Historisk valg i Namibia
Namibiere står i kø utenfor et valglokale i hovedstaden Windhoek. REUTERS/Noah Tjijenda Les mer Lukk
Namibierne skal også velge en ny nasjonalforsamling. Over 1,4 millioner mennesker er stemmeberettiget i landets syvende valg etter at det fikk sin uavhengighet fra det brutale apartheidregimet i Sør-Afrika for 34 år siden.
Valglokalene åpnet kl. 7 lokal tid onsdag morgen og stenger kl. 21.
Partiet South West Africa People's Organization (Swapo) har hatt flertall i nasjonalforsamlingen og beholdt presidentembetet helt siden 1990, men ved valget for fem år siden fikk partiet betydelig lavere oppslutning enn tidligere. Da hadde nesten 15 prosent av velgerne forduftet siden 2014.
I år kommer namibierne til å skrive historie, uansett utfallet av valget.
Det tynt befolkede landet kommer enten til å få sin første kvinnelige president eller sin første president fra ett av opposisjonspartiene.
Visepresidenten vil bli president
Swapos presidentkandidat er 72 år gamle Netumbo Nandi-Ndaitwah.
Hun har vært visepresident i Namibia siden februar i år, og er allerede historisk som det styrende partiets første kvinnelige presidentkandidat. Nandi-Ndaitwah har vært medlem av nasjonalforsamlingen så lenge det tørre ørkenlandet har vært selvstendig, og hatt flere ministerposter.
Siden landet fikk sin uavhengighet fra Sør-Afrika har flere grupper brutt ut fra Swapo. Det er i en av disse vi finner visepresidentens fremste utfordrer.
Panduleni Itula (67) er en av 14 utfordrere til Nandi-Ndaitwah.
67-åringen havnet i konflikt med partiledelsen etter at grupperingen han støttet tapte en intern lederstrid i 2017. Ved forrige presidentvalg stilte han som uavhengig kandidat og fikk 29 prosent av stemmene. Nå stiller Itula for The Independent Patriots for Change (IPC), som han selv grunnla i 2020.
Ung befolkning
Namibia har, i likhet med store deler av det afrikanske kontinentet, en ung befolkning. Ifølge FN-sambandet er gjennomsnittsalderen 22,8 år. Over 40 prosent av de drøyt 1,4 millioner stemmeberettigede er mellom 18 og 35 år.
Hvordan denne gruppen vil påvirke valget, er uvisst.
Rosevitha Ndumbu, som er forsker ved Institute for Public Policy Research i hovedstaden Windhoek, påpeker overfor avisen The New York Times at det er forskjell på å registrere seg for å stemme, slik mange unge namibiere har gjort, og det å faktisk gå til valglokalet og avgi sin stemme på valgdagen.
For eldre velgere har glorien til frigjøringspartiet Swapo falmet over tid, som det har vært tilsvarende eksempler på ved valg i andre afrikanske land i år.
Følelsen av å være på en bryllupsreise, som preget den første tiden etter uavhengigheten, er over, sier Ndumba Kamwanyah, som til daglig underviser i offentlig politikk ved Universitetet i Namibia.
– Det går en terskel ved 30 år etter uavhengigheten hvor folk innser at «min situasjon har ikke endret seg – jeg har det fortsatt på samme måte som før uavhengigheten», sier politikkeksperten til New York Times.