Oppskrift: Lammestek med hasselbackpoteter
Lammestek hører påsken til, men kan fortsatt nytes året rundt. Med denne oppskriften kan du imponere til middag – uansett årstid.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen inneholder annonselenker.
Følg stegene i oppskriften og du er sikret et herlig lammemåltid.
Ingredienser:
- Lammestek av ønsket størrelse
- Nypoteter i middels stor størrelse
- Hvitløk
- Rotgrønnsaker av ønsket type
- Nøytral matolje til grønnsakene
- Smør til pensling
- Flaksalt
- Pepper
- Rosmarin
Du trenger:
- Ildfast form
- Stor gryte eller stekepanne
- Skjærebrett
- Skarp stålkniv til utbeiningen
- God, skarp kniv til snitting av kjøtt og poteter
- Steketermometer
- Silikonpensel
- Liten kasserolle til saus
- Spiral visp
Slik gjør du:
Dersom lammekjøttet er avkjølt, la det ligge i romtemperatur i et par timer før du starter tilberedningen.
- Sett ovnen på 125 grader på over- og undervarme.
- Sørg for at isbeinet er fjernet med en tynn, skarp utbeiningskniv.
- Krydre kjøttet med salt, pepper og rosmarin før du bruner kjøttstykket i en gryte i ca. 5 minutter på hver side. Ha gjerne hakket hvitløk i gryten for å sette ekstra smak.
- Når du har brunet kjøttstykket, ta det ut av gryten og snitt opp noen ”lommer” i steken som du fyller med tynne, oppskårede hvitløksbåter. Vi anbefaler å bruke porselenskniver, da porselen holder seg skarpe mye lenger en stål.
- Snitt potetene tvers over i skiver (men ikke helt gjennom!), pensle med smeltet smør og krydre med ønsket krydder – en kombinasjon av ulike urter og hvitløk, pepper og flaksalt er alltid en vinner. Skjær også opp rotgrønnsaker som mikses i en nøytral olje med noen klyper salt. Legg potetene sammen med rotgrønnsakene i en stor, ildfast form sammen med kjøttet.
- Sett lammet og tilbehøret til steking i midten av ovnen. Steketiden varierer etter størrelsen på lammesteken, men 1-2 timer må beregnes. Bruk et steketermometer for å oppnå best resultat, kjernetemperaturen skal ligge mellom 65 og 75 grader – alt ettersom hvor godt stekt du ønsker den.
- La lammesteken hvile 15-20 minutter etter steking. Dersom potetene trenger mer tid i ovnen kan disse bruke hviletiden på å steke ferdig – mens kjøttet hviler seg på kjøkkenbenken.
- Skjær opp og server gjerne direkte i formen, med en enkel sjysaus eller rødvinssaus på siden. De ildfaste formene fra Rosendahl kan anbefales da de finnes i ulike størrelser og det lekre, stilrene designet får maten til å se delikat ut.
Bon appetit!