Proffutstyr til kjøkkenet:
10 julegavetips til hobbykokken
Godt utstyr gir mer glede på kjøkkenet.Er du på jakt etter julegave til en hobbykokk har vi laget en liste over anbefalinger med produkter som vil falle i smak.
Artikkelen inneholder annonselenker.
Liker du å svinge deg på kjøkkenet, eller er du på jakt etter en julegave til en ivrig hobbykokk? Vi har gjort jobben for deg og funnet noen av de mest spennende produktene du enten kan ønske deg eller gi bort i julegave.
1. Trykkoker: Slik lager du smakfullt pinnekjøtt på 45 minutter
Trykkoker var vanlig som bryllupsgave på 60- og 70-tallet, men gikk raskt i glemmeboken fordi det var mange ulykker relatert til den. Slik er det ikke lenger. Dagens trykkokere har mange sikkerhetsmekanismer og man risikerer ikke eksplosjoner på kjøkkenet fordi lokket ikke er satt riktig på. Derfor har trykkokeren fått sin renessanse og tilhengerskaren er stadig økende.
Vi har tidligere omtalt hvordan man lager fårikål på 30 minutter. Men visste du at trykkokeren også kan brukes til julemiddagen? Pinnekjøtt i trykkoker er fiks ferdig på 45 minutter. Flere mener at pinnekjøtt laget i trykkoker blir langt bedre enn den tradisjonelle dampingen.
Skal du lage pinnekjøtt til hele familien, trenger du en stor trykkoker. Kitchentime har en god pris på en trykkoker på 6,5 liter fra den tyske kvalitetsprodusenten WMF.
2. Sous Vide-sirkulator fra Anova
Sous Vide har tatt norske hobbykokker med storm de siste ti årene. Metoden ble tatt i bruk på et kjøkken for første gang i 1974, da den franske mesterkokken Pierre Troisgros ville finne en måte å lage perfekt fois gras uten svinn. Han pakket gåseleveren inn i plast og la den i et vannbad i stedet for å steke den i pannen. Resultatet ble utsøkt, og siden har profesjonelle kokker omfavnet matlagingsmetoden.
Hvis du ikke er kjent med begrepet Sous Vide, så er det fransk og betyr «under vakuum». Maten vakuumpakkes og lages i et vannbad på kontrollerte temperaturer. De siste ti årene har sous vide gjort sitt inntog i private hjem, og det er ikke så rart. Det er enkelt, og resultatet blir perfekt hver gang.
Til å begynne med kjøpte mange sous vide-maskiner med vannbad. Ulempen med disse er at de er lite fleksible og tar stor plass på kjøkkenbenken. Derfor er sirkulatorene blitt mer populære. Det beste av alt er at de også er rimeligere.
En Sous Vide-sirkulator er på størrelse med en stavmikser og kan legges i kjøkkenskuffen når den ikke er i bruk. Den passer i en vanlig gryte hvis man bare skal lage mat til familien, men kan også skrus på et større vannbad hvis man skal lage mat til mange, eller lage store kjøttstykker som ribbe eller lammelår.
Anova er blant de mest anerkjente produsentene, her får du alt du trenger for å komme i gang med Sous Vide. Dette settet inkluderer sirkulator og vakuumeringsmaskin.
3. Pizzastål: Lag hjemmelaget pizza på minutter
Pizzastein er et kjent begrep, men pizzastål tar den hjemmelagde pizzaen til nye høyder. Matlagingsguruene bak den gastronomiske bibelen «Modernist Cuisine» jobbet lenge med å gjenskape pizza laget i stenovn. Etter mye prøving og feiling, fant de ut at hvis du snudde en støpejernsgryte på hodet i ovnen og varmet den opp i ovnen og stekte pizzaen på grytebunnen, ga det utrolige resultater.
Ut fra denne ideen ble pizzastål skapt. Stål leder varme bedre enn stein. Du kan også korte ned steketiden med 30 prosent. Summen av dette er bedre skorpe og at pizzaen stekes enda raskere. Det gjør at skorpen blir enda sprøere.
Pizzastålet må forvarmes i ovnen i en time før det brukes. Bruk full varme. En vanlig ovn går enten til 270 eller 300 grader. Når det er gjort, stekes pizzaen på få minutter – det gjelder også ferdigbunner fra butikken.
4. Spuma-flaske fra Isi: Lag krem uten å vispe
Spuma-flaske er i bunn og grunn en kremblåser som lager krem av fløte ved hjelp av gass. Skal du ha multekrem på julaften, er denne helt genial. Kremen lages på sekunder uten å måtte vispe den.
Kokker over hele verden har lenge trykket denne til sitt bryst. Hvis du noen gang har vært på restaurant og fått servert saus-skum, så er denne flasken hemmeligheten. Genial er den også hvis du er glad i å lage matoljer med smak. Hvis du skal lage hjemmelaget chili- eller hvitløksolje, må som regel chilien eller hvitløken ligge i oljen i mange dager for at den skal ta til seg smaken.
Med en Spuma-flaske kan du raskt tilsette smak på oljen og ha den klar på sekunder – rett og slett på grunn av det høye trykket flasken leverer. Er du på jakt etter en gave til en avansert hobbykokk, vil han eller hun bli svært glad for denne.
Den populære Spuma-flasken Isi Gourmet Whip får du kjøpt hos Kitchentime.
5. Sett med kniv og knivsliper fra Global
Kokkeknivene fra Global er svært populære, og det er ikke uten grunn. De japanske kokkeknivene er gode og veldig stilige. Investerer du i en god Global-kniv er det viktig å holde den ved like. Det gjør du ved å slipe den regelmessig og vaske den for hånd.
Akkurat nå har Christiania Glassmagasin en svært gunstig pris på den mest populære modellen, en 20 centimeters G2. Med på kjøpet får du også Globals knivsliper som er en enkel form for slipestein som gjør det lettere å holde den skarp.
Kniven og knivsliperen fra Global kan kjøpes her.
6. Thermapen: Verdens beste kjøkkentermometer
Ikke bare er britiske Thermapen verdens raskeste termometer til kjøkkenet, det er også blant de mest nøyaktige. Det måler temperaturen i maten på bare sekunder, og kan måle temperaturer fra -49 grader til 299 grader. Termometeret er sprutsikkert, så det tåler alle påkjenninger som det kan få på kjøkkenet.
7. Salt- og pepperkvern fra Peugeot
Har du opplevd at salt- og pepperkvernen du bruker har tettet seg, og selv om du kverner så kommer det ingenting ut? Det slipper du med salt- og pepperkvernene fra Peugeot. De lar seg nemlig ikke påvirke av kondensen fra maten.
Legger man til at Peugeot også lager de beste salt- og pepperkvernene på markedet, så har du to gode grunner til å bytte ut de gamle salt- og pepperkvernene dine.
Salt- og pepperkvern som et sett fra Bakeren og Kokken.
8. Le Creuset kelner-vinåpner
Denne vinåpneren fra det franske kvalitetsmerket Le Creuset er kanskje noe av det beste du kan få kjøpt for penger. Det er ikke uten grunn for at mange vinkelnere på gode restauranter sverger til nettopp denne.
Vinåpneren har et suverent to-trinnssystem som gjør det enkelt å trekke korken ut av flasken. I tillegg har den en innebygget kniv som fjerner folien på et blunk. Har du først begynt å bruke denne vinopptrekkeren, så vil du ikke gå tilbake til noe annet. Dette er gaven som vinelskeren vil sette stor pris på.
Vinåpneren fra Le Creuset får du kjøpt hos Christiania Glasmagasin
9. Rivjern fra Microplane
Et skikkelig rivjern på kjøkkenet er uunnværlig og kan brukes til en rekke oppgaver, men ingen rivjern kan måle seg med Microplane. Historien om Microplane startet egentlig som et rivjern for treverk, men raskt trykket kokkene verktøyet til sitt bryst. Siden den gang har Microplane gått fra å lage verktøy for treindustrien til å bli en en stor favoritt på kjøkkenet. De går i oppvaskmaskinen, og blir ikke sløve selv med mange års bruk.
Rivjern-settet fås kjøpt hos Bakeren og Kokken.
10. Bamix stavmikser
Få jobber er for store for en stavmikser. Bamix er kongen av stavmiksere og har vært det siden 60-tallet. Med en Bamix får du en stavmikser av høy kvalitet som er svært pålitelig og garantert beste kvalitet. Det er grunn for at mange restaurantkjøkken har en Bamix på hver kokkestasjon.