støy, fordi kompressoren ble plassert på utsiden. Dette er den samme teknologien som finnes i alle luft-til-luft-varmepumper i dag, sier Tarekado.

Utviklingen gikk raskt og få år senere kom Toshiba med verdens første mobile luftkjøler, en maskin som ble enormt populær blant mange småhuseiere.

Energikrise ga økt effektivitet

Etter oljekrisen i 1973 fulgte en energikrise som førte til at varmepumpene måtte gjøres mer effektive. For å nå målet om høy energibesparelse og økt effektivitet fant Toshiba opp enda en ny teknologi: inverterteknologien.

– Inverterteknologien gir en vesentlig jevnere innetemperatur og bedre komfort, samtidig som det bidrar til en betydelig høyere energibesparelse og gir varmepumpen lengre levetid, forteller kvalitetsingeniøren.


Se hvordan inverterteknologien ble til:


Daiseikai for norske forhold

I Norge ble den første varmepumpen installert i 1978, og salget av varmepumper har tatt av de siste årene. Ifølge Norsk Varmepumpeforening finnes det nå varmepumper i mer enn 900 000 boliger i Norge.

– I 1997 lanserte Toshiba varmepumper med Daiseikai-filter, et av markedets mest avanserte luftfiltre for et rent og sunt inneklima. Denne serien varmepumper er spesielt tilpasset norske forhold og krevende vinterforhold, forteller Katashi Tarekado.

Les mer om hvordan Toshibavarmepumper skreddersys for norsk klima.

Stemmestyrt fremtid?

Teknologien gjør fortsatt store fremskritt, kompressorene blir bedre og effektiviteten til varmepumpene øker, samtidig som energibruken går ned.

– Toshiba jobber for økt effektivitet og sesongtilpasning, samtidig som vi har et høyt fokus på miljøvennlig innovasjon og reduksjon av klimagassutslipp. I 2017 kom Daiseikai 9 på markedet, og den er i mine øyne den aller beste varmepumpen tilpasset norske forhold, sier Katashi Tarekado.

Verdens første stemmestyrte varmepumpe har Toshiba allerede oppfunnet. Ved å klappe i hendene og gi stemmekommandoer kan du styre både oppvarming, avkjøling og temperatur. Foreløpig er denne fabrikkutgaven kun til salgs i Japan, men det finnes tredjepartsapplikasjoner som lar deg styre varmepumpen både med stemmestyring og wifi allerede i dag.

Toshiba varmepumper i Norge har et tett samarbeid med fabrikken med felles mål om å lage de beste varmepumpene for det norske markedet. Se flere grunner til hvorfor du bør velge varmepumpe fra Toshiba.

Kilder: Toshiba Varmepumper, NOVAP - Norsk Varmepumpeforening.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.