– Norges eksentriske kongelige får Storbritannia til å se hverdagslig ut

– 2024 var ikke snill mot Norges regjeringshus, skriver ekspert på det britiske kongehuset, Matthew Dennison. For Marius Borg Høiby og kronprinsesse Mette-Marit har det siste året vært ekstra tungt. Les mer Lukk

De siste års uro i Det norske kongehuset vekker oppsikt i utlandet. Nå retter en profilert britisk hoffreporter et kritisk søkelys mot kongefamilien.

– Norges monarki, som en gang var kjent for sin bemerkelsesverdige popularitet, er nå preget av kriser, inkludert dårlig helse, straffesaker og Meghan-og-Harry-lignende utfordringer, skriver ekspert på det britiske kongehuset, Matthew Dennison, i en kronikk i The Spectator.

– 2024 var ikke snill mot Norges regjeringshus

Bakgrunnen for kommentaren er blant annet skandalen rundt kronprinsesse Mette-Marits (51) eldste sønn, Marius Høiby (27). Oppslag om rusmisbruk, anklager om voldtekt og kontakt med kriminelle har skapt betydelig uro rundt kongefamilien, og er blitt lagt merke til langt utenfor Norges grenser.

Høiby er siktet for kroppskrenkelser, skadeverk, hensynsløs atferd, brudd på besøksforbud og mishandling i nære relasjoner.

Geiranger 20240831. Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett kysser foran presse og de få tilskuerne utenfor Hotel Union i Geiranger før bryllupsfesten lørdag. Foto: Heiko Junge / NTB
Heiko Junge

– 2024 var ikke snill mot Norges regjeringshus. Mer enn én gang ble kongefamilien redusert til et enkelt arbeidende medlem: Haralds arving, kronprins Haakon, skriver Dennisson, som ifølge Nettavisen er forfatter av flere kritikerroste verk om det britiske kongehuset, blant annet biografien om dronning Elizabeth II.

Turbulent ekteskap og selvmord

Ekteskapet mellom prinsesse Märtha Louise (53) og Durek Verrett (50) har også skapt mye debatt om blant annet kommersiell bruk av prinsessetittelen. Verretts kontroversielle uttalelser om samliv, åndeverden og healing har også vakt oppsikt og diskusjon.

Da paret giftet seg i Geiranger ble pressen stengt ute, mens et britisk kjendisblad fikk alle rettighetene. Det vakte sterke reaksjoner.

Märtha Louise giftet seg med Ari Behn i Nidarosdomen i 2002, men ble skilt i 2017. Behn ble funnet død 1. juledag 2019 etter å ha slitt med psykiske problemer. Selvmordet fikk mye omtale internasjonalt.

Prinsesse Ingrid Alexandra og kongefamilien på slottet. (Fra venstre) Marit Tjessem, kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon, prins Sverre Magnus, Marius Borg Høiby, kong Harald, prinsesse Ingrid Alexandra og dronning Sonja. Foto: Lise Åserud / NTB

NTB

Peker på prinsesse Astrid

– Det er ikke vanskelig å se hvorfor den 93 år gamle prinsesse Astrid av Norge kan føle at tiden er inne for å minne nordmenn på «jeg kan fortsatt være nyttig for noe», slik hun gjorde i et sjeldent intervju forrige måned, skriver Matthew Dennison.

Den britiske hoffreporteren gjør også et poeng av at Norge har et aldrende kongehus, og stiller spørsmål ved den statlige finansieringen av et kongehus, som The Spectators skribent mener er mindre synlig enn tidligere.

– Hva er greia?

– I Norge har Harald et enslig gjenlevende søsken, prinsesse Astrid, og ingen arbeidende kongelige søskenbarn. Både han og hans 87 år gamle kone Dronning Sonja har nylig tilbrakt tid på sykehus. På hvilket tidspunkt vekker en monarks sykdom bekymring for stabiliteten til selve institusjonen? Og hva er greia med statlig finansiering for en minkende offentlig tilstedeværelse, spør Matthew Dennison.

Han kommer også inn på prinsesse Märtha Louises ektemann, og de mange oppslagene om spektakulære tema.

– Verretts helbredende aktiviteter sies å inkludere øvelser rettet mot å rense vaginaer, i tråd med hans tro på at tilfeldig sex tiltrekker seg underjordiske ånder som gir utslag på den vaginale hinnen. I beste fall er det ikke veldig kongelig, oppsummerer den kjente hoffskribenten.