Slik øker du lysten i sommer

Nice old people on palm leaves background
Nice old people on palm leaves background
 Uteblir lysten? Her er tipsene.

Denne saken er betalt av EFI

Varmen og lyset om sommeren gir oss naturlig energi og overskudd, samtidig som ferietid og mindre klær ofte får oss mer i det romantiske hjørnet. Men til tross for at alt skulle ligge til rette, så er det ikke uvanlig at lysten uteblir. Ifølge en landsomfattende studie gjennomført av Folkehelseinstituttet har 13 prosent av norske menn mellom 18 og 67 år nedsatt sexlyst hele eller nesten hele tiden. For kvinner er tallet hele 37 prosent.

Årsakene kan være mange og sammensatte. Det kan skyldes hektiske hverdager med lite energi og mye stress, høyt forventningspress eller dårlig selvbilde. Både den psykiske og fysiske helsetilstanden påvirker lysten, og det kan være vondt å akseptere og ikke minst vanskelig å dele med partneren.

Regelmessig trening og et sunt kosthold er gode råd for en økende lyst, men det finnes også en rekke andre tips det ikke er forsket så mye på, men som flere har erfart at kan ha god effekt.

Afrodisiakum

Gjennom alle tider har mennesker utforsket sin egen seksualitet og hva som gir økt lyst , og en stor del av denne utforskningen har involvert planter og urter. Den greske gudinnen Afrodite har gitt navnet til det vi omtaler som afrodisiaker - mat som stimulerer til økt sexlyst. Her er noen av dem:

Rosenrot

Rosenrot har vært en del av folkemedisinen i flere tusen år og er kjent som naturens egen Viagra. Den har egenskaper som kan påvirke sentralnervesystemet og gi økt energi og overskudd, og er kjent for å være potensfremmende.

Rosenrot vokser vilt flere steder i Norge og tilhører den gruppen planter som kalles adaptogene. Det vil si at de tilpasser sin virkning etter kroppens behov, og kan være med på å øke kroppens motstandskraft og immunforsvar.

Schisandra

De små fruktene fra denne klatreplanten regnes, i likhet med rosenrot, også som adapotgene, og kan øke kroppens motstandskraft mot stress. Planten kan også ha en oppkvikkende effekt og sies å kunne øke den seksuelle utholdenheten hos menn ved å forhindre for tidlig utløsning.

Prøv kombinasjonen: Nå kan du få rosenrot og schisandra samlet i ett kosttilskudd som gir deg det beste naturen har å by på. Kosttilskuddet kan gi deg mer energi og overskudd slik at du får mer romantisk sommer. Les mer om kosttilskuddet fra Efi her.

Ginseng

Ginseng er mye brukt innenfor alternativ medisin, og er kjent som en energibooster og for å kunne gi økt vitalitet ved fysisk aktivitet. Den inneholder virkestoffer som kan sammenlignes med hormonet testosteron, og forbindes derfor med å ha en stimulerende effekt på seksuallivet og å kunne forlenge utholdenheten.

Mørk sjokolade

Kakao inneholder koffein. En sjokolade med høyt kakaoinnhold kan derfor gi deg mer energi, og kanskje dermed også økt lyst. Mørk sjokolade inneholder også stoffet fenyletylamin som kan heve både pulsen og blodtrykket, og sies å påvirke hjernens lystsenter.

Granateple

Denne frukten er en ekstremt god kilde til antioksidanter og inneholder samtidig mye jern. Et glass granateplejus om dagen skal visstnok kunne forebygge og bekjempe ereksjonsproblemer, og forbedre humør og hukommelse.

Kilder: bama.no, matprat.no, forskning.no, lommelegen.no, iform.no, dagensmedisin.no

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.