Fra tørke til kraftig nedbør og flom i Spania
Nå er det bare klokketårnet til den romanske kirken fra 1000-tallet som synes i Sau-reservoaret, omtrent 100 km nord for Barcelona, I fjor førte tørke til at kirken ble helt blottlagt. (AP Photo/Emilio Morenatti) Les mer Lukk
I løpet av de første 18 dagene i mars registrerte Spania mer enn dobbelt så mye nedbør som normalt for måneden, ifølge Spanias nasjonale værbyrå AEMET.
I fjor førte tørke blant annet til at et viktig vannreservoar nord for Barcelona ble tømt. Den ekstreme tørken avdekket en middelalderkirke som har ligget godt nedsunket i vannet. De siste ukene har stigende vann, som følge av store nedbørsmengder, gjort at bare klokketårnet på Sant Roma de Sau-kirken nå synes.
Regnet har også dominert i vanligvis tørre deler av landet, som Sør-Spania, der flomstore elver har ført til evakuering av hundrevis av mennesker i nærliggende områder.
De siste flommene har skjedd bare noen måneder etter den dødelige flomkatastrofen i Valencia-regionen i oktober i fjor.
Overraskende mye regn
Hovedstaden Madrid har også fått mer regn de første tre ukene av mars enn noen måned siden innsamling av data begynte i 1893. Det opplyser Rubén del Campo, meteorolog og talsperson ved AEMET.
Selv om det er vanskelig å knytte enkeltstående værhendelser direkte til klimaendringer, sier forskere at slike voldsomme svingninger mellom tørke og styrtregn blir stadig mer ekstreme.
– Velsignelsen og forbannelsen ved Spanias klima er nettopp svingningene, sier Daniel Argüeso, klimaforsker ved Universitetet på Balearene.
– Vi har disse lange tørkeperiodene som vanligvis ender med situasjoner som denne. Når det er sagt, nedbøren vi har sett i mars har vært ganske eksepsjonell, legger han til.
Tørken er over
Tørken som begynte i 2023 er nå altså definitivt over. Ifølge Spanias miljø- og økologidepartement er nå landets vannreservoarer i gjennomsnitt 66 prosent fulle – det beste nivået på ti år, ifølge del Campo.
I Catalonia har Sau-reservoaret, som forsyner Barcelona med vann, nå en fyllingsgrad på rundt 48 prosent, sammenlignet med under 5 prosent på samme tid i fjor.
Hvor lenge landets vannreserver forblir på et sunt nivå, avhenger imidlertid av hvor mye mer regn som kommer denne våren, samt hvor varm og tørr sommeren blir.
Men klimaforskere mener at Spania sannsynligvis vil unngå nye vannrestriksjoner i hvert fall gjennom sommeren.
– Vi har kommet oss ut av tørken, men det betyr ikke at vi har et enormt overskudd av vann. Spania er et land hvor vannressursene aldri er rikelige, sier del Campo.
Mer ekstremvær
Over hele verden fører stigende temperaturer, drevet av klimaendringer, til raskere, hydrologisk sykluser, den kontinuerlige bevegelsen vann har i jordatmosfæren.
Dette utløser mer ekstremvær, som langvarige tørkeperioder og kraftige regnskyll, ifølge klimaforskere.
En varmere atmosfære kan også holde på mer fuktighet – omtrent 7 prosent mer for hver ekstra grad Celsius, ifølge forskere. Det betyr at når det først regner, er det større risiko for at det blir kraftig.
– Vi kan nå gå flere måneder uten en dråpe regn, og så plutselig få en voldsom nedbør igjen om sommeren, sier Jorge Olcina, geografi-professor ved Universitetet i Alicante.
– Med andre ord mister vi regelmessigheten i nedbøren, forklarer han.