Israel sier ja til våpenhvile med Hizbollah
Israels regjering går med på en våpenhvile med Hamas, melder den israelske kringkasteren Keshet 12. Opplysningen er foreløpig ikke bekreftet av statsminister Benjamin Netanyahu. Les mer Lukk
Biden takker Frankrikes president Emmanuel Macron og sier at USA og Frankrike i fellesskap vil bidra til at våpenhvilen overholdes.
Våpenhvilen skal tre i kraft klokka 3 natt til onsdag.
Israel forbeholder seg fortsatt retten til selvforsvar dersom Hizbollah-militsen i Libanon bryter våpenhvilen, understreker Biden.
USA og Frankrike lover videre å samarbeide om å styrke Libanons regjeringshær samt landets økonomi, heter det i en felles kunngjøring.
Statsminister Benjamin Netanyahu sammenkalte tirsdag sikkerhetskabinettet og bekreftet etterpå at han sluttet opp våpenhvile.
Han opplyste videre at han ville legge det fransk-amerikanske forslaget fram for den israelske regjeringen, som ifølge de to avisene ga sin tilslutning.
TV-tale
Etter sikkerhetskabinettets møte holdt Netanyahu en TV-tale der han redegjorde for sin beslutning om å gå med på våpenhvile.
Han understreket at det kun er snakk om våpenhvile med Hizbollah-militsen i Libanon og ikke med Hamas på Gazastripen.
– Vi har satt Hizbollah flere tiår tilbake, hevdet Netanyahu.
– Dersom Hizbollah forsøker å angripe oss, dersom de ruster opp igjen, dersom de på nytt bygger opp infrastruktur nær grensa, så kommer vi til å angripe dem, la han til.
Våpenhvilen med Hizbollah vil for øvrig gjøre Israel bedre i stand til å fokusere på trusselen fra Iran, understreket Netanyahu.
Se video: Netanyahu kan arresteres
Your browser doesn't support HTML5 video.
Overgangsperiode
Ifølge våpenhvilen skal israelske styrker innen 60 dager trekkes helt ut av Sør-Libanon.
Hizbollah-militsen skal samtidig trekke seg bort fra grensa mot Israel og flytte sine tunge våpen nord for Litani-elven.
Avtalen er dermed i tråd med en resolusjon som FNs sikkerhetsråd vedtok i 2006 og som fikk slutt på den daværende krigen mellom Israel og Hizbollah. FN-resolusjonen er imidlertid ikke etterlevd i årene siden.
Våpenhvileavtalen det nå er oppnådd enighet om fastsetter at det kun er den libanesiske regjeringshæren og FNs fredsbevarende Unifil-styrke som heretter skal patruljere grenseområdet mot Israel.
Massive angrep
Hizbollah innledet sporadiske rakettangrep mot israelske mål i oktober i fjor, i solidaritet med palestinerne på Gazastripen.
Israel svarte med luftangrep og trappet opp bombingen og sendte bakkestyrker inn i Sør-Libanon i september. En rekke landsbyer er siden rasert, og Israel har også gjennomført massive luftangrep mot Beirut og byer som Tyr og Baalbek.
Ifølge helsedepartementet i Libanon er over 3800 mennesker drept og nærmere 16.000 er såret i israelske angrep siden oktober i fjor, de fleste i løpet av de to siste månedene.
Få timer før kunngjøringen om våpenhvile gjennomførte Israel en ny runde med angrep, blant annet rettet mot flere sentrumsbydeler i Beirut.
Minst 23 mennesker ble ifølge landets helsedepartement drept og flere titall ble såret i angrepene.