Lei av å bytte mellom flere briller?

<p>SLITSOMT: Det kan være slitsomt å bytte mellom briller i ulike situasjoner.</p>
SLITSOMT: Det kan være slitsomt å bytte mellom briller i ulike situasjoner.

Er du over 40 år er det stor sjanse for at du har eller vil komme til å møte på dette problemet. Få gode råd av Optiker Arne Aasrud i Specsavers.

Denne saken er betalt av Specsavers

Er du i 40-årene kan det hende du har merket at synet ditt nylig har forandret seg. Du må kanskje myse eller anstrenge deg for å se klart, eller strekke armene til det ytterste for i det hele tatt å kunne lese avisen eller menyen? Dette er en naturlig utvikling, og alle får i denne fasen av livet en eller annen grad av alderslangsynthet eller ”presbyopi”. Presbyopi betyr i praksis at du har behov for ulik brillestyrke på avstand og nært hold. Dette skyldes at fokuseringsmekanismen i øyet går tregere med alderen.

Hvor er lesebrillene?

Mange lever med en unødvendig tungvint løsning ved å ha ulike briller til ulike synsoppgaver. Hvis du har sett deg lei av å lete etter lesebrillene eller bytte briller i enhver situasjon, kan det være veldig praktisk med et par progressive briller.

Progressive glass er grovt sett delt inn i tre deler: Lang avstand- den øverste delen, mellomavstand- den midtre delen og kort avstand- den nedre delen. Ved å flytte blikket, justere hodestillingen, eller en kombinasjon av disse, vil du treffe den delen av glasset som passer den aktuelle synsoppgaven.

Tilpasses dine øyne

Ettersom det er lite hensiktsmessig å operere med to briller utenpå hverandre, så kombineres avstandsstyrken og lesestyrken i et progressivt glass.

Progressive glass tilpasses ved at optikeren først bestemmer egnet styrke på lang avstand, og deretter bestemmer ”lesetillegget” eller addisjonen, det vil si hvor mye pluss-styrke som må legges utenpå avstandsstyrken for at personen skal kunne lese komfortabelt i sin foretrukne leseavstand.

Enkel tilvenning

Moderne progressive briller er designet på en måte som gjør tilvenningen enkel, men fordi progressive briller innebærer en ny måte å bruke synet på vil det som regel kreves noe tilvenning.

Brillene krever kanskje at brukeren flytter og justerer hodestillingen ved lesing eller skjermarbeid, men dette er stort sett en treningssak. Det finnes mange ulike design på progressive glass, og det er viktig at optikeren velger det designet som passer brukeren best mulig. Dette, kombinert med en grundig synsundersøkelse og valg av innfatning, gir det beste grunnlaget for suksess med de nye progressive brillene.

Gode tilleggsbriller

Noen bruker kun progressive briller i hverdagen, men har gjerne flere innfatninger med ulike uttrykk for variasjonens skyld.

Den løsningen de fleste velger er å supplere de progressive med andre briller. Dette kan for eksempel være en kombinert lese- og databrille, solbriller med styrkeglass, en spesiell brille til fest eller spesielle briller som brukes i forbindelse med sport og hobbyer.

Ta vare på øynene dine. Bestill synstest hos specsavers idag.

Journalistene og redaksjonen i ABC Nyheter har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette annonsørinnholdet. Artikkelen inneholder kommersielle lenker, som gir ABC Startsiden en provisjon ved kjøp av produkter/tjenester via disse lenkene.