Demokrater frykter Harris’ Trump-budskap bommer
Donald Trump og Kamala Harris ligger side ved side i oppløpet mot valget i USA 5. november. Les mer Lukk
– Det kan være taktisk bomskudd, sier Hilmar Mjelde, USA-kjenner og professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet.
Det toppet seg da Harris på et folkemøte for CNN i Philadelphia onsdag i forrige uke, ble spurt om hun mener Trump er fascist.
– Ja, det mener jeg. Jeg mener også at menneskene som kjenner ham best når det kommer til dette, bør stoles på, svarte Harris.
I nattens tale i Washington langet hun igjen ut mot Trump, og kalte ham en «smålig tyrann».
Også blant demokratiske aktivister i den viktige vippestaten Michigan vekker Harris’ fokus bekymring, skriver Politico.
De frykter at Harris’ budskap ikke resonerer med velgerne i vippestaten, og påpeker at mange allerede har blitt desensitivisert for advarslene om Trumps oppførsel.
– Det er en type argumentasjon som vinner gehør hos velgere som nok uansett kommer til å stemme på Harris. Velgere som enda ikke har bestemt seg er erfaringsmessig mest opptatt av økonomien, understreker Mjelde.
– Det fungerer ikke
Hilmar Mjelde er professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet. Les mer Lukk
Sherry Gay-Dagnogo, tidligere delstatsrepresentant og medlem av skolestyret i Detroit, som støtter Harris, sier at strategien ikke når de rette gruppene.
– Det fungerer ikke i samfunn som strever med å få endene til å møtes. Vi kan ikke fortsette å føre valgkamp på frykt, påpeker hun.
Harris har de siste ukene intensivert advarslene om hva en andre Trump-periode kan innebære. Hun har kalt Trump «ustabil» og «uegnet til å lede» på grunn av hans trusler om å bruke militæret og rettssystemet mot sine motstandere og hans beskrivelser av politiske rivaler som «fiender innenfra». Harris’ kampanje har også lansert TV-reklamer i vippestater som advarer mot Trumps holdning til demokratiske prinsipper.
Demokrater over hele Michigan uttrykker bekymring for at Harris bommer på målgruppen, spesielt ettersom republikanerne retter fokuset på økonomien og kriminalitet i reklamekampanjer rettet mot henne.
– Det er mulig Harris har gitt opp «økonomi-velgerne». Republikanerne og Trump har hatt sakseierskap til økonomien i mange år. Meningsmålingene viser nettopp at velgerne ser Trump som kandidaten som vil være best for amerikansk økonomi, sier Hilmar Mjelde.
Se video: Derfor stemmer de på Trump
Your browser doesn't support HTML5 video.
– Vi kommer til å skjemme ut folk
Samtidig frykter Carly Hammond, en demokratisk organisasjonsleder fra Michigan at argumentet om at Trump utgjør en trussel mot demokratiet – ment for å tiltrekke uavhengige og moderate republikanere – ikke er nok til å motivere mindre engasjerte demokratiske velgere.
– Vi kommer til å skjemme ut folk ved å si «hvordan våger dere å bli hjemme og la Donald Trump bli valgt» i stedet for å gi dem en reell grunn til å stemme, sier Hammond.
Mjelde peker på at Biden brukte samme argument om at Trump var en fare for demokratiet før han trakk seg som presidentkandidat i sommer.
– Det fungerte ikke i det hele tatt for Biden. På den andre siden gjorde Demokratene det godt i mellomvalget i 2022 med samme demokratibudskap. Så signalene om hvilket budskap som fungerer best nå i innspurten går litt i ulike retninger, sier imidlertid Mjelde.
USA-kjenneren trekker frem at man ikke kan vite sikkert hva som ligger bak Harris’ strategi.
– Harris-valgkampteam ledes av noen USAs mest erfarne og suksessfulle valgstrateger fra Obama-perioden. Vi må anta de sitter på interne meningsmålingstall som tyder på at demokrati-argumentet faktisk fungerer på moderate forstedsrepublikanere Harris har utpekt som nøkkelvelgere hun kan få over på sin side.