ICC-aktor vil ha Myanmars juntasjef pågrepet og sendt til Haag

ICC-aktor ber om arrestordre på general Min Aung Hlaing, som leder militærjuntaen i Myanmar. Les mer Lukk

ICC-aktor Karim Khan vil ha Myanmars juntaleder arrestert for umenneskelige handlinger mot rohingyaene.

– Dere er ikke glemt, sa han da han kunngjorde anklagene i en flyktningleir i Bangladesh.

Khan leder aktoratet i Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Han mener juntalederen har gjort seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten og ber domstolen utstede arrestordre på ham.

Bakgrunnen er militærjuntaens forfølgelse og overgrep mot den muslimske rohingya-minoriteten i Myanmar.

– Samme rett som andre mennesker

– Etter en omfattende, uavhengig og upartisk etterforskning har mitt kontor konkludert med at det er skjellig grunn til å tro at den høytstående generalen og fungerende president Min Aung Hlaing bærer strafferettslig ansvar for forbrytelser mot menneskeheten, sa Khan i forbindelse med onsdagens kunngjøring.

– Ved å gjøre dette demonstrerer vi sammen med våre partnere at rohingyaene ikke er glemt. De har i likhet med alle andre mennesker i verden rett til lovens beskyttelse, la han til.

ICCs aktor opplyste samtidig at han akter å be om arrestordre på flere høytstående medlemmer av militærjuntaen.

– Det vil komme mer, sa han.

Anerkjenner ikke

Myanmar har aldri anerkjent ICC, understreker militærjuntaen i en kommentar til Khans begjæring.

– Ettersom Myanmar ikke er medlem av ICC, har uttalelser fra ICC heller aldri blitt anerkjent, heter det i en kort uttalelse fra militærjuntaens presseavdeling.

Rohingyaene gleder seg derimot stort over Khans begjæring om arrestordre mot general Min Aung Hlaing.

– Det er en suksess for oss, sier Sayod Alam, en lokal rohingyaleder som bor i en flyktningleir i Bangladesh.

Massakrer og massevoldtekter

ICC innledet i 2019 etterforskning av antatte forbrytelser begått mot rohingya-minoriteten i delstaten Rakhine i 2016 og 2017.

Rundt 750.000 rohingyaer ble i løpet av få uker drevet på flukt over grensa til nabolandet Bangladesh, og andre har siden fulgt etter.

I dag lever rundt 1 million rohingyaer i overfylte leirer nær grensebyen Cox's Bazaar i Bangladesh.

Mange av flyktningene har fortalt om massakrer og massevoldtekter begått av regjeringssoldater, grensepolitiet og regjeringsstøttede militssoldater i Myanmar.

Ledet militærkupp

General Min Aung Hlaing ledet i februar 2021 et militærkupp i Myanmar, som siden har vært styrt av en militærjunta.

Kuppet resulterte i massedemonstrasjoner, som militæret slo ned på med hard hånd. Juntaen har siden arrestert over 20.000 mennesker i et forsøk på å kneble all motstand.

Opposisjonen har på sin side dannet militser, som i samarbeid med etnisk baserte opprørsgrupper har tatt kontroll over store deler av landet.

Masseflukt

Over 3,4 millioner mennesker har ifølge FN blitt drevet på flukt fra Myanmar som følge av borgerkrig og klimaendringer det siste året.

Verdenssamfunnet har åpenbart ikke lykkes i sine forsøk på å få slutt på borgerkrigen, konstaterte FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i landet, Tom Andrews, i oktober.

Ifølge ham har situasjonen i Myanmar gått fra «vondt til verre til forferdelig».

Grusom brutalitet

Et FN-oppnevnt uavhengig etterforskningsorgan for Myanmar (IIMM) tegner også et dramatisk bilde av forholdene i landet.

– Vi har samlet inn betydelig bevismateriale som avdekker grusomme nivåer av brutalitet og umenneskelighet over hele Myanmar. Mange forbrytelser blir begått med det formål å straffe og skape frykt i sivilbefolkningen, slo IIMMs leder Nicholas Koumjian fast i august.

Ifølge IIMM gjennomfører militærjuntaen flyangrep mot skoler, sykehus og religiøse bygninger, og regimekritikere utsettes for forfølgelse, tortur og risikerer å bli drept.

Tortur

Fanger blir utsatt for elektriske støt, blir brent med sigaretter mot kjønnsorgan, får fingre brukket og fingernegler revet ut med tang, blir slått med stokker og utsatt for vanntortur.

I noen tilfeller blir de dynket i bensin og satt fyr på, heter det i IIMMs siste rapport.

Fengslede regimemotstandere, blant dem mindreårige, blir også utsatt for seksuelle overgrep, konstaterer de FN-oppnevnte etterforskerne.