Så enkelt får du kontroll på mobilregningen

Det er svært enkelt å få oversikt over databruken på mobilen eller nettbrettet. De gode rådene får du her. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Det er svært enkelt å få oversikt over databruken på mobilen eller nettbrettet. De gode rådene får du her. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Bekymret for dyre overraskelser? Her får du de smarte tipsene.

Du har kanskje lest historier om nordmenn på ferie som får skyhøye mobilregninger når de kommer hjem. Enten har de lastet ned en bok, vært for mye på sosiale medier eller lest norske aviser hver dag. Heldigvis er det enkelt å unngå de dyre regningene når hverdagen kommer.

Ole Andreas Ræstad er markedssjef for Mobildata i Telenor og kan fortelle hvordan du unngår den dyre overraskelsen etter ferien. Ræstad rydder opp i begrepene og viser hvordan du tar kontroll på kostnadene ved nettsurfing på mobilen eller nettbrettet.

Les også: Så enkelt nettsurfer du på iPaden

Hva er forskjellen på Wifi og 4G?

En smarttelefon eller nettbrett kan være tilkoplet Internett enten via Wifi eller Mobildata (4G). Wifi er et trådløst nettverk som i hovedsak finnes innendørs. Har du bredbånd hjemme, har du mest sannsynlig også ditt eget Wifi-nett. Mange kafeer, hoteller og offentlige steder tilbyr Wifi. Det går også fint å bruke Wifi når du er på besøk hos andre. Med Mobildata/4G er det mobilnettet som gir deg Internett-tilgang. Med Mobildata kan du være på nett overalt hvor din mobilleverandør har dekning, enten du er på farten, på reise (også i utlandet), på hytta, eller når er hjemme. Å bruke Mobildata på et nettbrett krever at du har en et nettbrett med SIM-kort.

Hva koster det å bruke mobildata?

De mobilabonnementene som selges i dag har en datamengde inkludert i den faste månedssummen man betaler. Man kjøper abonnement etter det behov man har for Mobildata. For normal nett-surfing og moderat bruk er ofte den mengden som er inkludert i de mindre og mellomste abonnementene rikelig. Vi anbefaler alle å følge med på databruken slik at man kan ha lave skuldre og slippe å være usikker på kostnadene og samtidig kunne utnytte den mengden man faktisk betaler for. Dersom man har brukt opp kvoten en måned, kan man bestille en ekstrapakke til en overkommelig penge. Skal du se på lengre TV-sendinger eller film, anbefaler vi at dette primært gjøres via Wifi, med mindre du har et av de store abonnementene.

Les også: Så lett får du Facebook på iPaden

Er det sant at vi får en regning på ti tusen eller mer hvis vi laster ned en bok i utlandet?

Nei, overhodet ikke. I dag er man er godt sikret mot ukontrollerte kostnader for databruk i utlandet, men det er noe variasjon mellom mobil-operatørene. Alle Telenors kunders betaler i EU og USA en makspris på kroner 29,- per dag (Feriesurf). I resten av verden er tilsvarende makspris på kroner 49,-. Skal du laste ned en film anbefaler vi at du bruker Wifi, så slipper du å bruke av dagskvoten. En e-bok er imidlertid ikke spesielt stor, så denne er det helt uproblematisk å laste ned via mobilnettet. Skal du følge nyhetene på web, finne restauranter eller følge med på Facebook kommer du ofte veldig langt den mengden som er inkludert i dagspakken (FerieSurf). Alle Telenors kunder har også DataKontroll Utland automatisk aktivert som faktisk sperrer datatrafikken ved beløpsgrensen på 500,- for en måned (standardgrensen). Man må aktivt sende en SMS for å fortsette utover grensen. Bekymringer for høye datakostnader i utlandet er noe som hører fortiden til.

Les også: Slik setter du opp en e-postkonto på 1-2-3

Hvordan kan jeg ha kontroll på kostnadene?

Da skal du gjøre følgende: Last ned Appen som gir deg kostnadskontroll. Hos Telenor heter denne appen Mitt Telenor. Her kan du svært enkelt sjekke databruken din. Denne oppdateres daglig. I tillegg bør du aktivere Datakontroll Norge, da trenger du aldri bekymre deg for at datakostnadene løper løpsk når du har brukt opp den inkluderte mengden i ditt abonnement. Har du eksempelvis barn med mobiltelefon gir dette en god trygghet. Datakontroll Norge koster ingenting og kan bestilles med alle nye Telenor mobilabonnement.

Hvordan surfer jeg billigst?

Velg et abonnement med en datamengde som passer ditt behov. Sørg også for å ha en leverandør som gir deg enkle verktøy for å ha kontroll på kostnadene. Aktiver Datakontroll Norge, da trenger du aldri være bekymret for at datakostnadene løper løpsk når du har brukt opp din inkluderte mengde. Bruk Wifi når du ser film/TV, gjør systemoppdateringer, eller laster ned store filer med mindre du har et abonnement med mye data.

Må jeg kjøpe utenlandsk sim-kort for å få ned kostnadene i ferien?

Dersom du ikke skal være borte lenge, ringe mye lokalt eller du har svært høyt mobildata-forbruk, klarer jeg ikke se at dette er nødvendig.

Les også: Last ned apper på 1-2-3

I samarbeid med Telenor. Les mer om Mobilhjelpen her.

Redaksjonen i ABC Nyheter har ikke vært involvert i produksjonen av dette innholdet. Se våre retningslinjer for annonsørinnhold.
Mer fra ABC Nyheter