Én deig - 7 slag
Lag pepperkaker med en vri!
Denne saken er betalt av Eurocash.
Prøv syv varianter av én deig
1. Lag en nøtteblanding ved å blande et utvalg gode nøtter som du koker noen minutter til skallet blir lett å fjerne. Bland nøttene med et par spiseskjeer melis og stek dem sammen med litt smaksfri olje til de får ekstra brunfarge. Når nøttene er avkjølt, grovhakkes de og fordeles på pepperkakene. En god honning topper det hele.
2. Til denne blandingen er det også godt med blåmuggost. Kjøp gjerne en med litt sting i. Vil du ha det enklest mulig, tar du blåmuggost på tube og smører på nystekte pepperkaker.
3. Ønsker du pepperkaker som ligner de tyske, kan du enten blande inn litt honning eller teste deg frem med allehånde og muskatnøtt i det tørre i oppskriften under, og smelte ønsket mengde mørk kokesjokolade sammen med smør og sirup.
4. En annen variant er tyrkiske pepperkaker som du får ved å smelte inn Tyrkisk pepper-drops sammen med sirupen i grunnoppskriften, og deretter bake som vanlig.
5. Du kan også prøve å gå ned på mengden sukker og teste deg frem ved øke mengden av krydder som anis, ingefær og vanilje til du får din helt egen oppskrift.
6. Er du glad i ostekake bør du prøve denne varianten med pepperkaker i bunn av et glass. Lag ostekakebunn som vanlig, men bytt ut kjeksen med pepperkaker og fordel blandingen i små glass i stedet for i en kakeform. Selve osteblandingen kan lages på mange ulike måter, og som topping kan du blande biter med pepperkaker sammen med favorittsyltetøyet.
7. En dekorasjon litt utenom det vanlige er å lage marmoreffekt med glasuren. Det får du ved å blande melis til ønsket konsistens og dryppe konditorfarge i bollen. Bruk så en nål til å dra det rundt uten at det blandes helt. Deretter heller du blandingen på kakene og danderer som du vil.
God baking!
Grunnoppskrift pepperkakedeig
300 g smør.
3 dl sukker.
8 dl hvetemel.
1 dl mørk eller lys sirup.
1-2 ts hver av ingefær, nellik, pepper og kanel.
2 stk egg.
4 ts natron, eller 2 ts bakepulver om du vil ha litt seigere pepperkaker.
Slik gjør du:
1. Bland smør og sirup i en kjele og smelt sukkeret i blandingen. Tilsett krydder og rør sammen.
2. La blandingen avkjøles litt før du rører inn egg. Deretter har du i natron eller bakepulver, og sikter melet til det blir jevnt. Deigen må pakkes inn i folie og stå kaldt i noen timer, gjerne over natten.
3. Når du er klar til å bake har du litt mel på bordet og kjevler deigen 3-4 mm tykk. Form til figurer som du steker midt i oven på 175 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl kakene på rist og oppbevar dem i en tett boks. Kakene har lang holdbarhet.
Til en enkel melisglasur trenger du dette:
Melis
Eggehvite som blandes inn litt og litt
Noen dråper sitronsaft