Teknologibransjen omtales som USAs akilleshæl

Teknologibransjen omtales som USA og Donald Trumps akilleshæl etter innføringen av toll. Les mer Lukk

I EU er det nå uenighet om hvordan man skal utnytte det.

Donald Trumps tollgrep har satt en støkk i verden. Børsene raser og Støre har dratt til Brussel for å få Norge utenom EUs svar på tollen.

Men teknologisektoren omtales som USAs «akilleshæl» i denne tollkrigen.

Det skriver Politico.

EU-leder Ursula von der Leyen har allerede nevnt at teknologisektoren var et av kortene EU kunne svare med mot USA og Trump.

Men ifølge Politico er det ikke enighet om hvordan man skal spille dette kortet.

Irland har allerede advart mot å ramme den amerikanske teknologisektoren, da de mener det vil gå ut over egen økonomi.

Problemet for mange land er at amerikanske teknologiselskaper vil være vanskelig å erstatte med en bedre løsning.

EU og Ursula von der Leyen har varslet et hardt svar mot Trumps tollsatser.
AFP / NTB

To lover

EU har nemlig to lover som på egen hånd passer på teknologibransjen i Europa, Digital Markets Act (DMA) og Digital Services Act (DSA).

Detter er DMA og DSA  

DMA etablerer et sett med klart definerte objektive kriterier for å identifisere gatekeepere. Gatekeepere er store digitale plattformer som tilbyr såkalte kjerneplattformtjenester, som for eksempel søkemotorer, appbutikker, messenger-tjenester. Disse må følge forpliktelser og forbud som er oppført i DMA.

DSA regulerer mellomledd og plattformer på nettet som markedsplasser, sosiale nettverk, plattformer for innholdsdeling, appbutikker og reise- og overnattingsplattformer på nettet. Hovedmålet til DSA er å forhindre ulovlige og skadelige aktiviteter på nettet og spredning av desinformasjon.

Ifølge Politico er flere teknologiselskap, blant annet Apple, Meta og X, under etterforskning for brudd på DMA og DSA. Og det ventes at Apple og Meta skal allerede få straff og bøter denne uken, eller neste uke.

Nå har diskusjonen startet om en håndhevelse av disse lovene skal bli en del av handelskrigen med USA, eller ikke.

– DMA er ikke et forhandlingskort. Denne forskriften er laget for å etablere rettferdige spilleregler i Europa, ikke for å bli utnyttet i en handelsavtale med USA, sier franske Stéphanie Yon-Courtin. Hun er medlem av Europaparlamentet.

Flere politikere i EU frykter nå at USA vil tolke dette som et politisk svar mot Trumps toller, og ikke som en håndheving av loven.

Se video: Her tar senatoren verdensrekord

Kan avskrekke USA

Men EU har et veldig sterkt handelsvåpen igjen, skriver Politico.

Anti-Coercion Instrument (ACI) har som mål å beskytte mot økonomisk tvang. Den kan brukes i situasjoner der et ikke-EU-land prøver å presse EU eller dens medlemsstater til å ta et bestemt valg ved å anvende – eller true med å anvende – tiltak som påvirker handel eller investeringer.

Hovedmålet med ACI er avskrekking, skriver EU. Instrumentet vil derfor være mest vellykket hvis det ikke er et behov for å bruke det.

ACI kan derfor brukes hvis USA skulle prøve å påvirke EUs valg angående straffer mot de amerikanske teknologiselskapene.