Oppskrift: Slik lager du jordbærsyltetøy

<p>Jordbær slik vi kjenner dem i dag er et resultat av en lang krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter. </p>
Jordbær slik vi kjenner dem i dag er et resultat av en lang krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter.  Foto: Colourbox.com

Smaken av jordbær er for mange smaken av sommer. Men jordbærsyltetøy gjør seg like godt vår, høst og vinter.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Her i Europa har jordbæret vært kjent som ville markjordbær siden det gamle Romerrikets tid, men det var først på begynnelsen av 1800-tallet at vi begynte å dyrke denne røde, saftige og søte godbiten kommersielt. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt har nordmenns jordbærspisevaner endret seg i løpet av de siste tiårene. Der vi tidligere syltet og frosset dem ned for vinteren, spiser vi i dag jordbær som oftest slik de.

(Saken fortsetter under)

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Som den ultimate desserten er jordbær en selvfølge, gjerne sammen med iskrem eller i en skål med vaniljesaus, som pynt på bløtkaka eller som forfriskende ingrediens i fruktsalaten. Men få ting overgår jordbærsyltetøy på brødskiva.

Å lage jordbærsyltetøy er veldig enkelt, det er bare å følge oppskriften under:

Med Good Grips målebeger fra OXO kan du enkelt avlese mens du heller. Kjøpes hos bakerenogkokken.no. Foto: Bakeren og Kokken
Med Good Grips målebeger fra OXO kan du enkelt avlese mens du heller. Kjøpes hos bakerenogkokken.no. Foto: Bakeren og Kokken

Du trenger:

  • 2 kg jordbær
  • 1 pose med jam syltepulver
  • ½ kg sukker
  • Norgesglass

Bakeren og Kokken har et stort utvalg av målebegre og måleskjeer, sjekk ut her.

Dette er fremgangsmåten:

Det aller første du gjør, er å sterilisere glassene du skal bruke. Fyll opp en stor kjele med kaldt vann og legg så glassene – i tillegg til lokk og pakninger/stikker – i kjelen. For mange er Norgesglass det ultimate syltetøyglasset – ikke bare egner det seg ypperlig til sylting, det gjør seg også perfekt til servering og dekorering på bordet.

Det anbefales at du også legger selve klypen som du skal løfte glassene opp med, samt øsen du skal bruke for å få lagt syltetøyet over på glass, opp i kjelen. Deretter skrur du platen på full varme og koker opp. Når vannet koker, lar du alt ligge oppi og småkoke mens du går i gang med å lage jordbærsyltetøyet.

Se hele utvalget av Norgesglass hos Christiania Glasmagasin.

(Saken fortsetter under)

Først renser du jordbærene, deretter skyller du dem i kaldt vann før de deles i fire deler. Jordbærene legges i en ren kjele der de kokes opp under stadig omrøring. Benytt en slikkepott eller en sleiv til å røre godt i bunn slik at det ikke svir seg.

Når jordbærene blir varme, begynner de å slippe væske. Når det begynner å koke i kjelen, tilsetter du syltepulveret for så å røre godt rundt og la det koke videre i omkring to minutter. For å fjerne skummet som flyter opp på toppen, bruker du en øse.

Når syltetøyet med syltepulveret har kokt i to minutter, trekkes kjelen vekk fra varmen og nå tilsetter du sukkeret. Deretter rører du godt rundt i cirka to minutter til alt sukkeret er blitt løst opp.

Kjelesettet fra WMF, bestående av tre kjeler (6 liter, 3,5 liter og 2 liter), er i solidCromargan rustfritt stål og kan fås her.

(Saken fortsetter under)

For å sikre at du får et blankt og rent syltetøy, skal du fjerne skummet som danner seg på toppen under koking med en øse. Skummet kan dessuten inneholde bakterier som virker inn på holdbarheten på syltetøyet.

Plukk glassene du skal bruke opp av kjelen og legg de over på et rent kjøkkenhåndkle. Bruk en klype eller en gaffel for å løfte lokkene opp av det kokende vannet.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com

Hell litt på glassene slik at vannet renner ut. Det er viktig at det ikke kommer noen bakterier på innsiden av glassene, på pakningene eller på innsiden av lokket, så bruk rene (gjerne kokte) redskaper i denne prosessen.

Nå fyller du glassene med det varme syltetøyet, fyll opp cirka to centimeter fra kanten. Pass på så du ikke søler noe av syltetøyet på kanten. Dersom uhellet er ute, må du tørke det bort med et rent kjøkkenpapir før lokket skrus på.

Med dette sleivesettet signert Rosti Mepal fra Bakeren og Kokken er det ingen sak åfå syltetøyet trygt over fra kjele til glass.

(Saken fortsetter under)

Når glasset er fylt opp med velduftende syltetøy, skrus lokkene godt fast før syltetøyglassene snus opp-ned. La de stå slik i noen timer til de er nedkjølt og så kan du sette dem inn i kjøleskapet.

Så lenge det står mørkt og kjølig, er syltetøy holdbart i mange måneder etter det ble laget – men det er så lenge du ikke åpner lokket på glasset. Så snart lokket er tatt av, synker holdbarheten til et par uker. For å sikre at syltetøyet holder seg ekstra lenge, er et godt tips å benytte en ren skje når du skal ta syltetøy.

Denne pakken fra Christiania Glasmagasin inneholder det meste du trenger til å safteog sylte.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.