
Fem tips til riktig lyssetting

- Tenk møblering før belysning, sier lysekspert.
Denne saken er betalt av Finn shopping
Når vi nå går inn i mørketiden, er god belysning i hjemmet desto viktigere. Lysdesigner Marie Anisdahl i Lys til ditt hus, sier riktig lyssetting har stor betydning for innemiljøet.
- Mange er ikke klar over hvor viktig det er med godt lys, og det vil alltid være aktiviteter i boligen som krever ulik belysning. For eksempel trenger man en viss type belysning over kjøkkenbenken, spisebordet, ved siden av sengen og på badet.
Åpen stue- og kjøkkenløsning stiller også høyere krav til belysning, for her skjer det gjerne mange ting samtidig.
- Noen lager mat, mens andre sitter rundt bordet og gjør lekser. Da er det ekstra viktig at belysningen er tilpasset de ulike sonene i rommet, sier Anisdahl.
Det er enkelt å kjøpe lamper på nett. Her finner du flere enn 3000 lamper samlet på ett sted!
Lag en belysningsplan
Anisdahl opplever at mange av oss er usikre på hvor de skal begynne når det kommer til belysning. Å lage en belysningsplan kan derfor være til stor hjelp, mener hun.
- Har du kjøpt en bolig som er under oppføring, kan du som oftest være med på å planlegge lyssettingen på et tidlig stadium, noe som er en stor fordel.
Men det er absolutt ikke for sent å gjøre noe med belysningen i eksisterende boliger heller.
- Selv om man har taket fullt av downlights, som vi ser mye av i dag, kan en god lampe med et godt lys være med på å «løfte» et helt rom. En lekker lampe er et fint blikkfang, tipser lyseksperten.
Men hva bør man tenke på først, belysning eller møblering?
- Tenk alltid møblering først, da kan du planlegge lyspunktene utfra det. Ta høyde for at du kanskje vil ommøblere litt innimellom, så sørg for å ha tilgang til nok lyspunkter.

1. Chester bordlampe - 2. Cona gulvlampe - 3. Petto takpendel - 4. Chester gulvlampe - 5. Northern ligting Oslo
Velg riktig lampe
Anisdahl sier en klassisk feil mange gjør, er å kjøpe lampe utfra hvordan den ser ut, uten å vite hva slags lys den gir.
- Mange drømmer om en stor lysekrone over spisebordet, men det de fleste ikke er klar over, er at en lysekrone som regel avgir veldig lite lys. De egner seg derfor mer til pynt enn til daglig bruk. Ofte brukes dessuten spisebordet til mer enn bare bespisning, og da trenger vi en lampe med godt lys.
I stedet anbefaler lysdesigneren å gå for mer moderne lamper med LED-lys, som avgir lite varme og er energisparende. Hvilket rom lampa skal være i og hvilken funksjon den skal ha, er også noe du må tenke over før du handler.
- På soverommet vil du sette pris på godt leselys ved sengekanten. To nattbordslamper på hver sin side av sengen kan dessuten være svært dekorativt. Har du kunst på veggen som du ønsker å vise frem, er det fint med lys over bildet. Og når du åpner et skap, er det praktisk med lys som viser hva som er inni skapet, forteller Anisdahl.
Og jo eldre du blir, jo mer lys trenger du.
- En femtiåring trenger mer lys enn en tjueåring. Et tips er å overdimensjonere anlegget, slik at man til vanlig dimmer litt ned. Da kan lysnivået økes når man etter hvert trenger det.
Finn riktig møbelbelysning her!
Sjekk RA-indeksen
RA-indeksen sier noe om fargegjengivelsen på lyskilden. Dess høyere RA indeks, desto mer riktig er fargegjengivelsen. RA-indeksen går fra 0-100%, men du bør ikke velge pærer med mindre enn RA80.
- Lyspærer har ofte en RA på 80, mens LED-pærer bør være på minst 90 RA. Svært mange LED-pærer man finner i butikkene, har RA80, men de bør være 90. Dette betyr ikke at RA80 nødvendigvis er dårlig, men velger du 90, er du på den sikre siden. Halogenpærer har ofte mer enn 95%, sier Anisdahl, og utdyper:
- For lav RA-indeks kan gjøre at du ser farger annerledes enn de er, men til syvende og sist handler det om hvilket lys du selv synes er mest behagelig for øyet.
Fem tips til riktig lyssetting:
- Lag en belysningsplan. Få gjerne hjelp av en lysdesigner, som er eksperter på belysning.
- Ulike rom krever ulik belysning. Tenk over arbeidssoner og hvilket lys du har behov for hvor.
- Husk at egne regler gjelder for badet. Her må våtromsnormen følges.
- En lekker lampe kan være som et smykke i rommet, bare husk å velg en lampe som også er funksjonell – og ikke bare er til pynt.
- Tenk alltid møblering før belysning. Da får du løsninger du kan leve lenge med.
Kilder: huseierne.no, lystilditthus.no, snl.no, wikipedia.no