Forlot sykehus med et fullstendig kunstig hjerte

BiVACOR Total Artificial Heart har én enkelt bevegelig del – en svevende motor som holdes på plass av magneter. Les mer Lukk

Australsk mann skrev medisinsk historie.

Etter å ha levd mer enn 100 dager med det banebrytende titanhjertet, mottok den australske mannen tidlig i mars et donorhjerte, skriver The Guardian.

Det kunstige hjertet, BiVACOR Total Artificial Heart, er utviklet av australske forskere og leger, og regnes som en stor suksess.

BiVACOR-hjertet, oppfunnet av Daniel Timms fra Queensland, er utviklet for pasienter med alvorlig hjertesvikt, der begge hjertekamrene er svekket. Tilstanden oppstår ofte etter sykdommer som hjerteinfarkt, coronarsykdom eller diabetes, som skader hjertet og hindrer det i å pumpe blod effektivt.

Daniel Timms står bak det kunstige hjertet.

BiVACOR

– Vi har jobbet mot dette i årevis

Pasienten fra Australia er en mann i 40-årene fra New South Wales. Han ble den sjette personen i verden til å få BiVACOR-hjertet etter at han meldte seg frivillig til operasjonen. Hjertet er fortsatt i en tidlig fase av den kliniske studien.

Den seks timer lange operasjonen ble gjennomført 22. november ved St. Vincent’s Hospital i Sydney, ledet av hjerte- og lungetransplantasjonskirurgen Paul Jansz. Pasienten ble skrevet ut fra sykehuset i februar og kom først tilbake i mars for å få operert inn et nytt menneskelig donorhjerte.

– Vi har jobbet mot dette øyeblikket i årevis, og vi er enormt stolte over å ha vært det første teamet i Australia til å utføre denne prosedyren, sa han.

Se video: Her tester hun fertiliteten: Så får hun diagnosen

– Dette er en helt ny æra

BiVACOR Total Artificial Heart har én enkelt bevegelig del, nemlig en svevende motor som holdes på plass av magneter. Det er laget av titan og har ingen ventiler eller mekaniske kulelagre som kan slites over tid.

Kardiolog og professor Chris Hayward ved St. Vincent’s Hospital mener at BiVACOR-hjertet kan revolusjonere behandlingen av hjertesvikt.

– Dette er en helt ny æra for hjertetransplantasjoner, både i Australia og internasjonalt, sier han.

Enheten er fortsatt under utprøving og har ennå ikke blitt godkjent for generell bruk.
BiVACOR

Langt igjen

Selv om BiVACOR-hjertet har vært en suksess, påpeker eksperter at det fortsatt er langt igjen før det kan erstatte et ekte hjerte.

Professor David Colquhoun fra University of Queensland sier at det kunstige hjertet har en mye kortere levetid enn et donorhjerte, som kan vare i over ti år.

Likevel ser forskere og leger en lys fremtid for teknologien.

– Innen det neste tiåret vil vi se at det kunstige hjertet blir et alternativ for pasienter som ikke kan vente på et donorhjerte, eller når et donorhjerte rett og slett ikke er tilgjengelig, sier Chris Hayward, ifølge CNN.

Implantatet er det første i en rekke operasjoner som er planlagt i Australia gjennom Artificial Heart Frontiers-programmet, ledet av Monash University. Programmet utvikler flere enheter for å behandle de vanligste formene for hjertesvikt.