Forsker om mulig Donald Trump-grep: – Vil absolutt påvirke det internasjonale klimasamarbeidet
Donald Trump kan igjen bli amerikansk president. Les mer Lukk
Presidentvalget i USA nærmer seg med stormskritt. Det er knyttet stor spenning til hvem av kandidatene som går av med seieren i kampen om verdens mektigste embete.
Om det er Donald Trump eller Kamala Harris til slutt tildeles nøklene til Det hvite hus kan får store konsekvenser for klimakampen globalt. Samtidig kan han finne på å stikke kjepper i hjulene for flere grønne tiltak innført av Biden-administrasjon de siste årene.
– Han vil kutte i budsjettene til Environmental Protection Agency og dermed ramme kompetansen og kapasiteten til å iverksette politikk som kan føre til kutt i utslipp. Sist gang kuttet Trump-administrasjonen i kunnskapsbaserte politiske prosesser hvor man lener seg på vitenskap. Han har ofte uttrykt skepsis mot klimavitenskap, sier klimaforsker Guri Bang til ABC Nyheter.
Se video: Her overrasker Obama
Your browser doesn't support HTML5 video.
Paris-avtalen står på spill
Guri Bang er professor ved Institutt for internasjonale miljø- og utviklingsstudier ved Norges miljø-og biovitenskapelige universitet. Hun forsker på internasjonalt klimasamarbeid og klimapolitikk i USA Les mer Lukk
I sommer sa en talsperson for Trump-kampanjen til Politico at Trump igjen skal trekke USA ut av Paris-avtalen dersom ekspresidenten gjør comeback.
– Trump har sagt at han ønsker å trekke USA ut av Paris-avtalen, noe han også gjorde sist han var president. Det tar ett år fra landet melder seg ut til det er offisielt, sier Bang.
Hun påpeker at USAs klimapolitikk er viktig for hele verden.
– Det vil absolutt påvirke det internasjonale klimasamarbeidet. USA har den største økonomien og er den neste største utslipperen av klimagasser i verden, og fremdriften mot målene satt i Paris-avtalen, som for eksempel 1,5 graders-målet, vil ikke nås om USA ikke kutter utslippene raskt nok.
Inflation Reduction Act
I august 2022 fikk Biden-administrasjonen støtte i Kongressen for lovpakken Inflation Reduction Act (IRA), som blant annet inneholder en klimapakke hvor det er satt av 369 milliarder dollar til investeringer i grønn omstilling av amerikansk økonomi. Investeringer, subsidier og skattelette som skal sette fart i fornybar energiteknologi og produksjon av batterier og elbiler i USA er blant virkemidlene som finnes i pakken.
– Tiltakene skal gi fart i den grønne omstillingen av økonomien, sier professor Bang.
Her kan du lese mer om valget i USA!
Holdningene Kamala Harris og Donald Trump har til Inflation Reduction Act kunne ikke vært mer forskjellig. Hvem som tar flest valgmenn i november kan være med på å avgjøre klimalovpakkens skjebne.
– Harris har som mål å få budsjettene i orden slik at Inflation Reduction Act kan iverksettes fullt og helt. Trump vil ta bort det meste. Dette trenger han imidlertid flertall i Kongressen til, så mye avhenger av hvor stor støtte han kan finne i Det republikanske partiet og om republikanerne får flertall i Huset og Senatet som også er på valg nå i november, påpeker Bang.
Ifølge professoren forsøkte Trump å redusere mange miljøreguleringer sist gang han var president, fra 2016 til 2020. Han klarte å fullføre en del av de, men ikke alle.
– Dette vil han nok fortsette med hvis han kommer til makten igjen.
Nåværende president Joe Biden signerte Inflation Reduction Act i august 2022. Loven er verdt 737 milliarder dollar. Les mer Lukk
– Kan bli bonanza olje- og gassindustrien
Sammen med tungvektere som Saudi-Arabia og Russland er USA i toppen når det gjelder oljeproduksjon. I mars i år ble det klart amerikansk oljeindustri produserer rundt 12,9 millioner fat per dag. Dette er sjette året på rad USA leder an i global oljeproduksjon, ifølge Reuters.
– Sprettes champagnen i oljebransjen om Trump tar sin andre seier?
– Trump har fått mye valgkampstøtte fra bransjen, men det har nok også Harris fått. Trump ønsker færre miljøreguleringer og det er noe det amerikanske næringslivet er glade i, også olje- og gassbransjen. Trump har snakket om «drill, baby, drill» og å få enda mer fart i fossil energiproduksjon i USA om han kommer til makten, sier Bang.
USA-kjenner Eirik Løkke tror det kan være gode tider i vente for bransjen om Trump skulle ta plass i Det ovale kontor.
– Det kan bli bonanza olje- og gassindustrien, sier han til ABC Nyheter.
Se video: Plutselig åpner bakken seg
Your browser doesn't support HTML5 video.
Fikk mye oppmerksomhet forrige gang
Ifølge professor Bang fikk klimapolitikk mer oppmerksomhet under forrige valgkamp, der det endte med at Joe Biden ble USAs president. Denne gangen har ikke klima vært en like viktig sak i valgkampen.
Samtidig som Trump har sagt «drill, baby, drill» snakkes det på å demokratisk side om hvordan Inflation Reduction Act bidrar til nye investeringer i industri og arbeidsplasser som skal skru økonomien bort fra fosil avhengighet, og mot mer bruk av fornybar energi.
– Harris vil få ned klimautslippene gjennom industriell politikk. Det er hennes måte å snakke om klima på.