Ekteparet Mykjåland holder hjernen i gang med å løse kryssord hver eneste dag.
Ekteparet Mykjåland holder hjernen i gang med å løse kryssord hver eneste dag.

Hjerneforsker: – Viktigere enn noen gang å trimme hjernen

Ekteparet Mykjåland holder hjernen i gang med å løse kryssord hver eneste dag. Foto: Harald Skagestad Heyerdahl

Ved hjelp av kryssord kan du ifølge hjerneforsker Ole Petter Hjelle bremse aldersforfallet. Ekteparet Mykjåland bruker daglig Hjelles tips for å trimme hjernen.

Annonsørinnhold fra Egmont

Ole Petter Hjelle er lege, hjerneforsker og bestselgende forfatter. Han forteller at for å opprettholde en god hjernehelse og hjernefunksjon kan hjernetrim som kryssord gjøre en betraktelig forskjell.

– Løser du kryssord jevnlig kan du faktisk bremse aldersforfallet i hjernen og det kan bidra til å opprettholde god hjernefunksjon gjennom hele livet. Det er også dokumentert at kryssordløsning styrker både kreativitet og hukommelse.

Egmont Kryssord tilbyr et stort utvalg av abonnement på kryssordblader til ulike formål og vanskelighetsgrader.

Få Hobby Kryss i postkassen til en ekstra god pris her!

Løser kryssord hver dag

Søs (Synnøve) Mykjåland (71) starter dagen med å løse kryssord sammen med ektemannen hver eneste dag. Foto: Harald Skagestad Heyerdahl
Søs (Synnøve) Mykjåland (71) starter dagen med å løse kryssord sammen med ektemannen hver eneste dag. Foto: Harald Skagestad Heyerdahl

Ekteparet Mykjåland fra Kristiansand abonnerer på Hobby Kryss og løser kryssord hver dag, gjerne flere ganger om dagen.

– Når vi løser kryssord så er det ikke fordi vi tenker at vi må trene hjernen, men for å ha det koselig. Det er gøy og noe vi gjør når vi har en pause og ledig tid, sier Søs (Synnøve) Mykjåland (71).

Mykjåland og ektemannen Harald (73) er begge aktive pensjonister. Mens Harald slår fra seg på golfbanen har Søs alltid noe å henge fingrene i med store og små prosjekter i hagen, eller som tilkallingshjelp på en lokal omsorgsbolig.

Dagen starter gjerne med kaffe, nyheter og kryssord hjemme hos ekteparet. Dette har vært en tradisjon fra de var helt unge, og det har blitt et fast innslag stort sett hver dag å sette seg ned med ordpuslespillet mens de har en pause fra alt annet som skjer.

– Vi liker at kryssord hele tiden driver deg litt videre for å finne svaret på enda et ord til.

Få Hobby Kryss i postkassen til en ekstra god pris her!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kryssord Jul (600 × 600 px) (1500 × 600 px) (5)

Kryssord kan forebygge demens og Alzheimers

Lege, hjerneforsker og bestselgende forfatter, Ole Petter Hjelle, sier at kryssord kan hjelpe til med å opprettholde en god hjernehelse og hjernefunksjon.
Lege, hjerneforsker og bestselgende forfatter, Ole Petter Hjelle, sier at kryssord kan hjelpe til med å opprettholde en god hjernehelse og hjernefunksjon.

– Det finnes studiesom tyder på at det å bruke hjernen mye, for eksempel med regelmessig kryssordløsing, kan bidra til å forebygge sykdommer som Alzheimers og demens, sier Hjelle. Det er godt dokumentert at det å bruke hjernen bidrar til god hjernehelse.

Hjelle forklarer at hjernen fungerer etter et ganske enkelt prinsipp som kalles «use it or lose it».

– De hjerneområdene du bruker ofte styrkes, mens de du ikke bruker svekkes. Kryssord krever ganske mye hukommelse, kreativitet, planlegging og løsninger, og aktiverer derfor ganske mange områder av hjernen samtidig. Hjelle forklarer at jo flere områder av hjernen din du bruker - jo bedre vil det være for funksjon og hjernehelse.

– Så har det også en innvirkning når du gjør noe du trives med og kjenner mestring fra. Da frigjøres det kjemiske stoffer som for eksempel dopamin i belønningssenteret ditt som gjør at du føler velvære, hukommelse, konsentrasjon, oppmerksomhet og kreativitet i flere timer etterpå.

Kryssord krever ganske mye hukommelse, kreativitet, planlegging og løsninger.

Viktigere enn noen gang å trimme hjernen

– Vi mister tusenvis av hjerneceller hver dag fra vi er 25 år, men det er ikke før vi er 60-70 + at de fleste merker en redusert hukommelse, sier Hjelle. Han forteller at en av tingene som fryktes når en større andel av befolkningen blir eldre er at flere vil rammes av hjernesykdommer.

– Jo eldre vi blir jo større er sjansen for hjernesykdom. Derfor er det viktigere enn noen gang å trimme hjernen.

Få Hobby Kryss rett i postkassen til ekstra god pris her

Kryssord bremser aldringen av hjernen

– Det mentale og det fysiske henger tett sammen, så det å løse kryssord og oppleve at du mestrer det vil kunne gi en formidabel effekt. Det kan blant annet forbedre og senke blodtrykk, senke stressnivå og gi bedre blodsukkerregulering, forklarer Hjelle.

Hjelle forteller at det er ikke mye som skal til, og at det enkleste svaret på hvor mye en bør trimme hjernen er å gjøre det jevnlig.

– Det gir en større gevinst å gjøre litt ofte, enn mye sjelden. Bruk gjerne hjernen til å lære deg nye ting.

Få bladet rett i postkassen til ekstra god pris her!

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kryssord Jul (600 × 600 px) (1500 × 600 px) (7)

God effekt av kryssord sammen med andre

Søs og Harald kommer gjerne tilbake til kryssordene flere ganger i løpet av en dag.

– Vi kan godt sitte med kryssord på kveldene samtidig som vi ser på tv. Det er avslappende, koselig og litt utfordrende. Det er fint å trene hjernen også og ikke bare kroppen, samtidig som det er avslappende, sosialt og koselig når vi sitter begge to.

Hjelle kan også fortelle at effekten av kryssord vil bli enda større om du løser de sammen med andre

– Jeg tenker at det å løse kryssord er bra uansett, men du vil oppleve ekstra gevinst om du løser kryssord sammen med noen du trives med, sier Hjelle. Dette gir et økt trivselsmoment, noe som igjen gir en belønning til hjernen. En av de mest beskyttende tingene du kan gjøre for hjernehelsen er å ha gode relasjoner og god sosial omgang med mennesker du trives med - det beskytter hjernen.

Få Hobby Kryss i postkassen til en ekstra god pris her!

Kryssord Jul (600 × 600 px) (1500 × 600 px) (5)

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet.
brand-studio
ABC BrandStudio er en avdeling i ABC Startsiden as.
I samarbeid med annonsør utvikler ABC Brand Studio innhold, som publiseres på alle plattformer til ABC Startsiden og i sosiale medier. Annonsøren kan også publisere innholdet på egne flater.
Innhold laget av ABC Brand Studio er tydelig merket, så leseren klart kan oppfatte at innholdet er betalt og produsert i samarbeid med en annonsør.