Rubel-kollaps: Krisestemning i russiske medier
Elvira Nabiullina er sjef for den russiske sentralbanken. Foto: Shamil Zhumatov / Reuters Les mer Lukk
Det har vært en mørk høst for rubelen.
Russernes valuta har ikke vært så dårlig stilt sammenlignet med den amerikanske dollaren siden den kortvarige kollapsen i kjølvannet av Russlands fullskalainvasjon av Ukraina for over 1000 dager siden.
I begynnelsen av september måtte russerne ut med 87,5 rubler for én dollar. Knappe to måneder senere koster én dollar nå over 100 rubler.
Et foreløpig bunnpunkt ble nådd onsdag. Da kostet én dollar over 114 rubler. Det kraftige fallet har ført til krisestemning i russiske medier.
«Bremsene har røket»
«Onsdag 27. november minnet rapportene fra valutamarkedet om rapporter fra en krigssone», skriver avisen Kommersant i sin papirutgave torsdag.
Næringslivsavisen er ikke alene om å ta i bruk sterke ord.
«Bremsene på rubelen har røket», står det i Moskovsky Komsomolets.
Ifølge Kommersant er rubel-kollapsen særlig knyttet til nye amerikanske sanksjoner mot finansielle institusjoner i Russland. Avisen trekker særlig frem sanksjoner som rammer Gazprombank, som europeiske land bruker til å betale for gassen Russland eksporterer til Europa gjennom rørledninger.
Sanksjonene ble også omtalt av Financial Times tidligere denne uken.
Styringsrente på 21 prosent
En svekket rubel resulterer i importert inflasjon.
Den russiske sentralbanken har et inflasjonsmål på fire prosent, og har hevet styringsrenten i flere runder for å stagge inflasjonen, uten å lykkes. Under rentemøtet i oktober hevet banken renten til 21 prosent.
Avisen RBK skriver at sentralbanken kan komme til å benytte sitt fremste verktøy, å heve styringsrenten ytterligere, for å stoppe rubelens fall.
– Den nåværende rentevolatiliteten krever at styringsrenten heves til mellom 30 og 40 prosent, eller enda høyere, for å øke etterspørselen etter rubelen, forteller Dmitrij Polevoj i Astra Asset Management til avisen.
Investeringsdirektøren er tvilende til om økonomien ville tålt det, når styringsrenten allerede er på sitt høyeste nivå siden februar 2003.
Putin: – Ingen grunn til panikk
Sentralbanken kunngjorde onsdag at den fra og med torsdag og ut året vil slutte å kjøpe utenlandsk valuta på hjemmemarkedet, skriver NTB.
Ved å slutte å kjøpe utenlandsk valuta begrenser banken tilgangen på rubler i markedet, med håp om at verdien på valutaen vil stige.
Etter bunnoteringen onsdag, har rubelen torsdag styrket seg noe mot dollaren. Ved 15-tiden stod den russiske valutaen i 108,7 mot dollaren.
Russlands president Vladimir Putin har torsdag uttalt seg om fallet.
– Situasjonen er under kontroll. Det er absolutt ingen grunn til panikk, sa Putin til journalister i Kasakhstan, der presidenten deltar på et toppmøte.