Oppskrift: Lammestek med hasselbackpoteter

Nydelig lammestek imponerer og gleder i påsken.
Nydelig lammestek imponerer og gleder i påsken.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lammestek hører påsken til, men kan fortsatt nytes året rundt. Med denne oppskriften kan du imponere til middag – uansett årstid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Økologisk kaldpresset rapsolje med den gode smaken som en kaldpresset olje skal ha. Oljen er et rent naturprodukt som produseres av en liten bedrift i Skandinavia. Den presses varsomt ved lav temperatur slik at vitaminer og smak beholdes i produktet.
Økologisk kaldpresset rapsolje med den gode smaken som en kaldpresset olje skal ha. Oljen er et rent naturprodukt som produseres av en liten bedrift i Skandinavia. Den presses varsomt ved lav temperatur slik at vitaminer og smak beholdes i produktet.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Følg stegene i oppskriften og du er sikret et herlig lammemåltid.

Ingredienser:

  • Lammestek av ønsket størrelse
  • Nypoteter i middels stor størrelse
  • Hvitløk
  • Rotgrønnsaker av ønsket type
  • Nøytral matolje til grønnsakene
  • Smør til pensling
  • Flaksalt
  • Pepper
  • Rosmarin

Du trenger:

Slik gjør du:

Hasselbackspoteter kjennetegnes av at de er skåret i tynne skiver, men ikke helt igjennom. Penslet med smør og bakt i ovnen får man spør og deilige poteter.
Hasselbackspoteter kjennetegnes av at de er skåret i tynne skiver, men ikke helt igjennom. Penslet med smør og bakt i ovnen får man spør og deilige poteter.

Dersom lammekjøttet er avkjølt, la det ligge i romtemperatur i et par timer før du starter tilberedningen.

  1. Sett ovnen på 125 grader på over- og undervarme.
  2. Sørg for at isbeinet er fjernet med en tynn, skarp utbeiningskniv.
  3. Krydre kjøttet med salt, pepper og rosmarin før du bruner kjøttstykket i en gryte i ca. 5 minutter på hver side. Ha gjerne hakket hvitløk i gryten for å sette ekstra smak.
  4. Når du har brunet kjøttstykket, ta det ut av gryten og snitt opp noen ”lommer” i steken som du fyller med tynne, oppskårede hvitløksbåter. Vi anbefaler å bruke porselenskniver, da porselen holder seg skarpe mye lenger en stål.
  5. Snitt potetene tvers over i skiver (men ikke helt gjennom!), pensle med smeltet smør og krydre med ønsket krydder – en kombinasjon av ulike urter og hvitløk, pepper og flaksalt er alltid en vinner. Skjær også opp rotgrønnsaker som mikses i en nøytral olje med noen klyper salt. Legg potetene sammen med rotgrønnsakene i en stor, ildfast form sammen med kjøttet.
  6. Sett lammet og tilbehøret til steking i midten av ovnen. Steketiden varierer etter størrelsen på lammesteken, men 1-2 timer må beregnes. Bruk et steketermometer for å oppnå best resultat, kjernetemperaturen skal ligge mellom 65 og 75 grader – alt ettersom hvor godt stekt du ønsker den.
  7. La lammesteken hvile 15-20 minutter etter steking. Dersom potetene trenger mer tid i ovnen kan disse bruke hviletiden på å steke ferdig – mens kjøttet hviler seg på kjøkkenbenken.
  8. Skjær opp og server gjerne direkte i formen, med en enkel sjysaus eller rødvinssaus på siden. De ildfaste formene fra Rosendahl kan anbefales da de finnes i ulike størrelser og det lekre, stilrene designet får maten til å se delikat ut.

Bon appetit!