Slik pynter du i førjulstiden

Lag koselig førjulsstemning hjemme

Denne saken er betalt av FINN Shopping

Når gradene synker øker gjerne lysten til å gjøre det koselig og varmt hjemme. Julestria nærmer seg med stormskritt, men fortsatt har du god tid til å komme i den deilige førjulsstemningen. Her er tipsene som hjelper deg på vei.

Ryddig og personlig

– Det er godt å ha et litt annet fokus i denne perioden, være flinkere til å rydde bort jobb på kveldstid og bruke tiden på en god bok eller sammen med de man er glad i, sier interiørarkitekt Taran Grønlie i Raffinert interiør. For henne er et ryddig og nyvasket hjem starten på en god førjulstid.

– Det er deilig med et rent og godt utgangspunkt, før jeg finner frem pynten, sier hun.

Og hva man skal pynte med er ifølge interiørarkitekten opp til hver enkelt, trender er ikke nødvendig nå før jul.

– Jeg er opptatt av at du må finne det som er din jul, enten det er krystallengler, gamle glansbilder eller fjøsnisser. Men når desember begynner er det uansett hyggelig å rydde vekk pynten som står fremme til vanlig, og erstatte den med julepynt du liker godt.

Bildelenker: Lenestol - Stjerner med lys

Flere og flere tilbyr julepynt på nett, blant annet FINN Shopping, den nye nettbutikken til FINN.no. Her finner du alt du trenger til den gode julestemningen.

Lune tekstiler

Før byttet mange ut gardinene på kjøkkenet med egne julegardiner, nå er ikke det lenger så vanlig, men å skifte ut noen av putene i sofaen eller finne frem noen deilige pledd, synes Taran Grønlie at du gjerne kan gjøre.

– Vinteren innbyr til litt andre og lunere tekstiler. Det er koselig med flere og mer lodne puter, ullpledd og saueskinn. Tekstiler som tar mye plass visuelt skaper en lunhet og en hygge. Silke og chiffong kan du spare til en varmere årstid, sier hun.

Og så minner hun om at førjulstiden også bør innebære tid til å kose seg under det deilige pleddet.

– Sett av tid til å finne roen, julestresset kommer tidsnok uansett.

Lys opp inne og ute

På mørke kvelder kan mer lys både inne og ute hjelpe på kosen.

­– Allerede nå er det hyggelig å sette ut en lykt på trappen, det viderefører en glede inn i huset, og er også koselig for de som kjører forbi. Inne kan du dekorere vinduskarmene med lys av ulike slag, og på stuebordet kan du pynte med lykter og lys i forskjellige høyder, anbefaler Grønlie.

Bildelenker: Kunstig juletrær i potter - Kunstig juletre

En lyssatt hage eller veranda bidrar også til å øke julestemningen, og en vakker lysslynge gir en dempet og pen belysning, enten den vikles rundt et tre, en busk eller et balkonggjerde.

– Og så finnes det mange fine slynger som du kan bruke inne. Enkelte går på batteri slik at du for eksempel kan ha dem i en stor vase sammen med noen pene steiner, sier Grønlie.

Velg mellom mange ulike lysslynger for ute- og innendørs bruk

Og skal du invitere på middag kan de også lyse opp et vakkert dekket vinterbord.

– Legg lysslyngen som en midtrabatt på bordet og dekorer med granbar eller lyng – det er kjempelekkert.

Pynt gradvis

Taran Grønlie er tilhenger av å spre pyntingen utover førjulstiden, derfor finner hun ikke frem all pynten på en gang.

– Begynn med hvite lys nå, og bytt ut med røde når julaften nærmer seg. Og lykten på trappen kan du supplere med en nisse når desember kommer. Det er koselig å finne frem litt og litt, og få tid til å være i stemningen, istedenfor å nipynte og gå og tørke støv av alt etterpå.

Selv er Grønlie glad i nisser av den gamle, norske sorten, og hun kjøper gjerne inn et lite supplement til julepynten hvert år.

– Mange stresser med å bli ferdige med alt til jul, jeg forsøker heller å senke skuldrene. Det at jeg begynner pyntingen tidlig og øker den gradvis mot julaften, betyr at vi får kost oss veldig lenge, og da er det også lettere å rydde bort pynten når jula er over.

Bildelenker: Krans med lys - Lykter

Sett deg ned i ro og mak og se gjennom julepynten du har liggende, og finn ut og hva du trenger å bytte ut. Kanskje skal du la et par store lykter lyse opp inngangspartiet hjemme hos deg i år? Se FINN Shoppings store utvalg av lyslykter.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.