Norges mest populære grillmat: Hvordan tilberede perfekte grillpølser

Grillet pølse med sommerlig potetsalat.
Grillet pølse med sommerlig potetsalat. Foto: MatPrat

Når grillene varmes opp her til lands, er det oftest pølse som står på menyen. Samtidig er grillpølser mer enn kun lompe og tynne striper med sennep og ketchup.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Da YouGov i 2019 gjennomførte en undersøkelse av nordmenns grillvaner på vegne av MatPrat, var det liten tvil om hva vi aller helst foretrakk å legge på grillen: På en soleklar førsteplass finner vi grillpølser med 69 prosent. 10 prosent lenger ned på listen over foretrukne matvarer på grillen er burger, mens sommerkoteletter fikk 52 prosent uttelling.

– Nordmenn elsker pølser, kommenterer matfaglig rådgiver og grillekspert i MatPrat, Anette Fjelleng Hansen.

– Vi spiser jo pølser hele året, og i vinterhalvåret er det kanskje mest grillet på bål. På sommeren spiser nok mange pølser fordi det er lettvint og enkelt å tilberede. Enten det er på engangsgrill på stranden, på båtturen eller når en rask hverdagsmiddag skal nytes ute på terrassen i solen.

GRILLEKSPERTEN ANBEFALER

Førsteklasses griller for enhver grillmester

Pølser for store og små

Grillpølser har omtrent siden grillens morgen vært en populær matrett for de minste. Dermed er det alltid trygt å ha med pølser selv om man velger å grille andre ting.

– Og, for voksne kan også pølsa bli en ventepølse, som en liten forrett før annen mat kommer på bordet, fastslår Fjelleng Hansen.

Anette Fjelleng Hansen er matfaglig rådgiver i MatPrat. Hun er utdannet kokk og brenner for å bygge kunnskap om mat og matlaging. Foto: Leonard Nyborg / MatPrat
Anette Fjelleng Hansen er matfaglig rådgiver i MatPrat. Hun er utdannet kokk og brenner for å bygge kunnskap om mat og matlaging. Foto: Leonard Nyborg / MatPrat

På spørsmål om hva hun vil si er hemmeligheten bak en perfekt grillet pølse, svarer MatPrats grillekspert at fasiten nok er like forskjellig som vi er mennesker som spiser pølser.

– Mange liker pølsene sine på grensen til brent, andre så vidt lunken på grillen. Noen liker vanlige grillpølser, andre grillpølser laget av kylling eller kalkun. Noen vil ha samme type som de alltid har spist, mens andre gjerne vil ha en spesialpølse med mye smak og gjerne litt konsistens, forteller Fjelleng Hansen før hun fortsetter:

– Det er også uenighet om pølser bør snittes eller ikke. Her kommer det også litt an på temperatur og hvorvidt pølsene mister mye fuktighet.

Det finnes en grill for alle. Klikk på bildet for å sjekke utvalget innen kullgrill, gassgrill, elektrisk grill og pelletsgrill hos Weber. Foto: Weber
Det finnes en grill for alle. Klikk på bildet for å sjekke utvalget innen kullgrill, gassgrill, elektrisk grill og pelletsgrill hos Weber. Foto: Weber

Ferdig grillet på tre minutter

Før du skal legge pølser på grillen, kan det være en fordel å snitte de litt først slik at du unngår at de sprekker underveis. Generelt trenger pølser mindre tid på grillen til å bli ferdigstekt – cirka 2-3 minutter. Sammenliknet med for eksempel svinekoteletter er de ferdige på et blunk.

Moderne og stilrent grillsett i rustfritt stål som inneholder alt du trenger til grillingen. Klikk på bildet for å gå til produktet. Foto: Weber
Moderne og stilrent grillsett i rustfritt stål som inneholder alt du trenger til grillingen. Klikk på bildet for å gå til produktet. Foto: Weber

Hvilken er den beste grilltypen når det er pølser som står på menyen – kull eller gass?

– Mange vil påstå at kull gir best smak her. Allikevel vil nok gass gi kortest tilberedningstid, så her kommer det litt an på behov og ønsker.

Når det kommer til tilbehør til rykende varme grillpølser, synes Fjelleng Hansen selv at syltet rødløk og sennep er et must.

– Mange liker potetsalat eller rekesalat på pølsene, men her må jeg innrømme at det har jeg aldri forstått, smiler hun.

Compact Kettle kullgrill fra Weber er værbestandig og lett å rengjøre. Klikk på bildet for å komme til grillen. Foto: Weber
Compact Kettle kullgrill fra Weber er værbestandig og lett å rengjøre. Klikk på bildet for å komme til grillen. Foto: Weber

Vi spurte grilleksperten om hvilke grillpølseretter hun personlig vil anbefale å prøve ut i løpet av årets grillsesong. Her er hennes fristende tips:

Oppskrift på pølser med lomper og syltet rødløk

Grillpølse i lompe har potensial for mer enn å kun danderes med en tynn stripe ketchup.

– Syltet rødløk er enkelt og supergodt. I tillegg er lomper i krumkakejern en enkel måte å gjøre serveringen enda mer lekker, tipser Fjelleng Hansen.

GRILLEKSPERTEN ANBEFALER

Den autentiske grillsmaken: Anbefalte kullgriller

Oppskrift på grillpølse i baguette med syltede grønnsaker

Med litt ekstra flid kan grillet pølse være både frisk og hot på tallerkenen.

– Friske og syrlige smaker fra syltede grønnsaker, og litt sting fra chilimajones, gjør pølsa både smakfull og spennende, forklarer Anette Fjelleng Hansen i MatPrat.

product image

GRILLEKSPERTEN ANBEFALER

Genesis II E-330 GBS Gassgrill

Allsidig og kraftig gassgrill, toppmodell med 3 + 1 brennere
Kjøp her15.748,95 krWeber

Oppskrift på pølse med persillemajones og fritert kyllingskinn

Her snakker vi en velsmakende snadderpølse som har alt du kan ønske deg.

– Dette er beviset på at pølser kan serveres med noe annet enn bare ketchup og sennep. Pølser smaker kjempegodt med mye grønt som topping, forteller matfaglig rådgiver og grillekspert i MatPrat, Anette Fjelleng Hansen.

– Og med crispy kyllingskinn får du litt mer crunch i retten og samtidig prikken over i-en på retten, fortsetter hun.

product image

GRILLEKSPERTEN ANBEFALER

Go-Anywhere gassgrill

Kompakt og svært hendig turgrill for deg som er mye på farten.
Kjøp her1.993,95 krWeber

Oppskrifter er hentet med tillatelse fra MatPrat.no, som utelukkende fungerer som en uavhengig kilde i artikkelen. MatPrat er ikke annonsør og har ingen tilknytning til artikkelens kommersielle innhold.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.