Slik tar du vare på planter i potte om vinteren
Vinteren i Norge kan være i tøffeste laget for potteplantene. Her er tegnene på at plantene mistrives, og tipsene til hva du kan gjøre for å bøte på lysmangel, tørr inneluft og for høy temperatur.
Artikkelen inneholder annonselenker.
Det er ikke bare vi mennesker som lengter etter sola og synes vinteren er i mørkeste laget. Potteplantene våre savner også det livgivende lyset, og mange av dem viser tydelige tegn på lysmangel. At plantene får gule blader som faller av, er ikke synonymt med at plantene dør. Derimot er det et signal om at de trenger hjelp.
(Saken fortsetter under)
Tegnene på for lite lys er mange. Kjenner vi dem igjen, vil vi enkelt kunne hjelpe plantene våre gjennom en tøff periode i god tid før de tar alvorlig skade.
Her finner du lyskilder som kan hjelpe plantene over den mørke kneika.
Kjennetegnene på lysmangel
Se etter disse tegnene, om du mistenker at plantene får for lite lys:
- Ny vekst er lang og spinkel – lengre avstand mellom bladene
- Blader gulner
- Blader faller av
- Nye blader åpner seg ikke ordentlig og blir deformert
- Ny vekst blir lysegrønn og blass
- Blader med tegninger og ulike farger mister karakteren
- Alle bladene på planten strekker seg i én retning
Planter trenger lys
Det er ingen planter som klarer seg uten lys. Lyset er selve grunnlaget for at de skal kunne klare å gjennomføre fotosyntesen som skjer inne i bladene. Når lyset blir for svakt, oppfører plantene seg annerledes og på sikt vil de dø.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLegger vi så til resten av inneklimaet vårt med høy temperatur, tette hus og gjerne litt tørr luft, byr vinterhalvåret på mange tøffe utfordringer for plantene våre.
Dersom vi kjenner plantene våre godt, er det lett å se endringer i veksten og vi vil raskt kunne sette inn tiltak.
Det er mange ting vi kan gjøre som både er superenkelt og som ikke koster allverden av innsats. I det store og hele handler det om å sørge for bedre tilgang til lys. Selv å fjerne et støvlag på bladene, kan gjøre en stor forskjell.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet er mye hjelp i smarte alt-i-ett dyrkekasser. Her finner du en som hjelper deg med vanning, gjødsling og lys. Super å ha på kjøkkenbenken.
Fjern gule blader
Alle disse tegnene på lysmangel er plantenes kamp og forsvar til å klare seg gjennom en tøff tid. Når bladene blir gule og faller av, er det fordi de trekker kreftene tilbake og fokuserer all kraft på noen utvalgte blader.
Artikkelen fortsetter under annonsenBladene som ikke får lys, kan ikke utføre fotosyntesen og vil kun tappe planten for krefter. De har derfor ingen nytteverdi og blir dermed tømt for næring og kastet.
Planten skyter ut lange skudd for å strekke seg etter det livgivende lyset slik at den kan begynne etableringen av nye blader.
Dersom bladene ikke faller av seg selv, kan de enkelt klippes med en god saks som du kan finne her.
Les også: Ryddetips: Få et ryddig hjem med smart oppbevaring
Slik får plantene nok lys
Dette kan du gjøre for å bøte på lysmangelen:
- Vask vinduene, rene vinduer slipper mer lys inn
- Sett plantene nærmere vinduene, og husk på plassering i lysåpningen
- Vask bladene. Rene bladoverflater slipper mer lys inn til klorofyllet i bladene. Ta gjerne mindre planter inn i dusjen og dusj forsiktig med temperert vann
(Saken fortsetter under)
- Gi ekstra lys med plantelys. Her finnes det mange gode sorter på markedet. Led-lys bruker lite strøm og utvikler ikke stort med varme så de kan henge relativt tett på plantene. Led-lys har lang levetid og kan fint brukes i flere sesonger
- Ikke snu på plantene – bladene retter seg etter lyset fordi de trenger det
Temperatur som virkemiddel
De fleste planter har naturlige temperatursvingninger i sitt naturlige habitat, det kan være mer eller mindre forskjell mellom dag- og nattetemperatur. Dette er noe vi mangler i våre hjem og som vil påvirke plantene negativt. Den stabilt høye temperaturen gjør at kravet til lys er høyere.
Artikkelen fortsetter under annonsenEn viktig nøkkel til god vekst hos plantene er balansen mellom lysmengde og temperatur. Har du derfor mulighet til å senke nattetemperaturen med noen grader, vil det kunne være svært gunstig på plantenes trivsel.
Artikkelen fortsetter under annonsenSelvsagt må det være innenfor hva plantene kan tåle. Av våre vanlige potteplanter, vil de aller fleste kunne klare ned til 15 grader uten problem. Senker vi nattetemperaturen noen grader, vil det kunne være positivt for plantene og strømregninga.
Varmeovner med Wifi kan enkelt styres via en app på telefonen, og du kan legge opp automatisk temperaturjustering.
Her finner du et stort utvalg panelovner med WiFi-styring.
(Saken fortsetter under)
Planter gir mindre tørr inneluft
Det er kjent at de fleste av oss har tørr inneluft om vinteren og mange opplever det som plagsomt på luftveier og øyne. Klarer vi å gi den nødvendige hjelpen til plantene våre når vinteren er på det mørkeste, vil de belønne oss med friske frodige blader som tilfører ekstra fuktighet til inneklimaet.
Artikkelen fortsetter under annonsenMye bladverk gir en stor overflate som igjen gir en større fordamping av vann. Frodige inneplanter kan derfor fungere som de beste luftfuktere helt naturlig.
Plages du av tørr luft og ikke har mye planter, kan kanskje denne luftfukteren være interessant.
Gjødsling om vinteren
I den mørkeste tiden er det mange av plantene som også hviler eller går i dvale. Det vil si at veksten roer seg ned mens behovet for vann og næring også er litt mindre.
I vekstperioden er det lurt å gi en god flytende gjødsel når plantene vannes. Gjødslingen trappes derimot ned utover høsten før den kan begynne å trappes opp igjen mot slutten av februar. Gjødsler vi for fullt når plantene skal hvile, tilsvarer det at vi heller innpå en kanne med kaffe rett før sengetid. Mange av oss sover ikke så godt med magen full av kaffe.
Her finner du gjødsel som fungerer når plantene skal våkne til ny sesong.
Artikkelen er skrevet av Espen Skarphagen. Skarphagen er hageekspert og blomsterdekoratør. Han står bak bloggen skarpihagen.no, der han deler sine eksperttips rundt hage, uterom og blomster.