Redaktør fikk innsyn i amerikanske angrepsplaner: – Ydmykende for presidenten

Professor Hilmar Mjelde sier at Trump-administrasjonen ofte opptrer uforsiktig og ikke tenker på konsekvenser av det de sier og gjør. Her er president Donald Trump avbildet med forsvarsminister Pete Hegseth (t.v). Les mer Lukk

De norske USA-ekspertene er ikke nådige i sin dom over den amerikanske skandalen. 

The Atlantic-redaktør Jeffrey Goldberg fikk tilgang til topp hemmelig militær informasjon etter å ha blitt invitert inn i en chattegruppe bestående av blant annet USAs forsvarsminister Pete Hegseth. I Signal-chatten Goldberg tilsynelatende feilaktig ble invitert til ble det ifølge redaktøren lagt frem planer om det amerikanske angrepet i Jemen 15. mars.

De norske USA-ekspertene er knallharde når de blir bedt om å felle dom over hendelsen. Ubegripelig, sier en. Ydmykende, sier en annen.

– Det er helt ubegripelig. Jeg tror ikke vi har et lignende eksempel på hvor den øverste politiske ledelsen diskuterer krigsplaner uten å vite hvem som er til stede. En ting er at selve kommunikasjonen er på Signal, en usikker offentlig kommunikasjonsplattform. Men at det skjer uten å ha kontroll på hvem som er med i diskusjonen er nesten ikke til å tro, sier Civita-rådgiver Eirik Løkke til ABC Nyheter og fortsetter:

– Men vi er ikke i normale tider, så det er usikkert om dette får noen konsekvenser overhodet. Dessverre.

Hilmar Mjelde er professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet. Han omtaler det hele som ydmykende for president Donald Trump.

– Hendelser som dette er ydmykende for presidenten og staben hans når de blir avslørt. Det undergraver imaget av kompetanse og profesjonalitet som enhver president ønsker å opprettholde.

Se video: Jagerfly styrtet

Ser et mønster: – Viser forakt for protokoll og interne rutiner

Mjelde mener hendelsen føyer seg inn et mønster.

– Dette er en administrasjon som ofte viser forakt for protokoll og interne rutiner og prosesser, og som opptrer uforsiktig og ikke tenker på konsekvenser av det de sier og gjør, sier Mjelde til ABC Nyheter.

– Det fremste eksempelet på denne uforsiktigheten er Elon Musks og Doges skjødesløse kutt i statsbyråkratiet. Det er uttrykk for samme kultur. Det bør ikke overraske oss at en administrasjon som er fiendtlig innstilt til staten, ikke bryr seg like mye om å gjøre ting på den riktige måten, fortsetter Mjelde.

Elon Musk og hans effektiviseringsetat Doge har fått i oppgave å effektivisere og kutte kostnader i det føderale byråkratiet i USA.

Donald Trump har satt tek-milliardæren Elon Musk til å kutte i det føderale byråkratiet i USA.
Kevin Lamarque / Reuters / NTB

Tror svikt kan føre til at allierte deler mindre

Professoren bemerker at det var mangel på forsiktighet også da Donald Trump var president for første gang mellom 2017 og 2021.

– Det var flere lignende hendelser i Trumps første administrasjon, men da gjort av Trump selv. Han delte svært sensitivt hemmeligstemplet informasjon i samtaler med både Filippinene og Russland, informasjon de ikke burde få, sier han.

Mjelde tror alvorlige brudd på sikkerhetsprosedyrer kan sette USAs nasjonale sikkerhet i fare.

– Det kan føre til at allierte stater holder tilbake etterretningsinformasjon i frykt for at det kan komme på avveie, dersom de ikke har tillit til at Trump-administrasjonen håndterer sensitiv informasjon på en korrekt måte.

Bildet viser amerikanske kampfly ta av fra hangarskipet USS Harry S. Truman kort tid før angrepene i Jemen 15. mars.
Den amerikanske marinen / AP / NTB

Trumps tillit lever

Mandag kveld meldte Det hvite hus at USAs president Donald Trump fortsatt har full tillit til sitt nasjonale sikkerhetsteam. Det hvite hus opplyser at hendelsen granskes for å finne ut hvordan Goldberg utilsiktet ble lagt til.

Meldingen om angrepene mot houthiene i Jemen ble sendt av forsvarsminister Pete Hegseth. Ifølge Goldberg dukket meldingene opp to og en halv time før angrepene startet. Her sto det nøyaktig hva slags våpen som skulle brukes, hvilke mål som skulle rammes og tidspunktene, ifølge NTB.

Fire dager tidligere hadde The Atlantic-redaktøren mottatt en forespørsel om å bli med chattegruppen på den krypterte meldingstjenesten Signal. Forespørelsen kom fra en som kalte seg Michael Waltz, navnet til USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver.

– Jeg antok at det dreide seg om president Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver. Jeg antok imidlertid ikke at forespørselen var fra den faktiske Michael Waltz, skriver Goldberg i sin egen avis.