Slik kler du deg riktig til høstjakta

Nøkkelen til en komfortabel jakt, er lag på lag. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix
Nøkkelen til en komfortabel jakt, er lag på lag. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix

Det er ikke bare antallet ganger man får noe i kikkertsiktet som gjør en jaktopplevelse vellykket. Minst like viktig er det å kle seg riktig i henhold til vær, vind og omgivelser.

Artikkelen inneholder annonselenker.

Alle som har vært på tur i norsk natur vet at været kan være skiftende, temperaturen snu fra varmt til kaldt og strålende sol forvandler seg i løpet av noen timer til gråvær og regn. I likhet med våren starter høstdagene med kjølige temperaturer om morgenen, før det kan nærme seg sommertemperaturer etter hvert som dagen skrider fremover.

For å best takle vær- og temperaturutfordringer, ligger løsningen i å kle deg lag på lag. Uansett type jakt er det anbefalt å kle seg i flere tynne lag, selv når du jakter fra en fast post ettersom det gjerne kreves litt fysisk aktivitet å komme dit du skal sitte. Hvert av klesplaggene skal samarbeide med hverandre for å holde på varmen og unngå fuktighet.

Her finner du klærne du trenger til høstjakta

Foretrekker merinoull

Woolpower Long John (t.v.) og Brynje Arctic Tactical XC-Suit er begge laget i merinoull. Foto: Skitt jakt
Woolpower Long John (t.v.) og Brynje Arctic Tactical XC-Suit er begge laget i merinoull. Foto: Skitt jakt

Det første laget er undertøy som du har direkte mot huden. Disse klesplaggene skal holde deg tørr og varm, og det er viktig å velge riktig ut fra hvilke forhold du skal jakte i:

Dersom du vil være i stor aktivitet, anbefales det å velge lettvekt undertøy. For jakt i kalde omgivelser er det mellomundertøy som gjelder. Hvis du skal ut på jakt og værforholdene viser seg fra sin røffeste side, skal du kle på deg tykt undertøy.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Vidar Nilsen i Norges jeger-og fiskeforbund viser deg hvordan du forbedrer skyteteknikken før jaktsesongen

Merinoull er svært populært blant mange jegere som begrunner det med behagelig komfort, i tillegg til at det har fuktighetskrevende og lutresistente egenskaper.

Et godt eksempel på merinoullprodukt er WoolpowerLong John – en rundstrikket bukse uten langsgående sømmer og med innsydd kile bak for økt komfort. Dersom det frister å pakke hele kroppen inn i ett stykk underlag, kunne kanskje BrynjeArctic Tactical XC-Suit være en god kandidat.

Her finner du alt av undertøy til jaktturen

Når det kommer til mellomlagsklær, er både polyester (fleece) og førnevnte merinoull anbefalt som midt i blinken. Poenget med mellomlagsklær er at de skal fungere sammen med undertøyet og holde på varmen samtidig som man vil unngå fuktighet. Dette laget skal helst være fleksibelt, der du kan legge på ekstra om det blir kaldere eller kle det av deg dersom du føler det blir for varmt.

Her finner du et rikt utvalg av gensere til å holde varmen

Bruk oransje under jakten

Med disse klærne blir du ikke vanskelig å få øye på for jaktkameratene dine, samtidig som viltet ikke blir skremt av sterk oransjefarge. Foto: Skitt jakt
Med disse klærne blir du ikke vanskelig å få øye på for jaktkameratene dine, samtidig som viltet ikke blir skremt av sterk oransjefarge. Foto: Skitt jakt

Det siste laget er ytterklærne som skal verne deg mot det værgudene velger å kaste mot deg av vind, snø og/eller regn mens du er ute på jakt med bikkja. Like viktig er at det skal kunne tåle nærkontakt med røffe omgivelser, enten det er snakk om fjell, trær eller busker.

Skallplagget skal samtidig holde dugg og annen fuktighet ute. Og glem ikke å velge riktig type tilbehør, som varme luer, votter og strømper, som vindtette WildboarPro-hansker og UlvangUltra som gjør nytte sommer som vinter.

Her finner du jakker til å holde vind, regn og kulde ute

Wildboar Pro-hansker og Ulvang Ultra er godt for fingre og tær. Foto: Skitt jakt
Wildboar Pro-hansker og Ulvang Ultra er godt for fingre og tær. Foto: Skitt jakt

Det viktig å understreke at bomull må unngås fullstendig når du skal kle på deg for jakta. Bomull holder på svetten din, du mister kroppsvarme og kan resultere i gnagsår når den er blitt våt.

God kamuflasje er viktig for en vellykket jakt, nøkkelen ligger i å velge riktig kamuflasje ut fra landskapet du skal jakte i. Samtidig er det viktig å tenke sikkerhet – du vil helst unngå å selv bli skutt og samtidig ha oversikt over hvor dine jaktkolleger befinner seg uten samtidig skremme viltet.

Her finner du kamuflasjeklærne som får deg til å «forsvinne»

Det er anbefalt å bruke blaze oransje under jakten ettersom det ikke er påvist at oransje har en skremmende effekt på dyr. Jaktjakken Seeland Excur har høy synlighet for resten av jaktlaget, samtidig som den egner seg perfekt for drivjakt i tett vegetasjon. Hvis du heller foretrekker å være oransje på hodet, kan for eksempel Wildboar Pro Light-kapsen sørge for at du synes for andre jegere.

Her finner du alt du trenger til høstens turer i skog og fjell

Slik blir høstens rypejakt

Viken

 • Hos Øvre Numedal fjellstyre har man i år veldig bra med fugl - 52,6 fugl pr km2. Produksjonen har vært 4,4 kyllinger pr par. Dette er det beste takseringsresultatet siden tellingene startet i 2007.

Trøndelag

 • På Fosen viser takseringene hos Åfjord fjellstyre den største tettheten siden oppstart av taksering i 2007. I enkelte områder er det store kull. I andre er det tett mellom rypene, men noe mindre kull. Årets produksjonssnitt er 2,8 kyllinger per høne, hvilket betyr at flere høner har over 10 kyllinger.
 • Resultatene hos Selbu fjellstyre viser middels bestand og en kyllingproduksjon på 3,6 per km2.
 • Takseringsresultatene fra Fjellstyrene i Stjørdal viser en økning både i produksjon og tetthet sammenliknet med 2019. Produksjonen på 4 kyllinger per høne er over snittet for de siste 12 årene.
 • Osen fjellstyre viser til positive resultater sammenlignet med 2019. Det er i år flere kyllinger pr. rypepar og noe større tetthet av fugl i fjellet.
 • Hos Røyrvik fjellstyre viser takseringsresultatene en økning i tetthet, voksentetthet og produksjon sammenlignet med fjoråret.
 • Årets taksering i Snåsa viser en liten oppgang siden sist. Samtidig er det relativt godt med fugl i områdene.
 • Ålen og Haltdalen fjellstyre melder om et ganske godt rypeår. Terrenget var jevnere besatt enn i fjor, og andelen voksenfugl av totaloppdagelsen ligger under det som er betrakter som et godt år med hensyn til produksjon. Det vil si at andelen av kylling i år er høyere enn normalt.
 • I Namsskogan ser den gjennomsnittlige tettheten av fugl grei ut, men hekkesuksessen har flere steder vært dårligere enn forventet. Det er store forskjeller på både kullstørrelse og kyllingstørrelse, og det er som vanlig store forskjeller mellom terrengene.

Innlandet

 • Resultatene fra Sollia viser en kyllingproduksjon med 2,9 kylling i snitt per par voksen fugl. Total tetthet av rype er beregnet til 10,6 rype per km2.
 • Dovre fjellstyre melder om samme kyllingproduksjon som i 2019 og noe lavere voksenfugl-tetthet.
 • Takseringen hos Engerdal fjellstyre viser en liten oppgang i både tetthet og produksjon sidne bunnåret 2019. Tettheten for skogsfugl er riktignok ikke økende, men produksjonen har økt. Det ser også ut til at det er til dels store variasjoner i området.
 • Rypebestanden hos Kvikne fjellstyre er stabil og det meldes om en liten oppgang i deler av statsallmenningen sammenlignet med tallene for 2019. Kyllingproduksjonen ligger på et middels nivå, mens total tetthet er god, som i 2019.
 • I Ringebu er årets estimerte rypebestand bedre sammenliknet med de siste fem årene. Gjennomsnittet for Fjellstyrenes tre jaktfelter viser en tetthet på 20 ryper pr km2 og en kyllingproduksjon på 4 kyllinger pr. par.
 • I Øystre Slidre statsallmenning er det registrert en liten økning siden fjoråret både når det gjelder kyllingproduksjon, tetthet av voksen fugl og tettheten totalt.
 • Takseringen i Vestre Slidre ser ut til å være innenfor et normal år. Det er godt med stamfugl, og en forholdsvis god kyllingproduksjon. Det ligger an til en forbedring fra 2019, men ikke et toppår.
 • I Fron statsalmenning er det litt under middels god tetthet og kyllingproduksjonen er grei, men ikke noe mer enn det. Det kan jaktes, men da med litt begrensninger på uttak.

Vestland

 • I Eidfjord blir det ingen rypejakt i år. Resultat av årets taksering er klare og viser 10,4 rype/kvkm og en kyllingproduksjon på 2,4 kyllinger per høne. Kravet fjellstyret har satt for å åpne for jakt, er minst 8 rype/kvkm og en kyllingproduksjon på 3 kyllinger per høne.

Mer detaljerte takseringsresultat finner du på www.fjellstyrene.no
som oppdateres jevnlig.

Kilde: www.fjellstyrene.no

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.