Danske forsvarseksperter får munnkurv

Danske marinefartøy har siden forrige uke overvåket det kinesiske skipet Yi Peng 3, som ligger ankret opp i Kattegat. Foto: Mikkel Berg Pedersen / Ritzau Scanpix via AP / NTB Les mer Lukk

De ansatte ved Forsvarsakademiet i Danmark får ikke uttale seg om det kinesiske lasteskipet Yi Peng 3.

Ledelsen ved Forsvarsakademiet har bedt de ansatte om å la være å uttale seg om pågående militæroperasjoner, skriver den danske avisen B.T.

Forsvarsakademiets dekan Henrik Breitenbauch bekrefter overfor avisen at det er han som har sendt ut en e-post til de ansatte. Han ønsker ikke å omtale det som en innstramming, men heller en «intern påminnelse».

– Vi er en militærinstitusjon som noen ganger, spesielt når det handler om uniformerte medarbeidere, feilaktig kan bli oppfattet som et talerør for Forsvaret, forsvarsministeren eller regjeringen, sier Breitenbauch.

Det er denne misforståelsen dekanen ønsker å unngå.

– Det er ikke sikkert at man i utlandet er i stand til å skille mellom en som er ansatt ved Forsvarsakademiet og en som er ansatt i marinen, flyvåpenet eller hæren, når vedkommende går med uniform, sier Breitenbauch.

Mistanker om sabotasje

Torsdag formiddag viser trafikkdata at både dansk og tysk kystvakt overvåker det kinesiske lasteskipet Yi Peng 3, som ligger ankret opp midt mellom danske Grenaa og svenske Halmstad på tiende dagen.

Europeiske etterforskere mistenker at mannskapet på det kinesiske skipet med vilje slepte et anker langs havbunnen over en strekning på rundt 160 kilometer, slik at to undersjøiske telekommunikasjonskabler i Østersjøen ble brutt, skrev den amerikanske avisen Wall Street Journal for en uke siden.

Danmarks Radio har avdekket skader på et av skipets ankre.

Se video: Brann om bord på russisk fly

Kabelbruddene ble først kjent mandag i forrige uke.

Den ene kabelen går mellom Finland og Tyskland, mens den andre går mellom Sverige og Litauen. Begge ble brutt i Sveriges økonomiske sone. Saken etterforskes derfor av svensk politi.

Har hatt kontakt med Kina

En talsperson for Kinas utenriksdepartement har sagt at landet ikke kjenner til at skadene på kablene kan være knyttet til det kinesiske lasteskipet.

– Kina har alltid oppfylt sine forpliktelser og krever at landets skip forholder seg strengt til maritim lov, sa Lin Jian til Financial Times i forrige uke.

Sverige vil at skipet skal bevege seg fra Kattegat til svensk farvann.

– Fra svensk side har vi hatt kontakt med fartøyet og kontakt med Kina. Vi har formidlet at vi ønsker at fartøyet beveger seg mot svensk farvann, sa Sveriges statsminister Ulf Kristersson på en pressekonferanse tirsdag.

Mandag skrev både Danmarks Radio og SVT at det pågår forhandlinger om å få gå om bord i Yi Peng 3 for å undersøke lasteskipet nærmere.