– Fredsstyrker vil ha en voldsom avskrekkende effekt på Russland
Spesialstyrker fra Hellas under øvelse «Steadfast Dart 2025»-øvelsen, som involverer rundt 10.000 soldater i tre forskjellige land fra ni nasjoner. Dette er en av de største NATO-operasjonene som er planlagt i år. Til sammen 30 land har sagt ja til å sende fredsbevarende styrker til Ukraina. (AP Stavrakis) Les mer Lukk
Russland har allerede advart på det sterkeste mot en slik styrkeoppbygging, og sagt rett ut at landet da vil være i direkte krig med nasjoner som sender styrker, inkludert Nato-land.
– Det er fullstendig uakseptabelt fra vår side at styrker fra andre land utplasseres i Ukraina under hvilket som helst flagg. Det er det samme som at disse landene er involvert i en direkte væpnet konflikt med landet vårt, sier talsperson for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, ifølge Reuters.
– Vil langt overgå det russerne ellers vil møte
Den trusselen mener militær ekspert Tormod Heier er sterkt overdrevet. Han viser til at flernasjonale styrkene vil være en motvekt, som langt vil overgå det russerne ellers vil måtte møte inne på ukrainsk territorium.
– Hvis det blir noe av en flernasjonal fredsstyrke, så vil jo det ha en voldsom avskrekkende effekt på Russland. Hvis Russland velger å bryte våpenhvilen for å gnage seg videre vestover inn i Ukraina, så risikerer de å møte, ikke bare Europas nest største land med en hær på over 900.000 soldater, men også motreaksjoner fra militære styrker fra til sammen 30 ulike land. Denne styrken vil fungere som en snubletråd, det vil si en eskalerende styrke som gjør at det ikke blir en krig mellom Russland og Ukraina, sier Heier til ABC Nyheter.
30 land er villige til å sende soldater
Som oberstløytnant i Hæren, forskningsleder ved Stabsskolen og professor II ved Høgskolen i Innlandet har han fulgt krigen i Ukraina tett. Heier har bakgrunn fra blant annet Brigade Nord, Etterretningstjenesten og Forsvarsdepartementet, og har skrevet en rekke bøker om norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk.
Tidligere denne uken opplyste Det britiske statsministerkontoret at til sammen 30 land har sagt seg villige til å bidra med fredsstyrker i Ukraina, ifølge blant annet Financial Times.
Løftet om militær deltagelse kom i kjølvannet av et møte hvor forsvarssjefer fra 36 forskjellige land, inkludert Norge, diskutere mulige sikkerhetsgarantier for Ukraina, inkludert muligheten for en fredsbevarende styrke for å ivareta en eventuell våpenhvile.
– Det ultimate avskrekkingspotensialet
– Er en slik flernasjonal styrke nok til å hindre at Russland bryter en mulig våpenhvile?
Britiske soldater vil være blant de første som blir sendt til en fredsstyrke i Ukraina. På bildet deltar soldater under «Steadfast Dart 2025»-øvelsen, ved et treningsområde i Smardan, i det østlige Romania, 19. februar 2025. (AP Photo/Vadim)
– Politisk og militærstrategisk kan jo dette ha en ganske avskrekkende effekt, og virke veldig disiplinerende på Russlands ønske om eventuelt å bryte en våpenhvile. Men det forutsetter også noe annet, og det er at det hele tiden er et troverdig ris bak speilet på denne snubletråden. Det er selvfølgelig amerikanske atomvåpen, som gir det ultimate avskrekkingspotensialet, understreker Tormod Heier.
– Det eneste språket russerne respekterer
På spørsmål om det ikke er i overkant dristig å plassere utenlandske soldater på ukrainsk jord, svarer Heier at Ukrainas nærmeste allierte har gått fra å være ekstremt forsiktige, til å levere avanserte våpen, inkludert kampfly og langdistansevåpen.
– Dersom franske og britiske soldater kommer i kamp med russiske soldater, så vil det veldig raskt kunne eskalere til en tredje verdenskrig der atomvåpen settes i spill. Denne veldig offensive franske tankegangen er veldig forskjellig fra den europeiske varsomheten for et, to og tre år siden. Da var det jo så vidt at vestlige styrker turte å sende hjelmer og skuddsikre vester, enkeltmannspakker og M72. Nå snakker vi altså om å sende inn soldater. Det må bety at på disse tre årene har Europa, USA og Vesten forstått at det eneste språket russerne respekterer og forstår, det er maktens språk, sier Tormod Heier.
– Russland er ikke så farlig som det vi fryktet
– Men hvis trefninger mellom fredsstyrker og russiske styrker kan utløse tredje verdenskrig, hvorfor er 30 land villige til å ta den risikoen?
– Jeg kan godt forstå at europeerne, uten å ha avført et eneste skudd de siste tre årene, føler seg nok så sterke. Da krigen var i sin innledende fase, var vi alle ganske sjokkskadde. Men i løpet av de tre årene som har gått, så har jo russerne avslørt at de er særdeles dårlige til å føre krig. Vesten har også erfart at Russland ikke er så farlig som det vi fryktet. Etter tre år med krig, har ikke Russland så veldig mange militære styrker å true europeerne med, bortsett fra atomvåpen.
– En veldig sterk politisk signaleffekt
– Men hva hvis det skulle bli en åpen, væpnet konfrontasjon mellom Russland og en 30 land stor koalisjon?
– I en eventuell direkte militær konflikt konflikt med russiske soldater, kan det aktivere en amerikansk trussel om å komme inn på Vestens side, både med konvensjonelle styrker, og i verste fall kjernefysiske styrker. En slik fredsstyrke vil først og fremst ha en veldig sterk politisk signaleffekt, men det vil også kunne ha en viss operativ nytteverdi ved at styrken eventuelt skal brukes til å eskalere.