Tysklands statsminister åpner for å stille kabinettsspørsmål før jul

Det er turbulente dager for Tysklands statsminister Olaf Scholz og hans mindretallsregjering. Foto: Denes Erdos / AP / NTB Les mer Lukk

Tysklands statsminister Olaf Scholz sier han er villig til å stille kabinettsspørsmål før jul etter at regjeringskoalisjonen hans kollapset forrige onsdag.

Sosialdemokraten Scholz har tidligere varslet at han vil stille kabinettsspørsmål 15. januar – og dermed gi nasjonalforsamlingen tid til å gjøre vedtak han mener ikke kan vente. Skulle ikke regjeringen få flertall for sin politikk i dette kabinettsspørsmålet, kan det utskrives nyvalg i mars, var statsministerens beskjed for få dager siden.

Nå åpner han for å fremskynde planen etter press fra blant andre opposisjonsleder Friedrich Merz fra kristendemokratene CDU.

– For meg vil det ikke være noe problem, sier Scholz i et intervju med den tyske TV-kanalen ARD søndag om utsiktene til å holde et slikt tillitsvotum før jul.

Mindretallsregjering

Scholz leder nå en mindretallsregjering etter at de markedsliberale Fridemokratene (FDP) forlot regjeringen, som også De grønne har vært en del av siden høsten 2021.

I Norge har man såkalt negativ parlamentarisme – det vil si at regjeringen bare må unngå å få flertallet på Stortinget mot seg.

Tyskland praktiserer positiv parlamentarisme – en regjering må ha flertallet av Forbundsdagen med seg. Om opposisjonen velger å kaste regjeringen, må de samtidig foreslå en ny statsminister i et såkalt konstruktivt mistillitsforslag, skriver Forbundsdagen på sine nettsider.

Skjedd tre ganger før

Opposisjonen krever at Scholz stiller kabinettsspørsmålet raskest mulig, slik at valget kan holdes i januar.

Ved tre anledninger har noe lignende skjedd i Tyskland – da ved at regjeringspartiene har stemt mot sin egen regjering, for å utløse et nyvalg. I 1972 skjedde dette under Willy Brandt, i 1983 under Helmut Kohl, og i 2005 under Gerhard Schröder.