De rømmer fra en av verdens raskest voksende økonomier: – Overrasket
Vietnams president Luong Cuong utenfor nasjonalforsamlingen i Hanoi. Les mer Lukk
Blant de mange tusen som forsøkte å krysse Den engelske kanal i småbåter i løpet av første halvår i 2024 var det flest vietnamesere, viser tall som BBC har innhentet. Totalt kom det 2248 vietnamesere i land i Storbritannia.
Det er flere enn fra land som Afghanistan og Iran.
– Jeg blir overrasket over de store tallene, sier Arve Hansen, som er forsker ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo, til ABC Nyheter.
28 millioner løftet ut av fattigdom
Sett utenfra kan det virke som at det er få åpenbare grunner til å ville forlate landet i Sørøst-Asia med i overkant av 100 millioner innbyggere.
Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at Vietnam vil oppleve en økonomisk vekst på over seks prosent i 2025. Det er bare den indiske økonomien IMF har større tro på i regionen enn den vietnamesiske.
De siste 15 årene har 28 millioner vietnamesere blitt løftet ut av fattigdom, ifølge Verdensbanken, som kaller landets utvikling en suksesshistorie.
Men det er ikke gull, alt som glimrer.
– Vietnam er et land i rivende utvikling og et land som har sett kanskje den raskeste fattigdomsreduksjonen i verden de siste tiårene, men det vil ikke si at folk flest er rike. Særlig på landsbygda er det særdeles mange som ikke lever langt unna fattigdomsgrensen, selv om stadig færre offisielt er fattige. Først og fremst er skillet mellom de nye, urbane middelklassene og ganske store deler av bygda veldig store og økende, fortsetter Hansen.
Streng politisk kontroll
Mens de økonomiske reformene landet har gjennomført siden midten av 1980-tallet høster skryt hos Verdensbanken, er det ikke like mye pent å si om den politiske utviklingen i ettpartistaten hvor Det vietnamesiske kommunistpartiet har hatt hånden på rattet siden Vietnamkrigen.
Organisasjonen Freedom House rangerer landet som «not free» på sin demokrati-indeks, og skriver at kommunistpartiet fører streng kontroll.
Det er likevel ikke et ønske om å komme seg bort fra den strenge statlige kontrollen som er migrantenes fremste drivkraft, mener forsker Hansen.
– Det er ikke slik at disse folkene først og fremst rømmer fra undertrykkelse. Det er ikke helt slik regimet fungerer. Snarere handler det om folk som relativt sett er fattige sammenlignet med stadig større deler av samfunnet rundt seg og som prøver å finne måter å skaffe penger til seg og familien på, og som gjerne sender penger tilbake til Vietnam, sier Hansen.
De som forlater Vietnam, er viktige for dem som blir igjen.
– Migranter eller den vietnamesiske diasporaen sender nesten 15 milliarder dollar til Vietnam årlig. Selv om dette er langt fra de landene som har de største pengestrømmene, er det særdeles mye penger, fortsetter han.
Historisk forklaring
Hansen har tidligere selv vært med på et prosjekt hos Institutt for fredsforskning (PRIO) som så på migrasjon i Vietnam, med fokus på de urbane middelklassene.
– Der så vi at migrasjon spiller en særdeles viktig rolle, gjerne over generasjoner, men mye av det er snakk om intern migrasjon fra bygd til by i Vietnam, forteller forskeren.
– Samtidig har jo Vietnam en historie med internasjonal migrasjon, særlig etter Vietnamkrigen, men også tidligere til Sovjetunionen og til andre asiatiske land, og det blir ansett at så mange som fem millioner vietnamesere bor i andre land, fortsetter han.
– Nettverk er jo særdeles viktig for at migrasjonsstrømmer oppstår, så dette kan nok også bidra til forklaringen, legger Hansen til.
Myndighetene i Vietnam legger til rette for at vietnamesere kan finne seg jobb i utlandet. Ifølge BBC var det over 130.000 vietnamesere som benyttet seg at det statlige programmet i fjor.