Fra solbrent til solvett: – Fint å se at vi nå tåler å være litt bleike

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Foto: Colourbox.com

Fra å alltid ha en egen evne til å bli solbrent under jakten på gylden brunfarge, har trenden blant nordmenn ifølge Farmasiet tatt en ny og forbedret retning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen inneholder annonselenker.

Det er i forbindelse med en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse at nesten 1 av 4 nordmenn oppgir at de synes det er ukult å være skikkelig solbrun.

– Dette er et interessant funn med tanke på at mange alltid har vært opptatt av å få så mye farge som mulig i løpet av sommeren, sier Stig Henning Pedersen, farmasøyt i Farmasiet, i en pressemelding.

– Vi bor tross alt i Norge

Da den samme typen undersøkelse ble gjennomført i 2020, svarte 1 av 4 at de syntes det var flaut å være bleike. Ett år senere har pipen fått en litt annen lyd – nå er det kun 15 prosent som mener det.

– Det er fint å se at vi nå tåler å være litt bleike – vi bor tross alt i Norge. Det er selvfølgelig fint med litt farge i løpet av sommeren, men det er forskjell på sunn brunfarge og usunn brunfarge, sier Pedersen og legger til:

– Er taktikken å bli solbrent før du blir brun er solskadene mer permanente, mens gleden av brunfargen blir svært midlertidig.

Akkurat nå er det opptil 50 % rabatt på all solkrem hos Farmasiet. Se hele utvalget her.

Solvettreglene

Begrens tiden i sola – unngå å bli solbrent: Din beste solbeskyttelse er å være mindre i den sterke sola midt på dagen. Risiko for hudkreft øker spesielt når du blir solbrent, men også når du får mye sol uten å bli brent. Mye UV-stråler gir dessuten rynker og pigmentflekker. Sjekk gjerne UV-indeks, og beskytt deg hvis den er 3 eller høyere.

Bruk klær og skygge som beskyttelse: Klær, noe på hodet, solbriller og skygge beskytter mot solstråling. Solbeskyttelse er ekstra viktig når du er vinterblek og hvis du har lys hud.

Bruk rikelig med solkrem når du ikke er beskyttet på annen måte: Bruk minimum faktor 30. Vær raus med kremen, bruk en god håndfull til en hel kropp. Smør deg før du går ut, gjerne to ganger. Gjenta etter to timer, og hvis du har badet eller svettet bort kremen. Du bør ikke være lenge i sterk sol selv om du har smurt deg.

Ikke bruk solarium: Du kan få hudkreft av å sole deg i solarium. Jo mer du bruker solarium, og jo yngre du er når du begynner, desto mer øker risikoen. Det er ikke noen trygg, nedre grense for hvor mye solarium du kan ta.

Kilde: Kreftforeningen

Snarveier fortsatt utbredt blant de yngste

Imidlertid er ikke alle omfattet av den positive utviklingen. 1 av 5 i alderen 18 til 24 år svarer i undersøkelsen at de ikke alltid smører seg med solkrem fordi de blir fortere brune uten. 40 prosent i samme aldersgruppe forventer samtidig at de kommer til å bli solbrent innen sommeren er over.

– 3 av 10 i denne gruppen – det dobbelte av landsgjennomsnittet – synes det er flaut å være bleik. Men det burde jo være enda flauere å være solbrent, sier Stig Henning Pedersen.

Farmasøyten er bekymret over det faktum at hele 70 prosent av de unge ble solbrent i fjor sommer, og at 1 av 4 utviklet soleksem. For de som synes brunfarge er noe av det viktigste om sommeren, vil Pedersen heller anbefale å ty til produkter som sørger for at man får en gylden farge uten å måtte utsette seg unødig i sola.

– Solskadene man får i ung alder vises ofte ikke før i starten av førtiårene og de blir progressivt verre for hvert år som går. I tillegg øker det risikoen for hudkreft.

Selv om vi stadig blir flinkere er solkremen en viktig påminnelse hvert år.

– Ingen brunfarge er verdt å få kreft for, understreker han alvorlig.

(Saken fortsetter under)

I undersøkelsen fra 2020 var det også flere som svarte at solen i Norge ikke var sterk nok til å bli brent. De færreste ser ut til å ha denne oppfattelsen i dag. Foto: Colourbox.com
I undersøkelsen fra 2020 var det også flere som svarte at solen i Norge ikke var sterk nok til å bli brent. De færreste ser ut til å ha denne oppfattelsen i dag. Foto: Colourbox.com

Pass på utsatte områder

Kreftforeningen anbefaler å bruke minimum solfaktor 30 når du er ute i sola og ikke vær gjerrig når du påfører solkremen på kroppen. Skal du ha solkrem til hele familien, bør du kjøpe en stor tube og start gjerne med solfaktor 50 de første soldagene på våren. Med Cliniderm Caring Protection Sun Lotion får du en solkrem som passer godt til alle hudtyper, helt uten parfyme og alkohol.

Vær ekstra nøye med utsatte områder som lepper, nese, kinn, arr eller steder du vet du lett blir brent. En liten stick som Cliniderm Sun Stick gjør det enkelt å smøre disse områdene ofte.

Selv om du ikke skal ligge i badetøy i sola i flere timer i strekk, bør solkremen på. Spesielt ansiktet bør smøres selv om du bare skal ut på en handletur i byen eller en løpetur i skogen.

Avène Sun Face Anti-Age er en lett solkrem til ansiktet som kan brukes under sminke. Husk å påføre solkremen etter dagkrem eller andre produkter du bruker i ansiktet.

40 prosent ble solbrent på norgesferie i fjor

Da undersøkelsen ble gjennomført i 2020, var det flere som mente at sola her i Norge ikke var sterk nok til å bli brent. Ett år senere har denne oppfatningen minsket betraktelig i utbredelse. Pedersen mener dette kan skyldes det faktum at 40 prosent nordmenn opplevde å bli solbrent under fjorårets norgesferie.

– Hele 93 prosent vet at solen er sterk nok, og kun 3 prosent bruker aldri solkrem. Dette er en svært positiv utvikling.

Dersom uhellet først er ute, gjelder det å gi huden mye fuktighet. Samtidig som du går til innkjøp av årets solkrem, bør du også legge med en god after sun eller aloe vera gel i handlekurven.

Cosmica After Sun Gel er en after sun med mentol som avkjøler og gir langtidsvirkende fuktighet. For de mer sensitive hudtypene kan Avivir Aloe Vera Gel med hele 98 % aloe vera kjøle ned solbrent og irritert hud.

Til tross for at bevisstheten omkring solstrålenes virkning på huden vår har økt, er det ifølge Pedersen fremdeles så mange som 35 prosent som ikke kan si forskjellen på UVA- og UVB-stråler. Heldigvis finnes det en enkel huskeregel å notere bak øret:

– Tenk på bokstavene. UVA – aldrer huden, UVB – brenner huden, avslutter farmasøyten.